Ziua Logo
  Nr. 3877 de luni, 12 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Dan Voinea: Trebuie condamnat instigatorul lui Cozma
Seful Sectiei Parchetelor Militare de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, generalul Dan Voinea a declarat ca, dupa 1989, teroarea comunista a continuat sa functioneze in Romania. Nimeni nu i-a tras la raspundere pe cei care s-au aflat in spatele "executantilor" asa-zisei revolutii din decembrie. Si in cazul mineriadelor, nu trebuie "defilat cu Cozma de la un dosar la altul", in timp ce "ceilalti stau linistiti, stiti dumneavoastra la cine ma refer", a spus generalul, in cadrul unei conferinte cu tema "Victimologia si terorismul de stat".
"Si in decembrie 1989 si dupa, teroarea comunista a continuat sa functioneze", a spus generalul, facand aluzie la "teroristii" din decembrie si, mai nuantat, la mineriade. Invariabil, victimele statului totalitar sunt grupurile de indivizi si, in final individul. Din acest punct de vedere, statul poate fi recunoscut ca subiect al unei infractionalitati. "Sa nu uitam insa ca nu Ceausescu a perfectionat ideologia comunista aici. Ideologia a fost facuta de intelectuali, de juristi. Exista la Ministerul Justitiei un institut unde se proiectau aceste legi, care mergeau la Consiliul Legislativ si apoi la Marea Adunare Nationala, unde arau aprobate. Pe astia nu-i intreaba nimeni nimic ce-au facut si au ramas bine mersi in functii", a declarat generalul. Intrebat cand va fi judecat si condamnat Ion Iliescu in dosarul mineriadelor si al crimelor comunismului, generalul a raspuns evaziv, aratand ca exista dosare complexe la care se lucreaza vizavi de crimele comunismului si ale mineriadelor si ca multe au fost trimise in instanta. In privinta mineriadelor, a spus generalul Voinea, misiunea anchetatorilor e dificila, "pentru ca acolo ordinele s-au dat pe vorbe, prin telefoane" si "trebuie cautati oamenii care au curaj sa vorbeasca". "Cozma ne-a fost foarte util din punct de vedere al informatiilor despre mineriade, dar nu trebuie sa defilam cu Cozma de la un dosar la altul in timp ce ceilalti sa stea linistiti, stiti la cine ma refer", a explicat Voinea. Totodata, in decembrie 1989, remarca generalul, "teroristii" nu au facut nici o victima in randul reprezentantilor statului totalitar, de la "femei de serviciu (vezi cazul Televiziunii Romane, unde au fost peste 300 de victime din randul populatiei, chemata cu mainile goale in fata gloantelor) si pana la nomenclatura lui Ceausescu. Generalul a recunoscut ca procesul dictatorului a fost unul "ratat" insa s-a desfasurat pe calapodul legilor de atunci. Dan Voinea a mai remarcat ca "unii au sprijinit neconditionat noua putere din 1989, cand a aparut FSN, dar nimeni nu s-a intrebat ce fel de miscare e. Toti s-au inscris. De ce? Ca asa a sunat ordinul. De aceea, referitor la decembrie 89, trebuie sa ne gandim nu numai la executanti ci la cei care i-au instigat, pentru ca toate formele de terorism se fac prin executanti. Instigatorii niciodata nu trag sau isi leaga bombe de brau".
Comunistii, "adaptati la crima"
Analiza statului criminal pe coodronatele victimologiei, cea mai noua stiinta juridica- care identifica victima si cauzele victimizarii- este una din marile provocari ale secolului in care de abia a pasit omenirea. Pentru ca, spune generalul Dan Voinea, secolul XX a fost maculat de crime fara precedent in numele ideologiilor si a statului. Democidul, situatia in care statul isi ucide proprii cetateni, a asasinat cei mai multi cetateni in secolul XX, cel mai des in numele ideologiei comuniste. "Macelarii politici" au existat cu prisosinta si in Romania iar cum procesul comunismului nu a avut inca loc, "criminalii au avut complici si in guvernele ce au urmat, complici care au beneficiat de masuri de prelungire a agoniei victimelor, spre exemplu prin masuri de amnistie a celor ce-au facut parte din aparatul de represiune", a spus Dan Voinea. Ideologia comunista, responsabila cu sute de milioane de victime, s-a indreptat, si in Romania, nu numai impotriva elitelor, ci si a celor pentru care a fost declarativ creata: taranii, muncitorii, masele, insemnand harta tarii cu zeci de locuri de exterminare. "Comunismul ca ideologie a fost incapabil sa rezolve problemele vietii cetatenilor, fiind avantajos numai pentru fruntasii PCR care si acum traiesc in vile pentru care nu au muncit nici o secunda". Scuzele nu pot explica nicicum adaptarea la crima a slujitorilor comunismului in Romania, a mai spus Voinea, care a pledat pentru infiintarea unuui Institut al Victimologiei in Romania. (T.B.)
Tudor BORCEA 
 Afisari: 2352  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Citesc degeaba.   de Aladin
dan voinea -procuror comunist diversionist   de avmr
Dan Voinea   de doctorul
Dan Voinea va trebuie sa dea socoteala in fata   de ionion
DECE   de cantemir
A r h i v a
  CNSAS se joaca cu verdictele    2 comentarii
  Diversiunea serviciilor    6 comentarii
  Niculae a pus mana pe un nou combinat    2 comentarii
  ATAC ii cere scuze lui Sorin Rosca Stanescu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Liiceanu - inca un plagiat (4795 afisari)
 Fratii Basescu (2734 afisari)
 Cine a ucis-o pe Anna Nicole Smith (2586 afisari)
 Intelectualii rosii si serviciile secrete (2502 afisari)
 Dan Voinea: Trebuie condamnat instigatorul lui Cozma (2352 afisari)
 Ordonanta de amanare a alegerilor europarlamentare, adoptata prin decizia Premierului (371 afisari)
 Aventurierii, salvati de o agentie din Romania specializata in alibiuri (124 afisari)
 DNA s-a autosesizat in cazul Morega (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01109 sec.