Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Disputa dura pe tema scutului american antiracheta
-- Inaltul reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Securitate, Javier Solana, va prezenta, maine, pozitia europeana privind scutul american antiracheta, a carui proxima instalare in Polonia si Cehia nu este doar sursa unor vehemente proteste rusesti. Problema incepe sa semene cu cea reprezentata odata de instalarea sistemului de rachete Pershing, caci au aparut deja deosebiri sensibile de atitudine intre tarile membre NATO pe de o parte si, asa cum era de asteptat, intre americani si UE.
Miza este foarte mare si, ca deobicei, are la baza ceea ce este denumit deja "sindromul Kosovo". Atunci, ca si ca acum, s-a aratat care este deosebirea intre capacitatea reala de suport operational in caz de razboi pe care o pot desfasura SUA si ce pot da tarile NATO. Diferenta este enorma, nu numai la nivel militar, ci si decizional in ce priveste capacitatea de alocare imediata a fondurilor. Iar Alianta este inca departe sa poata mobiliza resurse financiare pe termen scurt pentru un proiect de cateva zeci de miliarde de dolari cum este acesta aflat acum in centrul disputei. In plus, mesajul doamnei cancelar Merkel privind o armata proprie a UE nu a reusit decat sa puna paie pe foc.
Este adevarat ca NATO are in proiect construirea unui sistem propriu, cu un studiu de fezabilitate realizat deja de doi ani de zile, dar tarile membre nu au luat inca in discutie modul in care s-ar putea imparti costurile. Si nici nu sunt foarte inclinate s-o faca, mai ales ca multe au de platit alte note de plata, cele mai multe din Afganistan, altele, cele din linia intai cum este si Romania, din Afganistan si Irak. Aceasta este explicatia economica pentru sustinerea pe care state ca Polonia, Cehia, Italia, Danemarca, Marea Britanie o dau ofertei americane care prezinta imensul avantaj de a fi pe gratis si posibil de instalat operational intr-un timp relativ scurt. Dar exista un cost politic pe care tari ca Germania, Belgia sau Franta nu vor sa-l accepte: controlul absolut pe care americanii il vor detine asupra propriilor instalatii, in absenta unui acord (relativ improbabil de obtinut) prin care linia de comanda a NATO sa poata accesa scutul anti-racheta.
Problema rachetelor cu raza scurta si medie de actiune
Si mai este, evident, problema flancului de sud al Aliantei, ramas complet neacoperit de cele 10 interceptoare ce vor fi instalate in Polonia, cele care ar asigura apararea impotriva a ceea ce se considera a fi linia prezumtiva principala de atac spre instalatiile sensibile din Marea Britanie, Groenlanda si, teoretic, SUA. Dar discutia mai cuprinde un element, foarte putin pus in evidenta mai ales de comentatorii militari din Romania: tara noastra nu este in zona de lovire a rachetelor cu raza lunga de actiune (impotriva carora este destinat scutul american), ci a celor cu raza medie si scurta. Iata, foarte sumar, tipologia rachetelor in functie de raza lor de actiune:
- SRBM (Short Range Ballistic Missile) - rachete balistice cu raza scurta de actiune, sub 1000 km - MRBM (Medium Range Ballistic Missile)- rachete balistice cu raza medie de actiune, intre 1000-2500 km - IRBM (Intermediate Range Ballistic Missile)- rachete balistice cu raza intermediara de actiune, intre 2500-3500 km - LRICBM (Limited Range Intercontinental Ballistic Missile) rachete balistice intercontinentale cu raza limitata de actiune, intre 3500-8000 km - FRICBM (Full Range Intercontinental Ballistic Missile) - rachete balistice intercontinentale cu raza de actiune 8000-12.000 km
Ceea ce ne-ar putea interesa direct, alaturi de toti vecinii din spatiul sud-estului european, este amenintarea reprezentata de rachete balistice cu raza medie de actiune de tipul celei existente deja in arsenalul iranian si cunoscuta sub numele de Shahab-3. In fotografia alaturata puteti vedea care este raza potentiala de acoperire a rachetei respective, in cele doua variante existente (vezi foto). Prima varianta are o raza de actiune de aproximativ 1280 de km si poate fi lansata de pe lansatoare mobile, iar varianta sa (denumita cateodata si Shahab-4) are o raza de actiune de peste 1930 Km. Shahab-3 poate duce o incarcatura exploziva de 760-1000 kg, rapoartele militare indicand in martie 2006 amplasari certe a aproximativ 20 de lansatoare. Intrebarea este daca la nivelul NATO sau al Uniunii Europene se va demara un proiect (mult mai putin costisitor financiar decat cel american data fiind complexitatea tehnica mai mica) a unui sistem unitar de interceptare a rachetelor cu raza medie si scurta de actiune. Aceasta ar putea fi solutia de a avea o varianta complementara ofertei americane si care sa devina operationala intr-o perioada de timp relativ scurta. Daca nu, diviziunile politice din cadrul Aliantei ar putea crea o bresa de securitate tocmai in zona cea mai expusa unor atacuri de retaliere in cazul declansarii unui conflict in Orientul Apropiat.
Cristian Unteanu, Bruxelles 
 Afisari: 1416  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Oricum Shabab imbunatatit nu va atinge Uganda !   de ionion
Welcome to the new "Cold War"...   de Zen
UE este pasalac american ?   de M_D_L
Veselie la Paris......................   de Mos Grigore
Nu-i mai simplu sa le bulesti la sol decat in aer?   de cercetas
A r h i v a
  Londra someaza Iranul sa elibereze militarii britanici    3 comentarii
  Tariceanu, in inspectie la MAE    
  Entuziasm prematur in Tara Sfanta    10 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02653 sec.