Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Angela Merkel in exclusivitate pentru ZIUA
UE implineste 50 de ani
-- Oficialii europeni aniverseaza, maine, 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, considerate drept actul de nastere al comunitatii europene. Momentul va fi marcat printr-o serie de manifestari organizate pe intregul continent, intre care si de o reuniune extraordinara a sefilor de stat si de guvern ai tarilor UE, gazduita de Germania, actuala detinatoare a presedintiei rotative a Uniunii, la care este asteptat si presedintele Traian Basescu. Punctul culminant al festivitatilor dedicate aniversarii semicentenarului UE va fi adoptarea declaratiei de la Berlin, ce va fi prezentata maine. Redam in continuare, integral si in exclusivitate pentru ZIUA, cuvantul de salut al cancelarului german, Angela Merkel, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.
La 1 ianuarie 2007, Germania a preluat pentru sase luni presedintia Consiliului Uniunii Europene. In aceasta perioada, Germania reprezinta �fata si voceai Uniunii Europene. Guvernul federal este pe deplin constient de provocarile, dar si de sansele oferite de aceasta ocazie. Din acest motiv, noi ne straduim sa obtinem progrese in domenii importante cum sunt politica energetica si protectia climei si sa revigoram procesul constitutional.
Noi, germanii, datoram mult unificarii europene. Bucuria noastra este cu atit mai mare cu cat cea de-a 50-a aniversare a Tratatelor de la Roma coincide cu presedintia noastra a Consiliului UE. Or, prin aceasta semnatura data cu 50 de ani in urma, ideea de unificare europeana a iesit din sfera viziunilor si a capatat forme concrete. Ceea ce a inceput cu sase state fondatoare s-a dezvoltat si a devenit Uniunea Europeana de astazi, cuprinzand 27 de state. Aceasta poveste unica de succes este evocata de noi in data de 25 martie 2007 impreuna cu multi oaspeti din tara si din strainatate si � inainte de toate � cu locuitorii Berlinului, oras care simbolizeaza mai bine decit oricare alt oras reunificarea Europei dupa sfarsitul razboiului rece.
Cu ocazia acestei aniversari deosebite dorim sa reliefam valorile fundamentale si obiectivele Uniunii Europene intr-o declaratie de la Berlin. Uniunea Europeana inseamna respectarea demnitatii omului, pace si libertate, toleranta si solidaritate precum si democratie si stat de drept. Aceste valori ne unesc. Ele formeaza o baza solida pentru actiunea noastra comuna, menita sa pregateasca Europa pentru noile provocari. In acest sens, noi, europenii, unindu-ne fortele dorim sa ne asumam raspunderea intr-o lume care devine din ce in ce mai mica.
Cancelarul Germaniei,
Angela Merkel
 Afisari: 365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
A inceput imperial simfonia nr 5 de Beethoven,   de Atamild
A r h i v a
  Voronin in isterie anti-Romania    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00908 sec.