Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Se fura pamanturile mortilor
-- Un judecator de la Judecatoria Sighetul Marmatiei a citat in instanta 35 de persoane decedate intre anii 1956 si 1967 * Intrucat nu s-au prezentat, pamanturile acestora au ajuns la un prieten de-al magistratului
Foto: Mediafax
ZIUA dezvaluie in editia de azi un cutremurator fapt de coruptie judiciara. Nu mai putin de 35 de persoane decedate intre anii 1956 si 1967 au fost expropriate de pamanturile lor de pe Vadu Izei, in noiembrie 2004, intr-un singur dosar, de catre judecatorul Ioan Sas de la Judecatoria Sighetu Marmatiei. Magistratul, retras in avocatura in 2006, pentru a scapa de ancheta CSM, este acum acuzat la DNA ca, prin abuz in serviciu, a incalcat cele mai elementare norme procedurale. Mostenitorii celor 35 de morti nu au stiut nimic de proces insa au aflat ca un prieten al fostului judecator Ioan Sas este beneficiarul unei hotarari lovita de fals intelectual, dar pusa in aplicare.
O parte din terenurile cu mare potential turistic aflate in lunca Vadu-Izei au intrat in posesia unui anume Ionel Fodorut cu ajutorul fostului judecator de la Judecatoria Sighetul Marmatiei, Ioan Sas. Terenurile din lunca Izei apartin rudelor - mostenitori legali - a nu mai putin de 35 de persoane decedate cu zeci de ani in urma. In complicitate cu judecatorul Ioan Sas, Ionel Fodorut din Sighetul Marmatiei a formulat actiune in instanta, solicitand sa-i fie recunoscut dreptul de proprietate asupra valoroaselor terenuri, detinute in realitate de mostenitorii a 35 de batrani morti intre anii 1957 si 1967. In actiune, acesta a sustinut ca ar fi dobandit terenurile in cauza prin "uzucapiune", mai precis prin jonctiunea unor posesii si printr-un titlu de "zestre", primit la casatorie.
Uluitor, cei 35 de morti decedati cu peste patru decenii in urma au primit calitatea procesuala de "parati" (vezi facsimil), fara ca urmasii acestora sa aiba habar de ceea ce se petrecea la instanta din Sighetul Marmatiei. Cum era si normal, acestia nu au avut cum sa se prezinte in instanta. Astfel, au fost considerati "lipsa" la procesul care s-a solutionat rapid, prin sentinta nr. 2904/2 noiembrie 2004. Practic, cateva zeci de familii au fost expropriate de judecatorul Sas prin fals si uz de fals.
Cum paratii nu erau persoane vii, ca sa poata ataca, prin apel, sentinta, reclamantul a intrat in posesia unei hotarari judecatoresti irevocabile, numai buna de "recunoscut" in spatiul UE.
Plangeri ramase fara raspuns
Astfel, in anul 2005, falsul proprietar s-a instalat pe pamanturile urmasilor celor 35 de maramureseni decedati. Multi dintre mostenitorii expropriati prin sentinta judecatorului Ioan Sas s-au opus actiunii, cerand ajutorul Politiei. Fara succes insa.
In aceste conditii, urmasii celor 35 de batrani expropriati prin sentinta judecatorului Sas au formulat mai multe reclamatii privind acest caz la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj Napoca, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul Curtii de Apel Cluj. Totusi, pana in momentul de fata nimic nu s-a rezolvat.
In prima plangere depusa la DNA, urmasii proprietarilor decedati aratau ca "judecatorul Sas Ioan a facut cu buna stiinta acest dosar fals, cu 35 de oameni morti chemati in instanta, fara ca mostenitorii sa fie citati la instanta". Mostenitorii precizeaza si faptul ca magistratul a avut un interes propriu in solutionarea ilegala a cauzei: "Acest judecator, Ioan Sas, este prieten cu falsul proprietar, acestia vizitandu-se zilnic". Adevaratii proprietari au semnalat si modul in care le-a fost respinsa contestatia in anulare a sentintei lui Sas de catre judecatoarea Elena Varady.
Incredibilul caz a ajuns si pe masa Centrului de Asistenta Anticoruptie al Transparency International care a confirmat faptul ca "magistratul se afla in realatii de prietenie cu numitul Fodorut Ionel si, deci, era in conflict de interese".
Sas se simte curat
ZIUA a luat legatura cu proaspatul avocat Ioan Sas pentru a-i cere un punct de vedere privitor la exproprierea celor 35 de persoane decedate si a urmasilor acestora. Fostul judecator ne-a declarat senin ca nu considera ca are vreo vina. "Am administrat un probatoriu ca in orice alt dosar de uzucapiune", ne-a spus Ioan Sas. (Silviu ALUPEI)
Refugiat in avocatura
Incredibil este si faptul ca desi dovezile care il incrimineaza sunt coplesitoare, judecatorul Sas a fost scos basma curata de catre Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii. In data de 2 noiembrie 2005, in calitate de inspector sef al Inspectiei Judiciare, Valeria Dumitrache a rezolvat rapid plangerea disciplinara impotriva judecatorului Ioan Sas, constatand ca "magistratul nu a incalcat nici o dispozitie legala sau norma deontologica".
Pentru a scapa de o posibila redeschidere a dosarului disciplinar de la CSM, in toamna anului 2006 judecatorul si-a dat demisia din magistratura, refugiindu-se ca avocat in Baroul Maramures. Astfel, actiunea disciplinara a ramas fara obiect.
 Afisari: 907  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  ZIUA si replica    
  Pasivitatea Internelor    10 comentarii
  Stolojan si Seres, la discutii privind Alro    
  Procesul lui Nastase ar putea fi suspendat    
  Stiri pe scurt    
  Ionel Mantog, noul baron din Gorj    
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02051 sec.