Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Stalin biruit de Caragiale
Dan CIACHIR 
-- In 1945, de pe podiumul unei catedre universitare, Belu Silber a spus: "Domnilor, in Romania socialismul va insemna I.V. Stalin plus I.L. Caragiale".
Intelectual cu biografie controversata si inteligenta vie, Belu Silber, de formatie economist, era un marxist care in epoca interbelica isi semna articolele cu pseudonimul Andrei Serbulescu. A fost unul dintre expertii delegatiei noastre la Conferinta de Pace de la Paris din 1947. Ulterior, prietenia cu Lucretiu Patrascanu l-a costat 15 ani de puscarie politica.
In "Dimensiunea romaneasca a existentei" (1943), Mircea Vulcanescu a spus ca, pe termen lung, noi am fi in stare sa ne modelam cotropitorii dupa chipul si asemanarea noastra; sa-i "romanim". Vechi politicieni harsiti au spus si ei ca rusii nu vor reusi sa ne schimbe. Silber desemnase plastic si lapidar raportul dintre doua forte contrare intr-un nou context istoric - inceputul procesului de comunizare al tarilor est-europene.
Cele doua forte se manifestau la noi de peste o suta de ani, de la inceputul procesului de modernizare a tarii. "I.L. Caragiale" isi schimba acum doar preopinentul occidental cu unul rasaritean intratabil si dur. Pentru ca in interbelic, de pilda, pe axa Nord-Sud a Capitalei, trasata de primarii Dobrescu si Donescu, se insiruiau cladiri cubiste, buildinguri cu fatade in stil Art Deco, existau localuri de noapte unde cantau formatii de jazz cu instrumentisti imbracati in smoching sau frac, treceau sumedenie de Forduri, Packarduri si Buickuri... Bucurestii acelor ani aveau artisti ai avangardei, anarhisti, feministe, invertiti, morfinomani, librarii in care puteai comanda ultimele carti aparute in strainatate, discuri, reviste...
Insa la o distanta de numai doi-trei kilometri de centru incepeau cartierele de case cu cismea, zorele si liliac in curte, iar dincolo de ele, mahalalele cu casute spoite cu var, cu birturi si bodegi unde se bea prastina, secarica, tescovina si unde lautarii cantau "Gropare, deschide mormantul!"... Faima de mic Paris a orasului decurgea tocmai din contrastul dintre centrul sau occidentalizat si latura sa - mult mai vasta - orientala. De aici vraja exercitata de Bucuresti asupra lui Keyserling sau a lui Paul Morand. Modelul administrativ si cultural francez adoptat in secolul al XIX-lea, orientarea politica spre Apus, pornita tot atunci, nu puteau schimba din temelii specificul unei tari. Primii nostri regi, ca si Bratienii, au tinut cont de realitati. Primenirea tarii s-a facut cu tact si masura. Si chiar si asa a generat traume.
Comunismul insa a vrut sa rada tot ce-l precedase. "I.V. Stalin" nu accepta sa coabiteze cu "I.L. Caragiale" in felul in care, intr-un regim normal, incap in Parlament atat Puterea cat si Opozitia. La randul lor, romanii detestau comunismul iar rusofobia oficiala practicata decenii la rand pana in 1944 a avut efecte benefice pe termen lung.
Ascensiunea comunismului s-a confruntat la noi atat cu zeflemeaua cat si cu vitriolul lumii lui Caragiale. A existat o rezistenta prin ras. Dar si prin luciditate sceptica. Nici un om sanatos la cap n-a aderat sufleteste la comunism dupa ce i-a vazut chipul. Insa in conflictul "I.V. Stalin - I.L. Caragiale" si-a adus contributia si latura "eminesciana" a etosului romanesc: puterea de indurare si de jertfa. Pentru un ochi superficial, cele doua embleme fundamentale ale sufletului romanesc (Caragiale si Eminescu) nu pot fi decat antinomice. In realitate, ele se completeaza perfect. Indeosebi in vremuri de primejdie.
 Afisari: 1579  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Stalin biruit de Caragiale   de MardukTiamat
Stalin + Caragiale ? adica Mitza va fi comisara ?   de ionion
Caragiale   de doctorul
Keyserling fascinat de Bucuresti   de moroianu
Asa cum national-socialismul insemna Hitler + Caragiale !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Nokia, Dochia si Media    3 comentarii
  Intelectuali la gramada    10 comentarii
  Declaratii cu iz electoral    
  La judecata zilei    5 comentarii
  Sa fie primit!    4 comentarii
  Intelectualii si "oligarhii"    2007-03-21
  Cum se numeste asta?    2007-03-14
  Internationalismul naste nationalism    2007-03-07
  Un succes postum    2007-02-28
  Incendiatori deveniti pompieri    2007-02-21
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17455 sec.