Suspiciuni de coruptie in institutiile CE
Politia din Belgia, Franta, Luxembourg si Italia a efectuat, ieri, raiduri asupra mai multor institutii bancare, locuinte si birouri ale Comisiei Europene, intr-o ancheta privind presupuse acte de coruptie, au declarat procurorii belgieni, citati de Reuters. Politistii au confiscat documente si interogat cateva persoane, la ordinele unui magistrat belgian. Acest caz se refera la suspiciuni de mita, acordata de cateva companii unor functionari publici, pentru a influenta ofertele privind instalarea unor sisteme de securitate in birouri ale UE din mai multe state. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene spune Executivul UE coopereaza cu anchetatorii, prin intermediul agentiei anti-frauda OLAF. (D.E.)
Control public asupra dosarelor Securitatii bulgare
Trei organizatii neguvernamentale bulgare cer un consiliu independent, care sa supravegheze studierea arhivelor fostelor servicii secrete de la Sofia. ONG-urile contesta astfel decizia Guvernului de la Sofia de a imparti locurile din comisie, conform algoritmului politic. Organizatiile se tem ca dosarele ar putea fi folosite ca arme politice sau ca instrumente de santaj. Bulgaria a adoptat in 2006 o lege care permite deschiderea dosarelor Darjavna Sigurnost - una dintre cele mai cunoscute retele de spionaj din blocul sovietic - implicata inclusiv in tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea. (D.E.)
Majoritatea americanilor, in favoarea retragerii din Irak
Aproximativ 60% dintre americani s-au pronuntat in favoarea stabilirii unui calendar al retragerii fortelor SUA detasate in Irak pana in toamna anului viitor, releva un sondaj Gallup, publicat ieri in cotidianul USA Today si citat de Mediafax. Majoritatea persoanelor intervievate (61%) se opune insa unei suspendari bruste a finantarii operatiunilor din Irak, 56% din respondenti apreciind ca SUA au facut o greseala prin initierea acestora, in urma cu patru ani, in conditiile in care numai 34% dintre participantii la sondaj au declarat ca aproba politica presedintelui George W. Bush in regiune. (D.E.)
Romania, exclusa din sistemul de preferinte rus
Admise in UE la 1 ianuarie, anul acesta, Romania si Bulgaria au fost excluse, luni, din sistemul de preferinte rus, printr-o hotarare semnata de premierul rus, Mihail Fradkov. "Prezenta hotarare intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea ei oficiala", se specifica intr-un comunicat al Guvernului rus, citat de Rompres. Lista tarilor din sistemul de preferinte al Federatiei Ruse a fost aprobata printr-o hotarare a Guvernului rus din septembrie 1994, sistemul de preferinte presupunand taxe vamale reduse la importul unor marfuri din tarile asupra carora se extinde. (D.E.)