Ziua Logo
  Nr. 3887 de vineri, 23 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Universitatea Petre Andrei, pe cale sa scape de clanul Niculescu
Tribunalul Galati urmeaza sa se pronunte luni, 26 martie, asupra dizolvarii unui ONG fantoma care paraziteaza de ani buni Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. De cativa ani, cea mai puternica institutie de invatamant superior privat din Moldova a fost confiscata de clanul Niculescu.
Universitatea "Petre Andrei" din Iasi a luat nastere in 1990 ca departament fara personalitate juridica al Fundatiei Academice "Petre Andrei" (FAPA). Ulterior, activitatea didactica a fost transferata pe o alta persoana juridica, intitulata Universitatea "Petre Andrei", infiintata ca O.N.G. prin sentinta civila nr. 6/1999 a Tribunalului Iasi. Scopul acestui O.N.G. a fost de a continua procedurile de autorizare si acreditare initiate de FAPA. Dupa parcurgerea tuturor acestor etape, a fost promulgata Legea nr. 408/2002 privind infiintarea Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte integranta a sistemului national de invatamant. Efectele juridice ale legii de infiintare sunt, printre altele, dobandirea personalitatii juridice a noii universitati, dobandirea statutului de universitate acreditata si a unui patrimoniu de sine statator.
Universitate confiscata
La momentul promulgarii legii de infiintare, puterea de decizie in universitate a fost confiscata de clanul Niculescu. Membrii acestui clan au sesizat imediat ca introducerea Universitatii "Petre Andrei" din Iasi in sistemul national de invatamant ar reprezenta pentru ei o piedica in calea unor planuri grandioase, intrucat rectorul urma sa fie confirmat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si suspendat in cazul constatarii unor ilegalitati. Pentru aceste motive, dar si pentru multe altele, clanul Niculescu a ignorat legea de infiintare, din moment ce aveau deja un ONG omonim. In aceste conditii, nici una din prevederile Legii 408/2002 nu a fost dusa la indeplinire: personalul didactic si nedidactic nu a fost transferat la noua persoana juridica, nu a fost obtinut un nou cod de identitate fiscala, nu a fost intabulat patrimoniul etc.
Escrocheria demascata in justitie
Universitatea "Petre Andrei" din Iasi exista doar pe hartie, avand insa acordate de minister stampile si sigilii cu emblema statului, care trebuie aplicate pe actele de studii. In aceste conditii, clanul Niculescu a continuat sa incaseze bani pe O.N.G., emitand insa acte de studii cu titulatura noii institutii. Excrocheria a fost demascata in justitie, judecatorii ieseni dispunand dizolvarea ONG-ului. Pierzandu-si "jucaria", Niculescu a contestat decizia, Tribunalul Galati urmand sa decida soarta acestui ONG fantoma. Decizia judecatorilor galateni nu e greu de anticipat, mai ales ca situatia Universitatii "Petre Andrei" din Iasi a inceput sa se limpezeasca semnificativ dupa ce in luna februarie Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat doua decizii irevocabile care il scot complet din joc pe Niculae Niculescu, a carui calitate de rector nu a fost recunoscuta. Ca urmare a acestor decizii irevocabile, Niculescu incearca tot felul de subterfugii, dintre care unele frizeaza absurdul. Spre exemplu, in fata unor instante, a ajuns sa pretinda ca el nu este rector, dar ca aceasta functie ar fi detinuta de sotia sa, Elena Niculescu, rector in perioada 2000-2004.
Ovidiu NEMTEANU - ZIUA de Iasi 
 Afisari: 788  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Confirmare de la Cotroceni    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Politistul Bratu a fost externat    8 comentarii
  Cum suge Bancpost din banii copiilor    3 comentarii
  Magureanu a pus gheara pe Fruvimed    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Armata invizibila (6624 afisari)
 Un milion de dolari pentru daramarea lui Basescu (5302 afisari)
 Demisia presedintelui (3947 afisari)
 Arhive oficiale despre OZN-uri pe Internet (2432 afisari)
 Precedentul Nastase (2371 afisari)
 Unul dintre avocatii lui Hayssam ofera indicii despre implicarea serviciilor secrete romanesti (655 afisari)
 Pacura pe Dambovita (212 afisari)
 Liberalii contraataca (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01010 sec.