Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
IT&C
Comisia Europeana versus companiile de telefonie mobila
-- Propunerea de reducere a tarifelor de roaming din UE a pus fata in fata, pe pozitii contencioase, Comisia Europeana si marele lobby al companiilor de telefonie mobila, relateaza www.presa-alternativa.ro
In timp ce operatorii mobili invoca mana invizibila a lui Adam Smith si acelasi penibil loc comun, "piata trebuie sa ramana libera", europenii platesc niste tarife exorbitante cand vorbesc la telefon din strainatate. Cand e vorba de mentinerea tarifelor, multinationalele, companii de telefonie mobila, au o unitate de monolit, au dinamica unei echipe de rugby: fug ordonat catre praguri de tarife imense. Pretul pe minut in roaming poate ajunge pana la 7-8 euro.
Comisarul european pentru societatea informationala, Viviane Reding, a invocat bunul simt. Conceptele de bun simt sunt acasa in contexte institutionale. Pretul pe minutul de roaming in UE pare a fi suficient pentru a invoca bunul simt, chiar daca sociologii constata de ani de zile o mobilitate ce creste in progresie aritmetica pe continent.
Cu toate acestea, "socialista" Viviane Reding se afla, parafrazandu-l pe John Rawls, intre bunul simt si principiile primare bine sustinute ale pietei libere. Dar piata raspunde doar cererii si ofertei; daca acceptam ca e drept ca interesele indivizilor pot fi compatibile cu functionarea unei economii de piata competitive ar insemna ca institutiile nu sunt facute sa ofere solutii juste indivizilor care le merita.
Peste 70% dintre europeni se tem sa foloseasca telefoanele mobile cand calatoresc in strainatate din cauza costurilor prea ridicate, potrivit ultimului Eurobarometru.
Aproximativ 59% din utilizatorii de telefoane mobile le-ar folosi mai mult in timpul calatoriilor daca tarifele ar fi mai mici, iar 15% nu folosesc deloc telefonul mobil in strainatate. Aproape 43% dintre utilizatori nu inteleg care sunt tarifele ce trebuie platite cand telefoneaza sau cand primesc apeluri din strainatate.
Ministrii comunicatiilor din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene s-au reunit de curand la megatargul IT CeBIT de la Hanovra intr-o intalnire informala, intitulata Consiliul Telecom al UE, care ar putea insemna un pas istoric catre adoptarea regulamentului propus de Comisia Europeana privind reducerea tarifelor de roaming. Intalnirea este prezidata de comisarul european, Viviane Reding.
In privinta Reugalmentului UE pentru reducerea tarifelor la roaming, Consiliul European, care include cei 27 de sefi de stat sau de guvern si pe presedintele Comisiei Europene, a concluzionat vinerea trecuta la Bruxelles ca: "Toate eforturile trebuie concentrate pe finalitatea de a incheia procesul legislativ privind reducerea tarifelor de roaming pana la sfarsitul primului semestru al anului in curs". Reding, la randu-i, a comentat: "un acord politic privind ambitioasa reducere a tarifelor de roaming pana in aceasta vara este un scop posibil de atins."
"Fac un apel catre toti ministrii si parlamentarii care in mod curent lucreaza la Regulamentul de Roaming propus de Comisie in iulie 2006 sa asculte mai atent consumatorii si mai potin lobbystii din industrie", a declarat Reding. si a adaugat, "toti cetatenii europeni ar trebui sa fie capabili sa fie capabili in iulie sa judece cat de eficienta a fost munca minstrilor si parlamentarilor care ii reprezinta".
Urmand propunerea din 12 iulie 2006 pentru o reglementare UE in domeniul roamingului pe piata interna, Comisia Europeana incearca sa reduca cu pana la 70% taxele pe care consumatorii trebuie sa le plateasca daca isi folosesc telefonul mobil in strainatate. Pentru a atinge acest scop, pragurile de pret sunt stabilite atat la vanzarile en gros (transport de date si voce) cat si la retail (la nivelul unei simple convorbiri telefonice) nu sunt in mod nejustificat mai mari decat cele platite pentru folosirea telefonului la nivel national. "Sub aceste praguri, competitia intre companii poate avea loc pentru cele mai atractive pachete-oferta de roaming", a spus Reding.
In acelasi timp, Reding crede ca regulamentul de roaming va incuraja transparenta preturilor. Regulamentul va obliga furnizorii de servicii sa dea servicii personalizate despre preturile de retail pentru roaming la cerere si gratis, spune Reding. Mai mult, un client care se aboneaza la orice operator va trebui sa primeasca informatii detaliate si periodice despre preturile roamingului.
"Comisia are incredere ca Parlamentul si Comisia Europeana vor ajunge la o intelegere pana in vara. Evident, va fi nevoie de o cooperare stransa intre cele doua mari institutii", a adaugat Reding.
Presedintia germana a Uniunii Europene intentioneaza sa ajunga la un consens dupa intalnirile de la CeBIT si sa o prezinte intr-o prima lectura la Consiliul Telecom din 6 - 8 iunie 2007.
In Parlamentul European, raportorii din Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie precum si Comitetul pentru Piata Interna si Protectia Consumatorului si-au publicat deja raporturile si vor fi votate pana in aprilie. Votul plenar pe Regulamentul de Roaming va avea loc in mai.
Parlamentul European si Consiliul vor decide in comun, sub asa-zisa "procedura de codecizie", cum si cand sa adopte propunerea Comisiei, moment in care aceasta va deveni drept intern in toate statele membre UE. Comisia, asadar, crede ca Regulamentul va fi adoptat pana in vara.
Articol publicat de www.presa-alternativa.ro
Raul CAZAN 
 Afisari: 281  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu inteleg 2 lucruri   de morkov
A r h i v a
  Asociatia retelelor de cartier lupta impotriva pirateriei pe internet    
  Functionarii publici beneficiaza de cursuri gratuite Microsoft e-learning    
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01210 sec.