Ziua Logo
  Nr. 3879 de miercuri, 14 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Specula cu titluri la Fondul Proprietatea
Mihai TANASESCU 
-- De la infiintarea sa in 2005, Fondul Proprietatea a confirmat toate temerile legate de fezabilitatea unui astfel de demers.
Nimic din ce s-a promis nu s-a realizat, iar dupa ceva mai mult de doi ani de mandat al actualului Guvern, despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist ramane in continuare o problema fara solutie. Amanarile repetate legate de fuctionarea Fondului Proprietatea sugereaza ca Executivul condus de premierul Tariceanu nu este capabil sa rezolve printr-un proces corect si transparent problema despagubirii persoanelor indreptatite.
Am asistat in ultimii doi ani la tot felul de solutii care mai de care mai ingenioase pentru a face Fondul Proprietatea functional. Listarea la Bursa a fost amanata in nenumarate randuri din cauza incapacitatii Guvernului de a propune o legislatie coerenta. Fondul Proprietatea trebuia sa ajunga pe piata de capital candva in primavara anului trecut, lucru care nu s-a realizat. In prezent, guvernantii fac o noua incercare, stabilind ca data pentru listarea la Bursa la finele acestui an sau inceputul lui 2008. Exista, insa, numeroase semne de intrebare cu privire la capacitatea autoritatilor de a indeplini si acest nou termen.
In aceste conditii, solutia pe care Guvernul a gasit-o pentru a debloca activitatea Fondului Proprietatea este tranzactionarea titlurilor de despagubire la coltul strazii. Actul normativ, supus de Ministerul Finantelor spre dezbatere publica, stipuleaza ca, pana la data realizarii conversiei titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau pana la preschimbarea lor contra numerar, acestea sunt liber transferabile, pe baza oricarui act juridic translativ de proprietate incheiat in forma autentica sau ca efect al succesiunii. Potrivit propunerii, titlurile de despagubire nu ar intra sub incidenta legislatiei privind piata de capital, permitand astfel persoanelor care le-au achizitionat deja sa le revanda fara nici un fel de restrictii. Astfel, tranzactionarea libera a titlurilor de proprietate se va transforma intr-o afacere profitabila pentru cei care au resursele pentru a specula oportunitatea. Pe de alta parte, titularii drepturilor de despagubire, mai cu seama cei varstnici, vor fi tentati sa le vanda pentru preturi mult mai mici decat valoarea lor nominala. In acest fel, Fondul Proprietatea se transforma pe zi ce trece intr-un obiect de specula si de imbogatire a clientilor politici protejati de actuala Putere.
In plus, sumele proiectate de Guvern pentru despagubirea in numerar a proprietarilor indreptatiti - maximum 200 000 de euro - nu sunt cuprinse in Legea bugetului pentru 2007. Presiunea suplimentara asupra executiei bugetare va conduce la cresterea deficitului bugetar si la amplificarea presiunilor inflationiste. Un motiv de ingrijorare in plus pe lista riscurilor macroeconomice care ameninta Romania in 2007.
Pe fondul adancirii sentimentului de nervozitate si neincredere in Fondul Proprietatea, tot mai multi nedreptatiti se adreseaza Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Pana acum, in noua astfel de cazuri, deciziile judecatorilor europeni au fost in favoarea proprietarilor, fapt care subliniaza, cat se poate de clar, esecul politicilor guvernamentale in ceea ce priveste despagubirea fostilor proprietari.
Comportamentul Guvernului fata de persoanele deposedate abuziv este contrar spiritului si valorilor comunitatii europene in care ne-am integrat de curand. Guvernul trebuie sa isi asume esecul Fondului Proprietatea si sa gaseasca, in cel mai scurt timp posibil, o alta modalitate pentru a-i despagubi pe proprietarii care au fost deposedati abuziv de regimul comunist.
 Afisari: 557  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Specula   de doctorul
A r h i v a
  Fabulospirituala apa in piua    6 comentarii
  Divagatii la alegerile europarlamentare    4 comentarii
  Cum se numeste asta?    4 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Instabilitatea politica afecteaza dezvoltarea economica    2007-03-07
  Agricultura romaneasca, departe de banii europeni    2007-02-28
  Inflatia este inca o amenintare    2007-02-21
  Recomandari fara ecou    2007-02-14
  Cum au fost cheltuite trei miliarde de euro?    2007-02-07
 Top afisari / comentarii 
 Datoria mica a maurului (2704 afisari)
 Risc maxim (2525 afisari)
 Aviatia militara baga in ceata DGIA (2123 afisari)
 Democratii zboara (1931 afisari)
 Marquez si Llosa, un ochi vanat si 30 de ani de tacere (1907 afisari)
 Demisiile se tin lant la Directia Generala Anticoruptie (310 afisari)
 Infractorii au trecut la atentate impotriva politistilor (194 afisari)
 Tariceanu cere sprijin pentru ANI, Macovei ii scrie scrisori (98 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.80629 sec.