Ziua Logo
  Nr. 3876 de sambata, 10 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Rezistenta la reforma, un risc pentru aderare
Serban ORESCU 
-- Ca multor parlamentari nu le convine reforma sistemului judiciar, patronata de Monica Macovei, cautand sa prelungeasca la infinit definitivarea ei, nu-i de mirare, dat fiind nivelul de imoralitate al clasei politice romanesti. Numai ca, perseverand in obstructia lor, acesti opozanti ai reformei in Justitie risca sa declanseze asa numita clauza de salvgardare, periclitand perfectarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Dupa cum se stie, aceasta perfectare depinde de noi progrese in lupta contra coruptiei. Recent, intr-un interviu acordat Agentiei France Presse, doamna Macovei a reamintit obligatia Romaniei de a definitiva reforma sistemului judiciar si de a continua lupta impotriva coruptiei, conform angajamentelor asumate la Bruxelles, cu cateva luni in urma.
Reforma are in vedere, in primul rand, independenta magistratilor. Un alt obiectiv al ei este combaterea coruptiei la nivel inalt. Romania a fost atentionata deja de mai mult ori, dar rezultatele sunt modeste, in raport cu proportiile delincventei. Ce-i drept, in urma infiintarii, in 2006, a DNA (Directia Nationala Anticoruptie), au fost dati in judecata sapte deputati, doi secretari de stat, un ministru si cativa magistrati. E mult, e putin? Fapt este ca doamna Macovei a starnit proteste in lumea celor vizati si influenti. La nivelul partidelor, sprijinul cel mai mare il primeste din partea democratilor si liberalilor, dar nici acesta suficient. Oricum, dupa cum a declarat dansa, pana nu demult aceste trimiteri in fata Justitiei erau de neconceput - o aluzie la guvernarea PSD.
In momentul de fata, lupta nu este castigata. In aprilie vor sosi la Bucuresti doua comisii de specialisti europeni, iar un raport al Comisiei Europene urmeaza a fi facut public in iunie. Dupa cum rezulta din declaratiile recente ale doamnei Macovei, autoritatile romanesti vor fi verificate daca respecta obligatiile asumate privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, elaborarea noului Cod penal, unificarea jurisprudentei (sa nu se mai dea solutii diferite in cauze identice!), stabilitatea legislativa si infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Aceasta agentie are ca scop cercetarea originii averilor parlamentarilor, magistratilor si oamenilor politici. Textul proiectului de lege respectiv a fost de mai multe ori amendat in Parlament (ca sa spunem altfel) fara nici o jena, turnandu-se "apa in vin", cum spune expresia populara. Formularea actuala nu este insa convenabila nici forurilor de la Bruxelles si nici majoritatii oamenilor cinstiti. In acest timp, doamna Macovei este contestata in tara de o parte a opozitiei, care urmareste inlaturarea ei de la conducerea ministerului.
Neclintita titulara a Ministerului Justitiei declara, insa, ca nu va demisiona...
 Afisari: 440  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Serban Orescu,cititi articolul din FAZ, "Misslungene Selbstreiningung",   de Adrian v.D.
Ei, risca!   de plongeur.alpin
D-na Macovei   de ina eyre
A r h i v a
  Eliade 100 (I)    10 comentarii
  O datorie de onoare    8 comentarii
  Spania, intre DA si NU    
  La judecata zilei    6 comentarii
  Mai tare decat o permiteau balamalele    2007-03-08
  O alta gafa a domnului Traian Basescu    2007-03-01
  Opozitia profita de pe urma certurilor din coalitie    2007-02-24
  De ce depinde succesul unei reforme electorale?    2007-02-22
  Schimbarea sistemului electoral    2007-02-17
 Top afisari / comentarii 
 Mistificarea lui Iuda (3937 afisari)
 "Copiii lui Hitler" la Strasbourg (3098 afisari)
 Geopolitica si noul razboi rece (2991 afisari)
 Operatiunea Tismana (2816 afisari)
 Culisele masonice ale prezidentialelor din Franta (2804 afisari)
 Asta ne e campioana? (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17510 sec.