Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Intelectuali la gramada
Alex Mihai STOENESCU 
-- Este posibil sa nu avem macarale de 546 tone-forta in tara, dar in mod sigur avem 546 de intelectuali naivi.
Banuiesc ca un procent dintre acestia nu cunoaste faptul ca Proclamatia de la Timisoara - altfel, un document cu caracter istoric cert - contine proiectul gorbaciovist al "Casei Europa" (pct.4), complet depasit de realitatea Uniunii Europene, in care tocmai am patruns, ca Proclamatia cerea oprirea maririi salariilor pentru a nu produce inflatie (pct. 9), chestie care o sa provoace iar sindicatele sa strige "Moarte intelectualilor!", ca acelasi document pentru care au semnat ultimul Apel se opunea copierii sistemului capitalist occidental (pct.10) - vae victis!, e prea tarziu - si pleda pentru privatizarea Romaniei prin metoda MEBO (pct.10), motiv pentru care ar trebui sa fie adusa inapoi dna Puwak, redegista PSD-ului.
Ma ingrijoreaza mai mult usurinta cu care este ignorata semnificatia, greutatea unei semnaturi. Nu exclud ca unii dintre ei sa nu si-o fi pus vreodata pe un lucru de valoare.
Pe de alta parte, desi eu insumi as putea fi supus consecintelor unei astfel de norme, legea lustratiei mi se pare in continuare o idee buna. Pentru clarificarea situatiei, este nevoie de un nou nivel zero. Legea trebuie sa porneasca insa de la cunoasterea totala, fara exceptii, a nomenclaturii comuniste - fara Ion Iliescu, victima a politiei politice - si a colaboratorilor Securitatii. Asta presupune inclusiv deconspirarea fostilor ofiteri si colaboratori ai Securitatii care au continuat activitatea prin colaborarea cu SRI si SIE si le-au fost retrase dosarele in noile dosare operative. Acest lucru fiind imposibil - in oricare stat democratic din lume, ba chiar si pasibil de pedeapsa legala, deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii va fi indubitabil partiala, adica nedreapta. Dreptul interzice asa ceva. Sigur, in Romania de astazi, ca si in Romania de ieri (1859-1989), orice abuz este posibil cu ajutorul legii, daca indeplineste conditia "gandului cel bun", pentru care se vor gasi mereu "oameni de bine". Ca si in trecut, atunci cand vine catastrofa politica, interna sau externa, pe indivizii acestia o sa-i gasiti "exilati" pe la Paris, luptand in continuare pentru democratie. Gandul cel bun nu va disparea; ei vor fi in continuare oameni de bine; Diogene din Pucheni ii va cauta din nou cu lumanarea, in ideea naiva ca tara ar avea nevoie de niste constiinte cultivate. Problema democratiei partial-color, a securistilor buni, care sunt de-ai nostri, si ai securistilor rai, care sunt de-ai lor, a pleoapelor cazute si a genunchilor flexati in fata comunistului care ataca comunismul si a securistului care denunta securistii, a mai produs in Romania cateva anomalii: legionari de drept comun scapati de puscarie pentru ca indeplineau serviciul de a ataca partide putrede; maresali care salvau tara din haos; secretari generali care, desi omorau pe capete, se opuneau, totusi, sovieticilor; intelectuali marxisti care, dupa ce au asasinat acest popor si dupa ce au fost dati afara din slujbele grase, au devenit proamericani. Toti astia au fost buni pentru ca ne-au rezolvat o problema imediata, de azi pe maine. Pe termen scurt, apelul intelectualilor adresat la spartul targului maresalului Antonescu in 1944, le-a asigurat supravietuirea in regimul comunist si, unora dintre ei, o slujba bine platita. Pe termen lung, adica in termeni istorici, nimic nu ii poate salva de ridicol.
Orice prostie politica facuta de dnul presedinte Traian Basescu de acum incolo va fi platita scump de gramada care, in loc sa se ocupe de creatia absolut necesara participarii romanilor la "noul imperialism cultural" de care vorbea Bertrand Russell, isi pune semnaturile langa poza plina de nuri a tirajului editorial. Pretul va fi acelasi: un citat din Erasm.
 Afisari: 1808  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
definitia intelectualului....   de calator
Eu stiu...   de Roxana
Dar tu ?   de popdan
   de avarfreson
Mdeah....   de alwis46
Intelectual - o notiune confiscata de o minoritate galagioasa   de Socrate
de ce vorbim aici?   de simiondan
ce e ala 'intelectual' ?Citeste DEX-ul ca acesta e totusi reperul pt. limba romana.   de georgems
Intelectualii la gramada....   de doctorul
Intelectual   de vida clara
A r h i v a
  Nokia, Dochia si Media    3 comentarii
  Stalin biruit de Caragiale    5 comentarii
  Declaratii cu iz electoral    
  La judecata zilei    5 comentarii
  Sa fie primit!    4 comentarii
  Traian Basescu a incalcat omerta    2007-03-20
  Tragicul la romani    2007-03-06
  Ce asteptam de la filosofi    2007-03-02
  Nationalism comunist nu exista    2007-02-27
  Un defect mare al Raportului Tismaneanu    2007-02-20
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16985 sec.