Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Declaratii cu iz electoral
Mihai TANASESCU 
-- Saptamana a inceput bine pentru premierul Tariceanu. A anuntat moartea Aliantei, s-a mai incruntat o data la Uniunea Europeana in problema taxei pentru prima inmatriculare si ne-a anuntat cu mandrie ca vrea sa transforme Romania in a saptea economie a comunitatii europene.
Calculul premierului este simplu: Romania este a saptea tara ca numar de locuitori din UE, ca atare trebuie sa devina a saptea economie din Uniune. Probabil ca in curand, premierul ne va spune cum intentioneaza sa duca Romania in grupul tarilor cele mai industrializate.
Criza politica a ajuns astazi intr-un punct culminant, marcat de ruperea oficiala a Aliantei PNL-PD. Totodata, fractura dintre cele doua partide ale Guvernului Tariceanu inseamna inceputul razboiului pentru electoratul Aliantei. In urmatoarea perioada, cei doi fosti aliati vor etala un intreg arsenal de acuze si promisiuni, care de care mai apetisante pentru opinia publica.
Cu toate acestea, declaratiile nu pot fi justificate de interesele politice. Mai ales ca acestea au fost facute de prim-ministrul Romaniei si nu de candidatul PNL.
De trei luni de zile, Romania este blocata de un conflict politic de amploare, care a cuprins atat institutiile statului cat si mediul economic. Reformele economice bat pasul pe loc, pentru ca decidentii politici sunt preocupati sa isi optimizeze capitalul de imagine. La trei luni de la momentul aderarii, Romania nu are o strategie de dezvoltare in interiorul UE. Nu exista o viziune unitara despre cum va arata tara noastra in UE si care va fi rolul pe care il va juca in spatiul european In acest context, declaratiile premierului Tariceanu sunt cel putin optimiste, daca nu chiar electorale.
Autoritatile de la Bucuresti primesc tot mai multe semnale de la institutii internationale ca economia nationala se indreapta catre o directie gresita. Uniunea Europeana considera ca politica bugetara a Guvernului de la Bucuresti nu este in concordanta cu dorintele de consolidare si de intarire a finantelor publice si atrage atentia asupra deficitelor in crestere. Fondul Monetar International avertizeaza ca atat deficitul bugetar, cat mai ales politicile fiscale si salariale pot sa afecteze echilibrele economice. Recent, agentiile de rating Moody's si Fitch atrag atentia, pentru prima oara in ultimii sapte ani, ca Romania poate sa primeasca un calificativ negativ in perioada urmatoare.
Romania va primi un sprijin consistent de la UE, dar, potrivit estimarilor oficiale, rata de absorbtie a fondurilor comunitare nu va depasi un nivel de 5% anul acesta. In conditile in care o rata de absorbtie de sub 40% transforma tara noastra intr-un contribuitor net la bugetul Uniunii.
Economia Romaniei a crescut constant in ultimii ani si, cu toate aceste, inca se situeaza in coada clasamentului comunitar, depasind doar tari cu un numar de locuitori de patru ori mai mic. Raportat la nivelul economiei UE, economia Romaniei reprezinta, in prezent, mai putin de 1%.
Reducerea decalajelor care separa astazi Romania de statele mai vechi din UE si imbunatatirea nivelului de trai constituie, fara indoiala, deziderate ale intregii societati. Tara noastra are insa nevoie de tinte precise si realiste si nu de declaratii bombastice. Adoptarea monedei unice europene intr-un interval de timp de 7 ani reprezinta un astfel de obiectiv. Premierul Tariceanu ar trebui sa asigure stabilitatea ansamblului macroeconomic si sa lase promisiunile fara acoperire pentru campania electorala.
 Afisari: 553  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Nokia, Dochia si Media    3 comentarii
  Intelectuali la gramada    10 comentarii
  Stalin biruit de Caragiale    5 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Sa fie primit!    4 comentarii
  Guvern de uniune nationala, solutia crizei politice    2007-03-21
  Specula cu titluri la Fondul Proprietatea    2007-03-14
  Instabilitatea politica afecteaza dezvoltarea economica    2007-03-07
  Agricultura romaneasca, departe de banii europeni    2007-02-28
  Inflatia este inca o amenintare    2007-02-21
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16760 sec.