Ziua Logo
  Nr. 3887 de vineri, 23 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kosovo, independenta cu mana ONU
-- Dosarul Kosovo, la un pas de Consiliul de Securitate al ONU * Belgradul si Moscova, ferme pe pozitii anti-Ahtisaari
Mediatorul ONU Martti Ahtisaari este decis sa treaca peste esecul ultimei runde de negocieri pe marginea Kosovo, desfasurata, recent, la Viena, propunerile acestuia referitoare la statutul regiunii urmand sa ajunga, luni, pe masa Consiliului de Securitate, sub forma unui nou raport. Mai explicit decat evaluarea precedenta, prezentata de emisarul Natiunilor Unite la inceputul lunii februarie, documentul pledeaza in favoarea independentei Kosovo, considerata drept "unica solutie viabila" pentru "un parteneriat durabil" al provinciei sarbe, acum majoritar albaneza, cu Belgradul.
Desi la 2 februarie evita sa mentioneze in mod explicit cuvantul "independenta" in contextul Kosovo, Martti Ahtisaari pare sa fi suferit o schimbare de atitudine, in perspectiva dezbaterii din cadrul Consiliului de Securitate al ONU de la inceputul saptamanii viitoare, noteaza presa franceza, prezentand, in premiera, extrase din raportul final al emisarului Natiunilor Unite in regiune. "Mentinerea administratiei internationale nu mai este posibila", iar "reintegrarea in Serbia nu reprezinta o optiune" pentru Kosovo, precizeaza documentul remis, saptamamana aceasta, secretarului general al Organizatiei, Ban Ki-Moon, potrivit cotidianului francez "Le Monde". "Independenta sub supraveghere internationala este unica solutie viabila" in cazul provinciei sarbe aflate sub tutela ONU inca din 1999, sustine Ahtisaari, propunand Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite plasarea "initiala" a Kosovo sub supravegherea "unui personal civil, international", din cadrul UE, dar si a unei "prezente militare", marca NATO. "Perpetuarea ambiguitatii politice va prejudicia pacea si stabilitatea in Kosovo, dar si in intreaga regiune", avertizeaza Ahtisaari, subliniind ca "independenta este singura garantie in fata acestui risc". Aceasta "solutie realista" "reprezinta cea mai buna sansa pentru un parteneriat durabil cu Serbia", adauga oficialul ONU. "Capacitatea Kosovo de a face fata provocarilor legate de protectia minoritatilor, dezvoltarea democratiei, redresarea economica si problema reconcilierii raman, in continuare, limitate", admite, pe de alta parte, Ahtisaari, argumentand ca monitorizarea internationala este "deosebit de importanta" pentru protectia minoritatilor, in special a "sarbilor kosovari, care continua sa traiasca in conditii dificile".
Moscova, avertizata de Bruxelles
In vreme ce Belgradul nu a ezitat sa denunte raportul final al emisarului ONU in Kosovo drept "o propunere ilegala si ilegitima, care contravine Cartei ONU si Constitutiei sarbe", Bruxellesul a apreciat "compromisul realist" propus de Ahtisaari. "In cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu va reusi sa voteze o rezolutie, va exista instabilitate politica si chiar haos" in Balcani, a avertizat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, citat de EUObserver. Oficialul european a profitat de ocazie pentru a sugera partii moscovite - de altfel cel mai puternic opozant al solutiei de acordare a independentei Kosovo, fara acordul Serbiei - sa nu adopte o pozitie unilaterala, optand pentru exercitarea dreptului de veto in cadrul Consiliului. "Kosovo este un test limita pentru multilateralismul international in cadrul Natiunilor Unite", a afirmat Rehn, adaugand ca, in eventualitatea unui esec, "Europa ar fi cea care ar plati pretul, si nu Rusia sau SUA". Premierul sarb, Voijsalv Kostunita, a insistat, pe de alta parte, asupra reluarii negocierilor pe marginea statutului provinciei, oficialii rusi pledand, la randul lor, fara succes, in favoarea redeschiderii dosarului, eventual in absenta lui Martti Ahtisaari. (A.M.L.)
 Afisari: 835  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Independenta provinciei Kosovo, un precedent juridic premergator dezmembrarii federatiei Ruse   de Romeo2004
ipocrizia NATO   de georgems
Traiasca si sa infloreasca Kosova independenta!   de Christiaan
Singura posibilitate de interventie ruseasca sant rachetele inter-continentale.. drept care ne aflam   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Desteptarea Europei   de Val
Butoiului cu pulbere...   de flery99
A r h i v a
  Chisinaul trece la rusificarea numelor basarabenilor    4 comentarii
  Retragerea trupelor americane din Irak, la mana democratilor    4 comentarii
  "Al doilea razboi din Liban"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Armata invizibila (6624 afisari)
 Un milion de dolari pentru daramarea lui Basescu (5302 afisari)
 Demisia presedintelui (3947 afisari)
 Arhive oficiale despre OZN-uri pe Internet (2432 afisari)
 Precedentul Nastase (2371 afisari)
 Unul dintre avocatii lui Hayssam ofera indicii despre implicarea serviciilor secrete romanesti (655 afisari)
 Pacura pe Dambovita (212 afisari)
 Liberalii contraataca (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01192 sec.