Disputa pentru palmaresul istoric al Politehnicii Timisoara se apropie de final. Pe 5 decembrie 2006, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a dat dreptate italianului Claudio Zambon, proprietar al SCS FC Politehnica Timisoara SA, echipa de fotbal fiind inscrisa in Liga a III-a. In schimb, pe 22 februarie 2007, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a FRF a decis ca palmaresul ii apatine gruparii lui Marian Iancu, FC Universitar Politehnica Timisoara Invest SA, adica echipei care activeaza in Liga I.
Dupa ce a refuzat sa respecte decizia TAS, federatia de la Bucuresti a fost instiintata in mai multe randuri de catre FIFA ca trebuie sa aplice hotararea din 5 decembrie. Pe 22 februarie, cu o zi inainte de sedinta CAF, forul mondial a solicitat FRF, printr-o adresa oficiala, sa puna in aplicare decizia de la Lausanne in privinta numelui si palmaresului Politehncii Timisoara. "Ne referim la problema mai sus mentionata, noi primind un fax trimis de la SCS FC Politehnica Timisoara SA, in care am fost informati ca decizia TAS (in cazul SC FC Politehnica Timisoara SA vs CS FCU Politehnica Timisoara) luata la 5 decembrie 2006 nu a fost inca executata de FRF. La solicitarea presedintelui Comitetului Disciplinar al FIFA, trebuie sa cer FRF sa aplice in totalitate decizia TAS. Va multumim ca ati luat nota si pentru pretioasa dumneavoastra colaborare in aceasta problema", se arata in adresa semnata de Volker Hesse, secretar adjunct al Comitetului Disciplinar al FIFA. In ciuda acestui avertisment, CAF a decis, o zi mai tarziu, pe 23 februarie, ca numele si palmaresul ii apartin lui FCU Politehnica Timisoara Invest SA! Imediat, FIFA a trimis inca o adresa oficiala catre FRF, pe numele secretarului general Adalbert Kassai, prin care ii cerea acestuia ca, pana pe 1 martie, forul roman sa trimita decizia completa si argumentata luata de CAF. "Draga domnule, am primit faxul dumneavoastra din 23 februarie, inclusiv documentul adresat TAS si datat 15 februarie 2006 (probabil, corect anul 2007) si am luat cunostinta de informatiile respective. Ulterior am primit un fax expediat de SCS FC Politehnica Timisoara SA pe 23 februarie 2007, prin care ne informa despre decizia luata, pe 22 februarie 2007, de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal din cadrul FRF, care, aparent, a schimbat decizia TAS. Va cerem sa ne trimiteti decizia completa si argumentata a CAF, pana cel tarziu la 1 martie 2007, intr-o limba oficiala acceptata de FIFA. Va multumim ca ati luat nota si pentru cooperarea din aceasta problema", se arata in adresa trimisa de FIFA catre FRF, semnata de Volker Hesse, secretar adjunct al Comitetului Disciplina al UEFA, si de Marko Villiger, director al Departamentului Juridic.
Romania poate ramane fara Nationala
Ieri, FIFA a trimis inca o adresa catre FRF, ca urmare a raspunsului din 1 martie, in care federatia de la Bucuresti este somata sa aplice decizia TAS pana pe 23 martie, data la care trebuie sa si anunte oficial acest lucru. "Am luat cunostinta de faxul datat la 1 martie 2007 si care continea decizia amanuntita a Curtii de Arbitraj pentru Fotbal din cadrul Federatiei Romane de Fotbal. Dupa o analiza amanuntita, am luat nota ca FRF nu s-a supus deciziei TAS din 5 decembrie 2006. Am dori sa va amintim ca asociatiile sunt obligate sa recunoasca deciziile TAS si sa se asigure ca membrii ei, in speta cluburile, se supun hotararilor TAS. Din partea directorului Comitetului Disciplinar al FIFA, trebuie sa va cerem sa puneti in totalitate in aplicare decizia finala obligatorie a TAS pana cel tarziu la 23 martie 2007 si sa ne informati despre acest lucru pana la aceeasi data", se arata in adresa semnata de Hesse si Villiger. Pe scurt, FRF a primit un ultimatum pentru aplicarea deciziei din 5 decembrie 2006, in caz contrar urmand sa ajunga la Comisia de Disciplina a FIFA, acolo unde risca sanctiuni drastice, incepand de la amenda si mergand pana la excluderea Nationalei si a echipelor de club din toate competitiile oficiale!
Ce prevede decizia TAS
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, pe 5 decembrie 2006, sa oblige pe FCU Politehnica Timisoara sa continue cu numele initial, CS FC Politehnica AEK Timisoara, sau sa isi ia un alt nume aprobat de FRF, hotarand sa interzica si folosirea culorilor alb-violet. De asemenea, TAS a mai decis ca FCU Politehnica Timisoara sa plateasca cate 5.000 de euro pentru fiecare meci oficial jucat incepand cu data de 5 decembrie 2006 si pana cand intra in vigoare schimbarea de nume in concordanta cu prezenta sentinta. FCU Politehnica Timisoara este obligata sa plateasca suma de 90.000 de euro drept compensatie pentru violarea folosirii numelui, a culorilor, a imnului, a istoriei si a logoului SC FC Politehnica Timisoara SA, intre 13 iunie si 4 decembrie 2006. In cazul in care nu va achita aceasta suma in decurs de o luna, FCU Politehnica Timisoara va trebui sa plateasca o dobanda anuala de cinci procente. Potrivit deciziei TAS, Comisia de Apel a FRF a fost mandatata sa decida suma pe care FCU Politehnica Timisoara trebuie sa o plateasca catre SC FC Politehnica Timisoara SA pentru fiecare folosire a numelui, imnului, istoriei, logo-ului si a culorilor intre 31 ianuarie 2005 si 12 iunie 2006 si va mari aceasta suma cu numarul meciurilor oficiale jucate de FCU Politehnica Timisoara din acea perioada pentru a calcula intreaga suma compensatorie.