Ziua Logo
  Nr. 3872 de marti, 6 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Inseminarea artificiala cu democratie
Cristian UNTEANU 
-- Privita cu atentie, clasa politica romaneasca pare sa fie rezultatul unei operatiuni nu tocmai reusite de inseminare artificiala cu democratie, al unei operatiuni ratate de sex prin neprezentare intre UE si spatiul dambovitean.
Iar noi avem de ales: ne luam sau nu in serios politicienii? Intrebare care s-ar putea sa devina din ce in ce mai relevanta in perioada urmatoare, odata cu cresterea reala a sentimentului de demotivare in randul populatiei. Care la ce s-ar fi asteptat daca, asa cum era normal, a luat in serios discursurile patetice despre beneficiile intrarii in UE si NATO? Simplu de raspuns: sa vada ceva beneficii directe si palpabile. Sau, in lipsa lor, demonstratia unei preocupari reale, concertate, pentru folosirea banilor pe care UE ii aloca Romaniei pentru perioada de post-aderare, cu conditia sa elaboreze proiectul national de perspectiva, impreuna cu proiectele aferente la nivel regional si local.
Asa ar fi fost logic sa se intample. Ce avem in schimb? O porcaiala la nivel national pe tema datei pentru alegerile europene, pe fundalul celui mai amplu si profund dezechilibru pe scena poltica de dupa 1989. In loc de proiecte, insulte. In loc de viziune, acuze reciproce de coruptie institutionalizata. In loc de intrare in Europa, acces deschis spre laturile aruncate laborios si cu dintii inclestati de furie intre partenerii de guvernare. In loc de programe de dezvoltare, discursuri despre grupuri ilegitime de interese si moguli.
In acest context, fiecare politician a simtit ca s-a deschis sezonul de vanatoare pre-electoral si se comporta ca atare, eliberat de povara inutila a prostioarelor de genul "platforme ideatice" sau "programe politice". Frectii la un picior de lemn, atata timp cat batalia politica reala din Romania se poarta pe terenul de tip Golden Blitz. Intre timp, profitand de haosul creat, baietii care mai stiu ceva politica isi continua nestingherit propria constructie. Bucurosi ca presedintele Basescu, impreuna cu PD si organizatiile fidele ale societatii civile a declansat razboiul total, colegii de la UDMR isi restructureaza programul de actiune cu si mai mare claritate pe ideea autonomiei teritoriale. Exact in perioada in care continua in liniste, in totala indiferenta a institutiilor statului, referendumul pentru autonomia tinutului Secuiesc. Numai ca la Congresul UDMR au aparut doua elemente noi, deosebit de importante.
Primul este avertismentul dat de dl. Marko Bela, vice-prim ministru al Guvernului, cum ca, in cazul neacordarii autonomiei teritoriale, "s-ar putea sa apara tensiuni". Mi-as fi dorit ca nu un umil ziarist sa puna intrebarea ce urmeaza, ci vigilentul nostru presedinte Traian Basescu, garantul ordinii constitutionale in Romania: despre ce tensiuni vorbeste presedintele UDMR? Ce stie ca s-ar putea pregati? Unde? Cu ce participare? In ce formule de manifestare? Care este potentialul de degradare a situatiei in cazul unor asemenea tensiuni? Care este posibilitatea de externalizare a unor asemenea tensiuni prin prezentarea reactiei autoritatilor drept incalcare grava a drepturilor omului? Ce-are de zis Parlamentul Romaniei? Ce-au de zis public serviciile de informatii?
Al doilea element de interes este descrierea noului obiectiv de transformare europeana: Transilvania. Nu Romania, unde dl. Marko Bela este vice-prim ministru in Guvern taman pe probleme europene. Ci Transilvania. Si numai Transilvania. O scoatere din context a unei regiuni din peisajul unei natiuni este impardonabila. Numai daca UDMR-ul nu intentioneaza sa devina un fel de Batasuna autohton, iar tinutul Secuilor sa fie doar un mic pretext istoric... Ceea ce dovedeste ca unii s-ar putea sa fie mai inseminati ca altii!
 Afisari: 379  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Dupa 17 ani de.."democratie originala"...   de Marius Adrian Porojnicu
   de avarfreson
A r h i v a
  Cum sa salvezi TVR de ea insasi    9 comentarii
  Cuvantul care ne dezbina    11 comentarii
  Tragicul la romani    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  O dubla problema grava pentru Romania    2007-02-27
  Mai multe Romanii, aceiasi actori: rezultat nul    2007-02-20
  Unde va exploda bomba Kosovo?    2007-02-13
  Germenii Apocalipsei    2007-02-06
  Ce va spune Traian Basescu?    2007-01-30
 Top afisari / comentarii 
 Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii (4701 afisari)
 Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu (3065 afisari)
 "Nicolae si Elena Ceausescu sunt la Ghencea" (2969 afisari)
 Mortul decide donarea organelor (2751 afisari)
 Ingerul Alro (2233 afisari)
 Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate (498 afisari)
 Mona Musca a facut politie politica (146 afisari)
 Mana lunga a KGB (145 afisari)
 Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea (138 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20238 sec.