Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cine stie - castiga?
Zoe PETRE 
-- "Sa ne spuna Societatea romana de fenomenologie cine spune ca <<Omul este to deinotaton>>, Heidegger sau Liiceanu?" intreba deunazi, amenintator ca Destinul, dl. Spanu, varful de lance al atacului pe care, cu o antipatica vocatie de cenzor cultural, persevereaza in a-l populariza ziarul "Ziua".
Nu stiu cati cititori s-au cutremurat la aceasta somatie, pot spune doar ca eu m-am cutremurat - de ras. In lumea tot mai depopulata a celor care stiu despre ce era vorba in textul incriminat, raspunsul la ghicitoarea dlui Spanu este reflex: nici Heidegger, nici Liiceanu, ci Sofocle. Intr-o oda corala celebra, poetul evoca fiinta umana cu un cuvant apropiat ca sens de romanescul "grozav": minunat, dar si inspaimantator. Textul lui Sofocle ("Antigona", versurile 332-334), e adesea eronat amintit ca elogiu al fiintei umane, doar cu semnificatia pozitiva a lui "to deinoteron", dar Heidegger, pe urmele lui H�lderlin (poetul pe care Heidegger nu il citeaza, aviz amatorilor!), ii exploateaza ambivalenta.
Ca si "omul - masura tuturor lucrurilor" a lui Protagoras (fragmentul B1 la H. Diels si W. Kranz, Die Fragmente der Vorsokratiker, vol. 2, editia VI-a,. Berlin: Weidmann, 1952, p. 262-268), "animalul politic" al lui Aristotel ("Politica", pag. 1278b randul 19 din editia J. Bekker) sau "trestia ganditoare" a lui Pascal - "Pens�e" nr.186, din volumul "Pens�es"(ed. 1671) - aceasta expresie a intrat in bagajul cultural comun la care persoanele avizate nu se refera, cum am facut eu aici, cu toate conventiile academice. Contand pe faptul ca se adreseaza unor cititori familiarizati cu conceptele pe care vor sa le puna in discutie, chiar autorii de texte savante, ca sa nu mai vorbim de eseuri de genul celor "Despre minciuna" ale dlui Liiceanu, se refera la asemenea expresii aproape proverbiale fara trimiteri pedante, cu pagina si an de aparitie. Deunazi am primit un pliant de la o editura respectabila care ma indemna sa cumpar cartea lui A. Kahn, "L'homme, ce roseau pensant... - Essai sur les racines de la nature humaine", ("Omul, aceasta trestie ganditoare... Eseu despre radacinile naturii omenesti"), aparuta recent. Azi-maine il da Pascal in judecata pentru plagiat....
O asemenea polemica nu-si are locul intr-un cotidian, ai carui cititori nu sunt datori sa fie la curent nici cu filozofia, nici cu Sofocle, si risca fie sa caste plictisiti, fie, mai rau, sa ia de buna orice aproximatie semidocta. Nu se cuvine ca, in chestiuni de specialitate, sa intervina veleitari ce nu poseda instrumentele indispensabile unei atare discutii, doar pentru a-si face un nume, bun, rau, nu conteaza. Dl. Spanu a dobandit subit o trista, dar consistenta notorietate, doar fiindca "polemizeaza" cu (adica il calomniaza pe) Liiceanu; daca isi denunta vecinul ca-si bate nevasta, nu stiam despre D-sa azi mai mult decat acum o luna. Iar prietenii D-sale care stiu cine e Sofocle il lasa, biet, sa se faca de ras cu castana fierbinte in mana.
Acesta e un caz clasic, adica de scoala, care vadeste efectele prigonirii studiilor clasice in invatamantul romanesc. Cand un demnitar al statului clameaza public "fiat iustitia, pereat mundi (sic!)" si e urecheat de dl. Paler, distins literat, care il invata ca s-ar spune "pereat mundos (iar sic!)" - de fapt spunandu-se "mundus"- nici n-ar trebui sa ne mai enervam ca un june, studinte-n ce-o fi si foarte publicist, pune cu un aer crunt si doctissim intrebari care dovedesc ca nici n-a auzit de Antigona. Cine stie - pierde.
 Afisari: 1876  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Pacienta GDS   de Nituc
Cine castiga? Tot ei, ca doar nu noi!   de Nituc
Intre Ionescu Caion si Ion Spanu.   de alwis46
Dl. Liiceanu   de ina eyre
Eee,ce sa-i faci cocoana,asta-i situatzia !   de Marius Adrian Porojnicu
drepturile de autor nu-s protejate pe vecie   de Iovescu
Stmata doamna profesor,   de george nemteanu
A r h i v a
  Functionarii europeni au cartea de munca la Moscova    4 comentarii
  Declinul parchetelor    2 comentarii
  Trei pentru fotoliul lui Chirac    7 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Stapanii adevarului    2007-03-02
  Victime colaterale    2007-02-23
  Eu si materia moarta    2007-02-16
  Dulceata din galosi    2007-02-09
  Proverbe    2007-02-02
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18387 sec.