Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Legea ANI, punctul sensibil al Justitiei
-- "Legea de infiintare a ANI este punctul sensibil al raportului. Asteptam de la Parlament, de la comisia juridica din Senat, sa ajunga la forma finala a agentiei, cat mai aproape de cea iesita din Guvern", a declarat ieri Adrian Ciocanea (foto), seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), citat de NewsIn. Acesta a insistat pe "inertia Parlamentului de a scoate o forma a ANI pe care sa si-o asume". Cu toate acestea, progresele din domeniul Justitiei, indicate in document, reduc insa riscurile de activare a clauzei de salvgardare, a subliniat Ciocanea, care nu a exclus posibilitatea ca Romania sa se afle in continuare sub monitorizare din partea Comisiei Europene. "Raportul de progrese privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei" (denumirea oficiala a documentului care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii martie) este elaborat in proportie de 90% si urmeaza sa fie discutat astazi in sedinta de Guvern.
foto: rompres
Interpretare politica
Seful DAE crede ca, desi chestiunile din raport sunt profund tehnice, exista riscul sa fie data "o interpretare politica din partea celor care dau informatii si sunt abilitati sa dea informatii". Ciocanea s-a referit la ONG-uri, "la unii reprezentanti europeni" care, fie din lipsa de informatii, fie dintr-un deficit de a intelege anumite procese ar putea considera ca dezbaterile politice impieteaza asupra activitatii institutiilor, mai precis a Guvernului.
"Singura chestiune politica din raport este cea referitoare la ANI, ea are o conotatie politica, intrucat proiectul se afla in Parlament. In ceea ce priveste functionarea Guvernului, va pot spune ca el functioneaza. Mai ales ca raportul a fost facut si contine progresele din perioada de pana a se acutiza dezbaterea politica pe diferite subiecte, dezbatere care nu contine subiecte fundamentale - in afara de ANI- pe temele din raport", a tinut sa precizeze seful DAE.
"Cred ca raportul este de natura sa reduca riscurile pe care le aveam in septembrie 2006. Este probabil sa primim o serie de recomandari si este posibil ca mecanismul de monitorizare sa continue, pentru ca masurile luate trebuie cuantificate si este nevoie de timp pentru a face asta", a spus secretarul de stat. Evaluarea generala indica progrese facute in fiecare din cele patru conditionalitati (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana.
In privinta consolidarii si eficientei actului de justitie si in special in ceea ce priveste consolidarea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), s-au luat masuri de unificare a jurisprudentei. "CSM a hotarat si a actionat pentru a constientiza judecatorii asupra efectelor negative ale practicilor neunitare, prin informarea acestora si prin obligatia de a urma hotararile unei anumite instante", a precizat seful DAE.
Clauza de salvgardare
Conform intelegerii cu Executivul european, Romania trebuie sa transmita Comisiei raportul privind progresele in domeniul Justitiei si afacerilor interne pana la sfarsitul lunii martie. In a doua parte a lui aprilie, experti din statele membre vor evalua situatia din raport pe teren venind in Romania in misiuni de peer review, iar ca urmare a acestor evaluari si a informatiilor culese "din toate sursele abilitate", Comisia trebuie sa elaboreze, pana in luna iulie 2007, un raport pe care il va prezenta Consiliului si Parlamentului European.
"Raportul CE evalueaza realizarea conditionalitatilor (benchmarks) si poate propune ajustari, raportari aditionale si continuarea mecanismului de monitorizare, daca este necesar, pana la indeplinirea conditionalitatilor. Daca Romania nu indeplineste aceste masuri, Comisia Europeana va putea impune clauza de salvgardare, prevazuta in Tratatul de aderare", a avertizat Ciocanea. (D.E.I.)
 Afisari: 230  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
Tariceanu si parlamentul mioritic   de cosor ion
A r h i v a
  Niculae fara gaz    1 comentariu
  Famiglia DIICOT - DNA    2 comentarii
  Saftoiu a plecat de fraier    2 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Jaf la Cetatea Fagarasului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01202 sec.