Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Creditele explodeaza
-- Creditele ipotecare vor avea o crestere exploziva in urmatoarea perioada deoarece exista cerere foarte mare, a declarat, ieri, presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. In acest context, BCR va pregati produse de creditare si pentru segmentul de clienti cu venituri medii si sub medii.
Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR) a estimat ca va creste ponderea creditelor ipotecare, deoarece in perioada urmatoare, piata se va confrunta cu o cerere importanta de spatii locative. In opinia sa, insa, este posibil ca preturile de pe piata imobiliara sa scada. "Nu ma refer doar la creditele rezidentiale unde sunt clienti cu venituri mari. BCR se va orienta si pe segmentul celor cu venituri medii si sub medii, pentru ca este o zona care trebuie sprijinita si care poate aduce o crestere importanta", a declarat Danila, cu ocazia inaugurarii celei de-a treia cafenele bancare cunoscuta publicului sub numele BCR Cafe. Danila a mai spus ca BCR si actionarul sau majoritar, grupul austriac Erste Bank, ia in calcul si oportunitatea deschiderii unei banci specializate in finantari pentru locuinte. "Am avea un avantaj competitiv, pentru ca ne ajuta reteaua mare si numarul de clienti", a explicat presedintele executiv al BCR. Pe piata sunt prezente deja Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte si BRD-Groupe Societe Generale. Va creste si creditul de consum iar sistemul bancar romanesc va intra intr-o faza noua, in care responsabilitatile bancilor cresc. In ce priveste evolutia activitatii de creditare a persoanelor fizice, Danila a apreciat ca bancile comerciale vor trebui sa vina cu produse si servicii adaptate pentru fiecare categorie, in functie de venituri, de asteptari, dar si de potentialul personal de evolutie socio-profesionala. In acest context, tinerii aflati la inceput de cariera ar putea beneficia de solutii mai flexibile. Ritmul de crestere a creditelor ipotecare a fost de 66% anul trecut, potrivit estimarilor prezentate saptamana trecuta de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
BCR, listata la bursa in cel mai scurt timp
BCR va fi listata la bursa intr-o perioada scurta, deoarece actionarii doresc acest lucru, iar mai multe detalii vor fi cunoscute in cursul acestui an, a mai declarat Nicolae Danila. "In momentul de fata trebuie sa avem curaj sa listam cat mai mult la piata de capital", considera Danila. Contractul de privatizare prevede ca grupul austriac Erste va lista BCR in urmatorii trei ani de la preluare, adica pana in 2009. Obligatia ramane in vigoare atat timp cat SIF-urile detin impreuna minim 20% din capitalul bancii. Comisia de Inscriere la Cota a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si-a dat, ieri, avizul pentru listarea obligatiunilor BCR, decizia urmand sa fi validata la sfarsitul saptamanii de Consiliul Bursei, a declarat pentru Mediafax, directorul general al BVB, Stere Farmache. BCR a derulat anul trecut, o oferta publica pentru vanzarea de obligatiuni, titlurile avand o maturitate de trei ani si dobanda anuala de 7,25%. Emisiunea de obligatiuni este cotata cu "A minus" de catre Fitch Ratings si cu "BBB minus" de catre Standard&Poor's. Presedintele executiv al BCR a mai spus ca banca intentioneaza sa vanda, anul acesta, pachetul de actiuni 7,69% pe care il detine la Banca Italo Romena. "A sosit momentul sa iesim din aceasta participatie" a spus Danila care a adaugat ca BCR a avut o conventie prin care sa pastreze actiunile o anumita perioada de timp. Banca Italo Romena avea, la finele lunii septembrie 2006, active de peste 1,33 miliarde lei, cu o cota de piata de 0,88% dupa acest criteriu, conform datelor Bancii Nationale. BCR face parte din grupul financiar austriac Erste Bank, si avea, la finalul anului 2006, active de 45 de miliarde de lei (13,3 miliarde de euro) si o cota de piata de 26,2%, fiind cea mai mare banca din Romania, potrivit datelor BNR.
n Gilda POPA 
 Afisari: 985  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.