Ziua Logo
  Nr. 3889 de luni, 26 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Liviu Man: "Mi s-a cerut sa-i torn pe Boc, Buda si doi judecatori"
-- Eliberat sambata din arest, in urma deciziei tribunalului din Braila si dupa judecarea apelului la Curtea de Apel din Galati, Liviu Man, principalul acuzat pentru santaj si constituirea unui grup infractional in "Dosarul Gazeta" a acordat un interviu pentru ziarul ZIUA.
Ce-ai facut rau si ce-ai facut bine? Cum a ajuns santajist un ziarist, fondator al revistei NU, corespondent al BBC la Cluj si director de stiri la TVR Cluj?
Fondarea Gazetei de Cluj, in 2002, si apoi a celorlalte publicatii, in anii care au urmat, a deranjat foarte mult. Toate erau axate pe investigatii. Am avut 400 de procese, majoritatea pentru insulta si calomnie, si am castigat peste 390, inslusiv unul la CEDO. Cei care ma acuza de santaj in acest nou dosar, partile vatamate, fac parte din cei 390 cu care am castigat procese. E ciudat. Daca erau santajati, de ce n-au spus asta atunci? Pentru mine e limpede ca vor inchiderea ziarelor. Altfel de ce s-ar fi inghetat conturile si s-ar fi confiscat, practic, telefoanele, computerele, masinile?!
Cine v-a vrut arestati si de ce?
Am deranjat pe multa lume, multe grupuri de interese. Uneltele "la vedere" ale acestora sunt Toma Rus, pe atunci sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, precum si procurorii Daciana Deritei si Mircea Hrudei, buni prieteni, de altfel, cu cel dintai.
"Grupul Gazeta" a acuzat mai multe abuzuri. Care au fost acestea?
Miercuri, 28 martie, am fost chemat in plenul Comisiei Parlamentare pentru Abuzuri din Camera Deputatilor, iar acolo voi detalia toate aceste abuzuri, cu ajutorul avocatului meu, care stapaneste mai bine aceste date. Pana atunci, va pot spune doar cateva abuzuri mai grosolane. Primul a fost ca din 5 decembrie 2005, de cand a inceput urmarirea penala impotriva noastra, si pana la 30 octombrie 2006, cand am fost retinuti, nu am fost informati de aceasta actiune, desi legea prevede clar obligativitatea aceasta. Nu am fost chemati niciodata sa dam declaratii, nimic. O paranteza: urmarirea penala a inceput ca urmare a unei singure plangeri, impotriva unui singur om (Ioan Otel). Cu toate astea, ne-au fost puse sub ascultare telefoanele tuturor. Apoi, judecatoarea Adriana Ilies, care a semnat mandatul de arestare in 30 octombrie 2006 pentru cinci dintre noi, s-a pronuntat si in decembrie asupra prelungirii mandatului, desi legea nu-i permite acest lucru. Absolut "intamplator", din zeci de judecatori disponibili, tot ea a semnat si mandatul de arestare pentru Aurelian Grama si Dan Parcalab, in ianuarie. O "coincidenta", desigur... Apoi, am fost tinuti la izolare 60 de zile, desi legea nu permite acest lucru. Am aflat ulterior, nici chiar condamnatii care produc tulburari majore in inchisoare nu pot fi tinuti la izolare mai mult de 10 zile. S-a incercat astfel o presiune suplimentara asupra noastra.
Pentru ce erau aceste presiuni?
Mi s-a spun clar: sa torn ceva despre deputatul PD Daniel Buda, despre primarul Emil Boc si despre judecatorii Marius si Adriana Lupea, care au fost si audiati ca martori. Mi se promitea ca, daca am sa spun ceva compromitator despre acestia, voi fi eliberat. La randul lor, colegilor mei li se promitea acelasi lucru daca ma toarna pe mine. Ni se spunea mereu sa ne gandim la viitorul copiilor nostri, ca ar fi pacat sa creasca cu parintii aflati in inchisoare. S-a ajuns si la alt tip de presiuni: sotia mea, care n-are nicio legatura cu presa - este cadru universitar la Universitatea de Medicina - a fost si ea pusa sub acuzare. La un moment dat, din cauza ca n-am vrut sa declar ce eram presat sa declar, s-a ajuns la o situatie hilara: mi-au cerut sa torn pe altcineva, pe cine cred eu, numai sa torn. O mentiune importanta: in cele 5 luni de arest, in afara de ziua arestarii, nu am fost chemat nici macar o singura data la o audiere, confruntare etc. Niciodata! Ma chemau doar sa ma preseze sa torn pe cineva, dar nu am fost audiat in cauza niciodata.
Ce legatura are Paszkany Arpad in economia acestui caz?
Paszkany este un om de afaceri foarte puternic, care a crescut mult in ultimii ani. El deranja anumite afaceri si devenise prea vizibil dupa preluarea echipei de fotbal. Era, de asemenea, imposibil de atacat pentru ca nu facea afaceri cu statul. S-a incercat legarea lui de Cazul Gazeta pe cale artificiala, prin faptul ca a dat publicitate la noi. Dar asta au facut si alti clienti, firme foarte serioase, ca de pilda Banca Transilvania sau UPC.
n Interviu realizat de Cezar Ioan 
 Afisari: 2758  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
pai daca nu sunt curati !   de coscaru
A r h i v a
  Nastase ii raspunde lui Tismaneanu    13 comentarii
  Macovei nu vrea control parlamentar    3 comentarii
  Maior, impotriva Centrului Tehnic de Securitate Nationala    
  Muresan acuza Justitia    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Secretul presedintelui    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ultimatum fals (3947 afisari)
 S-a gasit originalul cererii lui Bucsaru catre Basescu (3039 afisari)
 Supradoza si septicemie (2931 afisari)
 Liviu Man: "Mi s-a cerut sa-i torn pe Boc, Buda si doi judecatori" (2758 afisari)
 Nastase ii raspunde lui Tismaneanu (2298 afisari)
 Aliantei PNL-PD i se canta Prohodul (262 afisari)
 Basescu apreciaza "neutralitatea" SRI (100 afisari)
 Tariceanu nu renunta la taxa de prima inmatriculare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01873 sec.