Mediatorul ONU Martti Ahtisaari este decis sa treaca peste esecul ultimei runde de negocieri pe marginea Kosovo, desfasurata, recent, la Viena, propunerile acestuia referitoare la statutul regiunii urmand sa ajunga, luni, pe masa Consiliului de Securitate, sub forma unui nou raport. Mai explicit decat evaluarea precedenta, prezentata de emisarul Natiunilor Unite la inceputul lunii februarie, documentul pledeaza in favoarea independentei Kosovo, considerata drept "unica solutie viabila" pentru "un parteneriat durabil" al provinciei sarbe, acum majoritar albaneza, cu Belgradul.
Desi la 2 februarie evita sa mentioneze in mod explicit cuvantul "independenta" in contextul Kosovo, Martti Ahtisaari pare sa fi suferit o schimbare de atitudine, in perspectiva dezbaterii din cadrul Consiliului de Securitate al ONU de la inceputul saptamanii viitoare, noteaza presa franceza, prezentand, in premiera, extrase din raportul final al emisarului Natiunilor Unite in regiune. "Mentinerea administratiei internationale nu mai este posibila", iar "reintegrarea in Serbia nu reprezinta o optiune" pentru Kosovo, precizeaza documentul remis, saptamamana aceasta, secretarului general al Organizatiei, Ban Ki-Moon, potrivit cotidianului francez "Le Monde". "Independenta sub supraveghere internationala este unica solutie viabila" in cazul provinciei sarbe aflate sub tutela ONU inca din 1999, sustine Ahtisaari, propunand Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite plasarea "initiala" a Kosovo sub supravegherea "unui personal civil, international", din cadrul UE, dar si a unei "prezente militare", marca NATO. "Perpetuarea ambiguitatii politice va prejudicia pacea si stabilitatea in Kosovo, dar si in intreaga regiune", avertizeaza Ahtisaari, subliniind ca "independenta este singura garantie in fata acestui risc". Aceasta "solutie realista" "reprezinta cea mai buna sansa pentru un parteneriat durabil cu Serbia", adauga oficialul ONU. "Capacitatea Kosovo de a face fata provocarilor legate de protectia minoritatilor, dezvoltarea democratiei, redresarea economica si problema reconcilierii raman, in continuare, limitate", admite, pe de alta parte, Ahtisaari, argumentand ca monitorizarea internationala este "deosebit de importanta" pentru protectia minoritatilor, in special a "sarbilor kosovari, care continua sa traiasca in conditii dificile".
Moscova, avertizata de Bruxelles
In vreme ce Belgradul nu a ezitat sa denunte raportul final al emisarului ONU in Kosovo drept "o propunere ilegala si ilegitima, care contravine Cartei ONU si Constitutiei sarbe", Bruxellesul a apreciat "compromisul realist" propus de Ahtisaari. "In cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu va reusi sa voteze o rezolutie, va exista instabilitate politica si chiar haos" in Balcani, a avertizat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, citat de EUObserver. Oficialul european a profitat de ocazie pentru a sugera partii moscovite - de altfel cel mai puternic opozant al solutiei de acordare a independentei Kosovo, fara acordul Serbiei - sa nu adopte o pozitie unilaterala, optand pentru exercitarea dreptului de veto in cadrul Consiliului. "Kosovo este un test limita pentru multilateralismul international in cadrul Natiunilor Unite", a afirmat Rehn, adaugand ca, in eventualitatea unui esec, "Europa ar fi cea care ar plati pretul, si nu Rusia sau SUA". Premierul sarb, Voijsalv Kostunita, a insistat, pe de alta parte, asupra reluarii negocierilor pe marginea statutului provinciei, oficialii rusi pledand, la randul lor, fara succes, in favoarea redeschiderii dosarului, eventual in absenta lui Martti Ahtisaari. (A.M.L.)