Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Trei pentru fotoliul lui Chirac
Ileana CORNEA 
-- Presedintele Jacques Chirac, in varsta de 74 de ani, a anuntat duminica seara, ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat la Presedintie, incheindu-si astfel o cariera politica de 40 de ani, dintre care 12 petrecuti in fotoliul principal de la Elysee, de unde a gestionat Franta, dupa ce gestionase orasul de pe Sena.
O retragere strategica, destinata sa salveze demnitatea celui care si-a pus amprenta asupra unei insemnate perioade din istoria moderna a Frantei, a celui care a trecut prin doua dificile coabitari, in calitate de premier de dreapta, sub presedintia socialistului Francois Mitterrand si a reusit sa sparga monopolul socialist de la Elysee, dupa 14 ani, a avut curajul de a-si pronunta cu voce tare opozitia fata de razboiul din Irak. Electoratul francez va avea, deci, de ales intre carismatica socialista Segolene Royale, reprezentantul dreptei si, pana nu demult, omul de baza al presedintelui, actualul ministru de Interne Nicolas Sarkozy, si Francois Bayrou, descris in presa drept "centrist". Evident, in tenacitatea sa, extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen, care aspira de multa vreme la functia suprema in stat, se va afla, si de aceasta data, pe lista candidatilor la prezidentiale, desi sondajele si analistii - ar fi minunat sa nu se insele - ii prognozeaza sanse aproape nule. Oricum, nici din aceasta directie, iminenta unei surprize nu poate fi ignorata. Nu poate fi uitata lovitura de teatru din 2002, cand, dupa ce mass-media din intreaga lume astepta sa comenteze, in turul final de scrutin, un duel intre Jacques Chirac si principalul sau adversar sau politic, socialistul Lionel Jospin, pe care actualul presedinte il invinsese si in prezidentialele din mai 1995, in finala a ajuns liderul Frontului National, extremistul Jean-Marie Le Pen.
De aceasta data, scena politica franceza a scos in lumina reflectoarelor un actor care, in mod normal, ar trebui sa fie factorul de echilibru, care sa ajute la evitarea reiterarii situatiei de acum cinci ani, cand, din cauza accederii lui Le Pen in finala prezidentiala, Franta si-a atras oprobriul - nu neaparat al opiniei publice - dar al intregii prese de pe mapamond.
In ultimele luni s-a vorbit si s-a scris foarte mult despre un duel Royale - Bayrou, intr-un previzibil tur secund al alegerilor. Parand sau, oricum, afisand ca ar fi sigura de victorie, Segolene Royale a afirmat ca stanga nu va colabora, in nici un caz, la guvernare, cu Francois Bayrou si ca "propulsarea" vizibila a candidatului UDF este, mai curand, o problema a dreptei si a lui Nicolas Sarkozy. Alegerile nu au inceput inca, in schimb, dupa cum se vede, au inceput frictiunile intre aspirantii la mostenirea fotoliului lui Chirac.
Indiferent care dintre cei trei va fi favoritul urnelor, se angajeaza la conducerea unei Frante aflate intr-o perioada dificila. O Uniune Europeana avand, acum, nu 25, ci 27 de membri, populatia din cele 12 tari recent cooptate asteaptand doar sa ajunga in statele comunitare cu state vechi si, cu situatii economice vizibil mai bune. Iar Franta este una dintre tintele vizate. Noul presedinte francez va mosteni o relatie tensionata cu Statele Unite si va trebui sa demonstreze o deosebita abilitate fata de acele tari membre UE care nu ies din cuvantul Washingtonului. Va mosteni, de asemenea, responsabilitatea in hexagonul pentru dosarul iranian (Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA, China si Germania).
In ce-l priveste pe Chirac, o data ramas fara imunitate prezidentiala, va trebui sa-si canalizeze calitatile spre a evita un scandal deja amorsat, legat de diverse ilegalitati pe care le-ar fi comis (?) in perioada campaniei pentru postul de primar al Parisului.
 Afisari: 475  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Au loc trei pe doua scaune ?   de alwis46
mai putea sa candideze?   de simiondan
Articol de gazeta de perete.   de sofian
Daca nu-i pocneste si pe francezi o napasta portocalie...Apropos, cum stau ei cu flota, mai au?   de cercetas
Franta....   de alamar
carismatica Royale ?????   de George-Felix
bayrou are sa castige   de dan toader
A r h i v a
  Cine stie - castiga?    7 comentarii
  Functionarii europeni au cartea de munca la Moscova    4 comentarii
  Declinul parchetelor    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Blair s-a razvratit    2007-02-24
  Iranul si Axa 3B    2007-02-16
  Bush reorganizeaza America si Orientul    2007-01-20
  Bush, nume de cod "Haiducul"    2006-08-12
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85315 sec.