Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
BNR renunta la limitarile impuse creditarii populatiei * Practic, plafonul maxim al imprumutului ramane la latitudinea bancilor
Fara numar de la BNR
-- Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum, a declarat sambata la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
ziua foto
"Zilele urmatoare o sa apara un document al Bancii Centrale catre unitatile bancare si catre unitatile de finantare nebancare. Practic, bancile vor fi nevoite sa studieze foarte bine situatia fiecarui client", a declarat Vasilescu. La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a subliniat ca, desi bancile nu vor mai avea nici un fel de restrictie la acordarea creditelor, fiecare banca va fi obligata sa isi faca reguli interne foarte clare in acest sens.
Consilierul guvernatorului a explicat ca, prin noua masura, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Responsabilitati mari va avea - asa cum este buna practica in toata Europa - Directia de Supraveghere a Bancii Centrale, care va conlucra cu bancile, privind normele interne ale fiecarei banci", a spus Vasilescu, adaugand ca, in viitor, contractul si regulile stabilite de banca cu fiecare client vor avea un rol foarte important. BNR a impus, in octombrie 2006, prin Norma 20, anumite limite pentru acordarea unui singur credit.
Astfel, in cazul contractarii unui credit pentru investitii imobiliare, rata efectiva lunara trebuie sa nu depaseasca 35% din veniturile nete ale persoanei si, dupa caz, ale familiei sale, in timp ce pentru creditele de consum, cifra este de 30%. Angajamentele totale de plata lunare decurgand din contractele de credit nu puteau trece de 40% din veniturile nete ale imprumutatului. In noiembrie anul trecut, Adrian Vasilescu declara ca Norma 20 ar putea sa dispara mai repede decat se preconizeaza. "BNR, cand a scos primele norme de temperare a creditarii, a spus ca acestea nu sunt vesnice si ca dorinta bancii centrale este sa renunte la ele cat mai repede. Atat timp cat va fi diferenta foarte mare dintre cerere si oferta, normele vor fi prudentiale", afirma Vasilescu la acel moment.
Piata imobiliara, "zgaltaita"
La finele anului trecut, BNR a publicat un proiect de regulament de creditare pentru persoanele fizice, din care au disparut reglementarile privind avansul si garantiile. Decizia are legatura cu intrarea in UE, unde principiul supraindatorarii priveste nu atat stabilitatea financiara, cat devine o problema sociala, a explicat consilierul guvernatorului, potrivit NewsIn.
Ghetea a apreciat ca aceste schimari conduc la cresterea birocratiei pentru ca bancile trebuie sa complice algoritmul dupa care acorda creditele, intrucat isi vor asuma un risc mai mare. In opinia bancherilor, avansul solicitat de banci pentru creditele ipotecare va inregistra o scadere ca medie pe sistem, desi bancile mari vor fi mai prudente. "Avansul pentru creditele ipotecare va fi stabilit diferentiat, in functie de conditiile creditului si calitatea clientului", a opinat presedintele Bancpost, Mihai Bogza, potrivit Mediafax.
Mult mai prudent s-a aratat presedintele HVB Tiriac, Dan Pascariu, care a atras atentia ca este posibil ca piata imobiliara sa se apropie chiar de un "bubble" (crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca - n.r). "Cred ca bancile de top vor actiona cu multa prundeta, desi concurenta va fi intensa. Ramane de vazut, dar nu trebuie neglijat ca pe piata imobiliara s-ar putea produce si o prabusire a preturilor", a explicat Pascariu.
Presedintele Bancpost intrevede insa o competitie mai acerba si crede ca o serie de banci vor elimina obligativitatea politelor de asigurare, desi aceasta situatie va determina o crestere a marjei de risc de credit.
In privinta gradului de indatorare, bancherii au fost mult mai rezervati, dar parerile converg spre ideea ca imprumutatii cu venituri ridicate vor fi avantajati.
Gilda POPA
 Afisari: 507  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Contractele "baietilor destepti", la CSAT    2 comentarii
  RWE in priza    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02430 sec.