Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Londra someaza Iranul sa elibereze militarii britanici
-- Eforturile Londrei de a-i elibera pe cei 15 militari britanici capturati, saptamana trecuta, in apele teritoriale iraniene, au esuat. Premierul britanic Tony Blair a somat Teheranul sa ii elibereze pe cei 15 marinari, in caz contrar, avertizand el, aceasta problema urmand a trece "intr-o noua faza".
Cei 15 marinari britanici se afla in prezent in custodia Garzilor Revolutionare, la Teheran, unde sunt interogati, transmite BBC. Teheranul pretinde ca britanicii se aflau in apele teritoriale ale Iranului, dar premierul Tony Blair a declarat ca ambarcatiunea celor 15 era de fapt in apele teritoriale irakiene, sub mandat ONU. Au existat insa unele speculatii conform carora prinderea britanicilor are legatura cu arestarea de catre fortele americane, a cinci iranieni, in Irak. Ambasadorul britanic la Teheran, Geoffrey Adams, s-a deplasat de doua ori la sediul Ministerului iranian de Externe, de la izbucnirea crizei, insa nu a obtinut permisiunea vizitarii militarilor. Agentia iraniana de stat IRNA a informat ca ministrul de Externe, Manouchehr Mottaki, i-ar fi transmis omologului sau britanic Margaret Beckett ca diplomatii britanici ii vor putea vizita pe cei 15 dupa ce Teheranul va finaliza propria ancheta. Marea Britanie nu intentioneaza sa dramatizeze acest caz, de teama ca situatia ar deveni mult mai dificil de solutionat intr-un moment in care puterile occidentale exercita presiuni asupra Teheranului pentru a-si suspenda programul sau nuclear, comenta ieri Financial Times.
Londra a avertizat ca Guvernul britanic va prezenta ceea ce numeste dovezi incontestabile privind prezenta navei britanice in apele teritoriale irakiene si nu iraniene. Pe acest fond, si in contextul escaladarii tensiunilor dintre Washington si Teheran, US Navy a anuntat ieri efectuarea unor importante manevre militare in zona Golfului, primele cu participarea a doua portavioane de la invadarea Irakului de Forta multinationala condusa de SUA, in martie 2003. La aceste exercitii participa portavioanele USS Dwight D. Eisenhower si USS John C. Stennis, care au patruns ieri in apele Golfului, si grupurile lor de lupta. (L.P.)
 Afisari: 947  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Teheranu' n-are Abu Graib si nici Gitmo...   de Zen
Deja vu: Liban 2006...   de Zen
Ar fi injositor (dar nu pentru prima data !!!) pentru britanici sa fie folositi de americani ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Disputa dura pe tema scutului american antiracheta    5 comentarii
  Tariceanu, in inspectie la MAE    
  Entuziasm prematur in Tara Sfanta    10 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01915 sec.