Una dintre magariile pe care suntem nevoiti sa le suportam tine de relatia stat-banci-cetatean.
Un caz simplu: alocatiile pentru prescolari. Statul vireaza banii intr-un cont, din care banca, fara a acorda dobanda, extrage un comision lunar de 35.000 de lei. Nefiind de acord cu valoarea mare a comisionului, autoritatea competenta reziliaza contractul cu banca, dar nu anunta parintii. Banii vin de-acum prin posta. Daca esti gasit de postas (ceea ce poate fi aproape imposibil, se presupune ca ai optat pentru cont tocmai pentru ca nu prea stai pe-acasa) iti pui, firesc, intrebarea de ce primesti alocatia din doua surse. Dai fuga la banca, unde afli ca ai deja de platit 35.000 de lei (pentru administrarea, timp de o luna, a contului gol) dar, atentie, nimeni nu iti spune ca trebuie sa iti inchizi contul, pentru ca statul nu va mai vira nici un leu in el. Asa ca, pana te lamuresti cu Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) - care tocmai s-a mutat din Str. Parintele Galeriu in Str. Hambarului - pot sa treaca zile, saptamani, luni in care contul se umfla de penalizari.
Cum pierdeti o cincime din alocatie
Cel putin asa decurg lucrurile in cazul in care banca se numeste Bancpost. In anul 2000, aceasta banca accepta ca alocatiile sa fie virate in conturi purtatoare de dobanda (pentru parintii care nu ridicau lunar alocatia). Dupa cativa ani, Bancpost a renuntat la idee, dar a oferit solutia de a transfera periodic banii din contul de alocatie - acum fara dobanda - intr-un alt cont, la aceeasi banca, dar cu dobanda. Totul a mers bine pana in octombrie 2006, cand Bancpost s-a hotarat sa perceapa un comision lunar de 35.000 de lei pentru contul fara dobanda. Comisionul putea urca si la 50.000 de lei daca, timp de o luna, nu se inregistrau operatii in cont. Cu alte cuvinte, daca Directia de Munca vira banii pentru luna noiembrie, sa zicem, pe data de 1 iar pentru decembrie pe data de 2, parintele care nu incasa lunar alocatia era penalizat cu 50.000 de lei, in loc de 35.000 de lei. Si asta in conditiile in care suma data de stat pentru un copil este de 250.000 de lei.
Informatii contradictorii de la Directia de Munca
Daca sunati - ca parinte - la DMSSF Bucuresti (tel. 250.90.20) vi se va spune ca, incepand cu luna februarie, a incetat contractul cu Bancpost, iar banii sunt virati prin posta sau alte banci (BCR sau ProCreditBank, cu conditia, evident, sa aveti un cont aici, pe care sa-l si comunicati Directiei). Veti primi chiar si scuze pentru ca Directia nu a avut timp sa va informeze asupra acestor modificari. Ba, mai mult, veti fi sfatuit sa inchideti grabnic contul pagubos de la Bancpost.
Daca sunati ca ziarist vi se va spune ca Directia a incetat plata alocatiilor prin Bancpost doar pentru parintii care nu au comunicat codul IBAN, datorie pe care ar fi avut-o inca din anul 2004. Ganditi-va cati parinti au avut ideea de a comunica DMSSF acest cod, fara ca vreo autoritate sa le fi cerut acest lucru. Puteti sa-i puneti la socoteala si pe parintii care lucreaza in strainatate, de pilda, si care au optat pentru primirea alocatiei prin Bancpost cu gandul ca nu-i va mai deranja nimeni pana la majoratul odraslelor. Oricum, nimeni nu va fi in stare sa va lamureasca cum de s-au putut realiza, totusi, aceste operatiuni bancare timp de trei ani, din 2004 pana in prezent, in cazul in care nu ati comunicat codul IBAN Directiei de Munca.