Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Autorul unui "best-seller" international, in Romania
Fioretos, un suedez greco-austriac
-- Scriitorul Aris Fioretos vine saptamana aceasta la Bucuresti, la invitatia Editurii Polirom si a Institutului Suedez din Stockholm: joi, 15 martie, ora 12.00, in Sala de Consiliu a Facultatii de Litere, va avea loc o conferinta cu tema "Identitate fara frontiere: Intalnire cu Aris Fioretos, un scriitor cu sase "identitati", al carei moderator va fi decanul de la Litere, Liviu Papadima.
Autor suedez cu parinti de origine greaca si austriaca, a studiat la Stockholm, Paris si in Statele Unite (la Universitatea Yale), locuind in prezent in Germania, unde este consilier cultural la Ambasada Suediei din Berlin, Fioretos este autorul romanului "Adevarul despre Sascha Knisch", publicat anul trecut la Polirom.
Despre identitatea sa complicata, Aris Fioretos spune (intr-un interviu publicat de "Suplimentul de cultura"): "Banuiesc ca trecutul amestecat imi provoca o sensibilitate la diferente. Astazi, imi place sa spun ca am coloana vertebrala a unui grec, nervii unui austriac - sau, mai degraba, ai unui vienez - si limba unui suedez. Dar mai puternic decat loialitatea pe care o manifest fata de aceste tari e sentimentul neapartenentei. Cum sa spun, simt ca as fi chiar diferenta dintre greci, austrieci si suedezi. Iar a scrie nu echivaleaza cu a cultiva identitati, ci cu a intelege diferentele".
Tot joi, la Facultatea de Litere va fi lansat si "Adevarul despre Sascha Knisch", o carte recomandata de doua mari personalitati literare ale momentului, Norman Manea ("Intoarcerea huliganului") si Jeffrey Eugenides ("Sinuciderea fecioarelor", "Middlesex"). Manea considera romanul lui Fioretos "un soi de <<thriller psihologic>> plasat in timpul Republicii de la Weimar, o incursiune temerara, cu mijloace literare rafinate, in lumea <<minoritatilor erotice>>", iar Eugenides spune despre Aris Fioretos ca "in romanul sau noir despre Berlinul anului 1928, ne serveste un cockteil ametitor in care amesteca parti egale de policier, farsa istorica, sex si literatura de cea mai buna calitate". Despre Sascha Knisch, un travestit, personajul-narator al romanului sau, Fioretos spune: "Personal, nu am experiente la prima mana legate de travesti. Dar, ca un copil de imigranti, cred ca stiu multe despre travestirea de gradul doi. Daca trebuie sa cresti asa cum am crescut eu, ai o relatie nu intrutotul naturala cu limba. Limbi diferite devin moduri diferite de a imbraca gandirea. Cind esti copil imigrant, vrei sa vorbesti limba tarii tale adoptive fara greseli - vrei sa te "scoti", cum se zice. E doar un impuls, totusi. Un altul, la fel de puternic, e dorinta de a stapani limba la fel ca nativii sau poate chiar mai bine. Asta da nastere unui paradox. Cumva, incerci sa te camuflezi la fel ca paunul. S-ar putea ca despre asta sa fie vorba in ce priveste travestirea?" (in "Eleutherotypia", aprilie 2006). Romanul a fost tradus in importante limbi de circulatie internationala, versiunea in engleza (publicata de Random House) fiind realizata de Fioretos insusi. In romaneste, "Adevarul..." a fost tradus, din engleza, de Gabriella Eftimie.
La sfarsitul saptamanii (vineri, 16 martie, la ora 13.00), Aris Fioretos va participa la o alta conferinta tinuta la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti (str. Pitar Mos 7-13), organizata de Institutul Suedez, avand ca tema familiarizarea cu prezentul culturii suedeze.
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 187  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Un roman pacaleste Auschwitz-ul    1 comentariu
  Amintiri din Adjudu Vechi    
  Apel catre Liichele    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01008 sec.