Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Vladescu urecheat la Bruxelles
Autoritatile romane trebuie sa adopte o politica fiscala mai stricta, pentru a evita supraincalzirea economica, a declarat ieri comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters. "In cazul Romaniei, am transmis un mesaj autoritatilor potivit caruia supraincalzirea economiei necesita politici fiscale mai stricte. Nu au fost rigurosi in corectarea dezechilibrelor bugetare si nu au contribuit, printr-o astfel de corectie, la mixul de politici necesare economiei romanesti", a afirmat Almunia, dupa o intrunire a ministrilor de Finante din UE, organizata la Bruxelles. Totodata, Guvernul Romaniei ar trebui sa imbunatateasca, pe termen mediu, cadrul cheltuielilor bugetare. (G.R.P.)
Mega-fuziune in aluminiu
Companiile ruse Rusal si Sual si firma elvetiana Glencore au finalizat marti o fuziune prin care au format cel mai mare producator de aluminiu la nivel mondial, United Company Rusal, care va fi listat la bursa in decurs de trei ani, transmite Reuters. United Company Rusal, cu o valoare de piata de 25-30 miliarde de dolari, va produce o optime din aluminiul livrat la nivel mondial, devansand grupurile Alcoa si Alcan. Vanzarile anuale ale noului grup vor fi in valoare de circa 12 miliarde de dolari.
"Tranzactia vine ca reactie la mai multe tendinte ale industriei, precum ritmul dinamic de dezvoltare, concurenta pentru asigurarea accesului la energie si resurse si consolidarea activa", a declarat Alexander Buligin, director executiv al noii companii. (G.M.)
Celulare a la Cluj
Nokia va incepe in primavara acestui an lucrarile de constructie la fabrica de telefoane mobile din judetul Cluj, pentru care va aloca 60 de milioane de euro, iar unitatea ar putea incepe productia in primul semestru al anului viitor, a anuntat grupul finlandez.
Unitatea de la Cluj va deveni a 11-a mare fabrica de terminale mobile detinuta de grup.
De altfel, intre reprezentantii Consiliului Judetean Cluj si cei ai companiei finlandeze s-a semnat un memorandum privind asocierea in participatiune pentru deschiderea fabricii de telefoane mobile si a unui centru de cercetare, investitie estimata la 200 milioane euro. Alegerea judetului Cluj ca locatie este motivata de existenta unei forte de munca calificate, de conexiunile logistice interne si internationale bune, de eficienta de ansamblu, precum si de traditia industriala din aceasta regiune. Memorandumul de intelegere intre Nokia si autoritatile romane a fost semnat luni la Bucuresti. (G.M.)
Petitori la Rompetrol
Rompetrol discuta cu sase companii interesate sa preia o participatie minoritara la grupul petrolier, printr-o majorare de capital in urma careia investitorul va dobandi 10-25% din actiuni, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, transmite Mediafax. "Suntem in diverse stadii de discutie cu toate cele sase companii, din care va fi aleasa numai una", a spus Patriciu. Intrebat despre relatarile presei privind interesul manifestat de grupul rus Gazprom pentru Rompetrol, Patriciu a refuzat ca comenteze, afirmand ca este vorba de zvonuri. Potrivit lui Patriciu, termenul anuntat la inceputul anului pentru finalizarea tranzactiei, respectiv luna martie a acestui an, va fi depasit, pentru ca au aparut noi investitori interesati. Presedintele Rompetrol a mentionat ca grupul petrolier este consiliat de banca de investitii Morgan Stanley. (G.M.)
 Afisari: 235  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Inflatia 2007 se invarte in jurul "tintei"    
  "Top 100 femei de succes" dominat de manageri    
  Despagubiri cu actiuni Transelectrica    
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01053 sec.