Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Facturi de incalzire pentru comisioanele prietenilor
Municipiile Iasi si Bacau au intrat intr-o etapa de dezvoltare in care, teoretic, costurile de producere a energiei termice ar putea fi reduse, cu efect direct asupra pretului platit de populatie pentru caldura si apa calda. Inaugurarea din urma cu cateva zile a grupului de cogenerare de la CET Bacau, impreuna cu vremea calda, poate reprezenta finalul perioadei de achitare din iarna 2006 - 2007 a unor comisioane platite firmelor-capusa care activeaza pe langa furnizorii de energie termica. La Iasi, situatia este diferita: CET Iasi s-a confruntat cu serioase probleme generate de furnizorii de carbune, care nu au livrat decat cantitati reduse, ceea ce a determinat furnizorul iesean de energie termica sa foloseasca si gaz metan si pacura, cu costuri, evident, ridicate. Utilizarea pacurii la CET Bacau a generat alte probleme, acuzatiile de aici referindu-se la furnizori care aduceau pacura de foarte proasta calitate, chiar si provenita de la spalarea vapoarelor. Cei care au suportat costurile ridicate au fost cetatenii, care au achitat facturi uriase. Dar, in timp ce la Iasi este vorba de o situatie independenta de vointa conducerii CET, la Bacau acuzatiile sunt deosebit de grave. Astfel, presa din Bacau a relatat ca o parte din pacura furnizata, provenita de la Livandre SRL, a fost adusa cu mijloace de transport auto, in timp ce CET Bacau nu are nici un cantar auto. Mai mult, furnizorul de agent termic nu are nici laborator autorizat sa constate calitatea pacurii primite.
Desi afacerea cu pacura de la CET Bacau poate fi stopata prin inaugurarea modulului de cogenerare, ce a avut loc cu cateva zile in urma, scurgerea banilor publici catre diverse firme capusa va continua. Astfel, investitiile viitoare vor urmari si contorizarea la fiecare abonat, reabilitarea instalatiilor secundare si a instalatiilor interioare din blocuri. Aceste activitati vor atrage alte firme capusa, care sa se infrupte din banii municipalitatii, in timp ce "tarifele nu vor scadea, ba chiar s-ar putea ca pretul gigacaloriei sa creasca", a precizat Vasile Muntenita, reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor.
Trebuie mentionat ca la inceputul acestui an, Guvernul Romaniei a deblocat CET Bacau suma de peste 11 milioane RON, in timp ce pentru CET Iasi suma este de numai 6,8 milioane RON. Diferenta dintre valorile fondurilor alocate nu are nici o justificare, ci este chiar ciudata, atata timp cat la Iasi municipalitatea a angajat un credit BERD pentru reabilitarea sistemului de productie si furnizare a energiei termice catre populatie. Un singur motiv poate fi luat in considerare: satisfacerea unor interese economice de grup.
Ovidiu NEMTEANU, ZIUA de Iasi 
 Afisari: 249  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  CAS mai mic, numai daca se reduce munca la negru    
  Internari mai multe, dar mai scurte    
  Piata Sudului inchisa doar de forma    
  Stiri pe scurt    
  Greva generala iminenta la Galati    
  15.000 de romani plecati in strainatate cu contract    
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01015 sec.