Ziua Logo
  Nr. 3877 de luni, 12 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Intelectualii rosii si serviciile secrete
Victor RONCEA 
-- "Pentru mine, un scriitor este un fel de spion", spune John Le Carr�, autorul celebrului roman "Spionul care venea din frig", cu referire la acea parte a lumii impartita de Razboiul Rece si stapanita de sovietici. De cele mai multe ori, dupa cum sta drept exemplu si spionul devenit istorie publica Dusko Popov, nume de cod "Tricicleta", omul din spatele personajului James Bond - 007, acestia devin agenti dubli sau tripli, in functie de interesele Retelei si regimurile prin care isi fac veacul.
Le Carr�, el insusi un scriitor-spion al MI6, a fost si o victima a spionajului sovietic, fiind implicat in cazul Kim Philby si asa-numita falanga Cambridge. Philby, cel mai inalt ofiter britanic dovedit drept comunist si spion al KGB inca de pe vremurile NKVD, a fost depistat in 1963, dupa ce a provocat cele mai grave distrugeri cunoscute in sistemul mondial de intelligence britanic si american. Ce este interesant si revelator in acest caz-scoala pentru depistarea tradatorilor este momentul in care a fost recrutat de sovietici, impreuna cu alti patru tovarasi de-ai sai, infiltrati apoi in sistem: in anii 30, pe cand isi facea studiile, la Colegiul Cambridge. Philby a murit in 1988 la Moscova, fiind inmormantat cu cea mai inalta distinctie a URSS pe piept. Astazi, demarcatiile fizice ale Razboiului Rece nu mai exista. Asa ca agentii dubli-tripli trebuie sa reziste pe teritoriul tarii pe care o tradeaza.
Un studiu sintetic al profesorului dr. Alexandru Popescu, aparut in cel mai recent numar al revistei "Magazin Istoric", ne arata ca istoria spionajului in Tarile Romane consemneaza crearea unui "cabinet secret" in slujba domnitorului-martir Constantin Brancoveanu. In secolul trecut, dintre intelectualii vanati si de sovietici si de Siguranta, studiul il aminteste pe Panait Istrati. Organele de contraspionaj romanesc noteaza: "Istrati este inca un devotat al Kominternului, caruia i-a adus destule servicii ca propagandist si agent de influenta". Agentul perfect de influenta din randul intelectualilor, considera expertii NKVD, este acela care nici nu stie, la inceput, ce rol indeplineste, iar, ulterior, chiar daca lucreaza si pentru o alta parte, nu mai are cum sa dea inapoi. Istrati insa se trezeste la timp si i se confeseaza lui Romain Rolland, dupa o vizita facuta in URSS: "am varsat tot iadul, care-mi otravea viata...".
Un alt intelectual celebru al lumii, care a indeplinit functii de conducere si coordonare a unor retele de spionaj ale Kominternului, a fost Andr� Malraux, prezentat in lucrare cu remarca Sigurantei Generale franceze: "cel mai rosu bolsevic din toata Indochina". Cu toate acestea, chiar si generalul de Gaulle a fost pacalit de autorul "Conditiei umane", care a reusit sa acapareze postul de ministru al Informatiilor.
De partea cealalta a Cortinei de Fier, studiul il prezinta de Evgheni Primakov, posesor al unei diplome universitare in lumea araba si orientalistica. Un geniu malefic al spionajului rusesc, autor al planului de dominare a rasaritului romanesc de la granita NATO si UE, prin Transnistria, Primakov a urcat de la simplu spion acoperit ca ziarist la director al SVR, Serviciul rus de Informatii Externe, ministru de Externe si apoi chiar prim-ministru. El este insa dintre intelectualii care s-au dat pe fata cu serviciile. Magazin Istoric mai consemneaza si alti intelectuali care au preferat sa serveasca tronsoane ideologice si informative potrivnice tarii lor: de la lista lui Orwell cu Charles Chaplin si Michael Redgrave la Ernest Hemingway, Albert Einstein, Pablo Picasso (care a primit si ordinul Stalin si ordinul Lenin din partea URSS), etc, etc
Fara indoiala, dezvaluirea secretelor intelectualitatii de sub comunisti va soca opinia publica neavizata.
 Afisari: 2502  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Intelectualii rosii si serviciile secrete   de MardukTiamat
Lista lui Orwell - Intelectualii rosii (Final)   de Harkonen
Lista lui Orwell - Intelectualii rosii (V)   de Harkonen
Lista lui Orwell - Intelectualii rosii (IV)   de Harkonen
Lista lui Orwell - Intelctualii rosii (III)   de Harkonen
Lista lui Orwell - Intelectualii rosii (II)   de Harkonen
Lista lui Orwell - Intelectualii rosii (I)   de Harkonen
Intelectualii rosii   de doctorul
jane fonda   de Dan Iasi
penultimul aliniat e f gresit.   de scepticus clusiensis
Ati uitat sa-i pomeniti pe scriitorii Romani in viata.   de Aladin
Intelectualii rosii, portocalii, albastri etc si serviciile secrete   de ionescu
A r h i v a
  Democratie expirata inainte de termen    4 comentarii
  Natia permite    7 comentarii
  Baronii indispensabili    2 comentarii
  Monstruoasele coalitii    6 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Pentru o Strategie Nationala a Romaniei    2007-03-09
  De la Est, vreme de razboi    2007-03-07
  Colapsul statului roman: Tighina- extrema urgenta    2007-02-23
  Raport na turbinka, Tismaneanu!    2007-02-16
  Romania-Rusia: inteligenta ne obliga la egalitate    2007-02-09
 Top afisari / comentarii 
 Liiceanu - inca un plagiat (4795 afisari)
 Fratii Basescu (2734 afisari)
 Cine a ucis-o pe Anna Nicole Smith (2586 afisari)
 Intelectualii rosii si serviciile secrete (2502 afisari)
 Dan Voinea: Trebuie condamnat instigatorul lui Cozma (2352 afisari)
 Ordonanta de amanare a alegerilor europarlamentare, adoptata prin decizia Premierului (371 afisari)
 Aventurierii, salvati de o agentie din Romania specializata in alibiuri (124 afisari)
 DNA s-a autosesizat in cazul Morega (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18359 sec.