Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Genocid cultural la Sibiu
-- Peste 60.000 de obiecte culturale ale Muzeului ASTRA nu au un spatiu de depozitare
Cel mai mare genocid cultural din perioada comunista, distrugerea patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA din Sibiu, este continuat astazi de Consiliul Judetean Sibiu.
In 1950 s-au furat, distrus si pierdut peste 40.000 de bunuri culturale apartinand Muzeului Asociatiunii, iar birourile ASTRA, Muzeul Etnografico-Istoric, sediul revistei Transilvania si o incapere unde se afla bilbiloteca ASTRA au fost desfiintate. In locul Muzeului ASTRA, activistii Partidului Comunist Roman au facut o Biblioteca ce trebuia sa inoculeze celor cuceriti de Armata Rosie si bolsevism cultura de la Rasarit si valorile "noului om". Desi exista o sentinta a Judecatoriei Sibiu din 1999 devenita irevocabila prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000, prin care Complexul National Muzeal (CNM) ASTRA din Sibiu a obtinut spatiul vechiului Muzeu al Asociatiunii luat cu japca de Biblioteca Judeteana ASTRA din Sibiu, sefii Consiliului Judetean nu vor sa repare o grava nedreptate a istoriei. Decizia pare si mai ciudata cu atat mai mult cu cat colectia de 60.000 de unitati de fond de astazi a CNM ASTRA, adapostita in Palatul Bruckhental si Casa Albastra, a primit ordin de evacuare.
Intr-o Plenara a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 17-19 martie 1949, ocupantii bolsevici ai Romaniei au luat decizia politica de a lichida toate institutiile formatoare de constiinta nationala din lagarul comunist. In 1950, este pusa in practica aceasta hotarare prin "autodesfiintarea Muzeului ASTRA" cu trecerea patrimoniului sau de peste 50.000 de obiecte la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Este momentul celei mari crime culturale din istoria comunista a Romaniei, in urma careia mai raman inregistrate oficial doar 8700 de obiecte. Restul, pana la 50.000, este furat, distrus sau pierdut.
Carti incendiate, patrimoniu distrus
Conform unui proces verbal al Asociatiunii, la 17 septembrie 1903 au fost prezentate "planurile detaiate si devisele pentru zidirea muzeului etnografic lucrate de architectul I. Schuschnig din Sibiiu in sensul dispositiunilor luate de comitetul central prin hotararea Nr. 68 din 7 maiu a.c.". Muzeul a fost inaugurat la 19 august 1905 si, in discursul prilejuit de acest eveniment, presedintele Asociatiunii, Iosif Sterca Sulutiu, aminteste nu mai putin de 28 de ori de "Muzeul nostru istoric si etnografic". "Ideea Muzeului - zice-se - nu e scoasa din adancimea cartilor, ci din sufletul popoarelor, acest izvor bogat, elocuent si neperitor. Muzeul e arsenalul cel mai puternic, cu care isi apara un popor originea, individualitatea si tot ce a mostenit dela strabuni", a spus la inaugurare presedintele Sulutiu.
In 1950, in Muzeul ASTRA existau birourile Asociatiunii, Muzeul Etnografico-istoric, revista Transilvania si o incapere ce adapostea biblioteca. Dispozitia de epurare a fondurilor si incendiere a cartilor avand un continut potrivnic ideologiei comuniste a fost pusa in aplicare cu o nemaipomenita ura impotriva culturii romane si a elementelor ei nationale. Martorii acelor vremuri povestesc despre un adevarat genocid cultural. In locul Muzeului, cladit din banii membrilor Asociatiunii, unii dintre ei apeland la loterie si chiar la "rascumpararea felicitarilor de anul nou", este realizata o Biblioteca judeteana ca mijloc de propaganda sovietica si bolsevica.
Dupa 1990, ce a mai ramas din patrimoniul vechiului Muzeu ASTRA, 8700 de obiecte, au intrat sub jurisdictia Complexului National Muzeal ASTRA, fiind adapostit in Palatul Bruckenthal si Casa Albastra. Astazi, patrimoniul Muzeului ASTRA ajunge la 60.000 de obiecte.
Consiliul Judetean amana rezolvarea problemei
In 2006, Consiliul de Administratie Brukental prin doua scrisori oficiale trimise CNM ASTRA hotaraste evacuarea colectiilor detinute de catre Muzeul ASTRA si eliberarea spatiilor. Situatia devine dramatica atata vreme cat Muzeul ASTRA din Sibiu, desi are un spatiul al ei dedicat pe care i l-a luat cu japca Biblioteca ASTRA, este somata sa-si ia colectiile de la Brukental si Casa Albastra.
In anul 2000, prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000, semnata de Iulian Galca, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, CNM ASTRA castiga batalia juridica dusa cu Biblioteca Judeteana ASTRA. Cea care a intabulat cu japca imobilul Muzeului Asociatiunii. Instanta a dispus dreptul de administrare a CNM ASTRA asupra imobilului Muzeului Asociatiunii. Consiliul Judetean Sibiu a apreciat insa ca institutia pe care, de altfel, o coordoneaza financiar, nu este indreptatita cu restituirea sediului Muzeului ASTRA din str. George Baritiu nr.5. In aceste conditii, a fost ceruta opinia Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca era vorba de problema de spatii a doua muzee nationale, Brukental si ASTRA, precum si opinia Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor. Ambele institutii si-au dat acordul pentru proiectul prezentat de Muzeul ASTRA. Secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu, verbal, iar Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor printr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului Judetean Sibiu.
Pe 18 ianuarie 2006, aceasta scrisoare a fost citita in plenul Consiliului Judetean Sibiu. Comisia pentru Cultura a Consiliului, condusa de Ioana Blaga Frunzescu (PSD), a depus un referat prin care este in favoarea pastrarii Palatului Muzeului Asociatiunii de catre Biblioteca Judeteana. In urma discutiilor tensionate, Consiliul Judetean Sibiu, la initiativa presedintelui Comisiei Economice, Danut Voinea (PD), nu mai supune la vot propunerea comisiei de cultura si aproba o decizie prin care amana adoptarea oricarei hotarari pana ce o comisie externa nu va face un audit cu privire la situatia de spatiu a celor doua institutii subordonate Consiliului Judetean Sibiu, Biblioteca si CNM ASTRA.
Uite intabularea, nu-i intabularea!
Muzeul ASTRA din Sibiu a initiat in 1992 un proiect ce a devenit Hotarare de Guvern, nr. 811, prin care i se atribuie cladirea si terenul din str. Gheorghe Baritiu nr. 5. Ca urmare a acestei Hotarari, Muzeul ASTRA a intabulat in Cartea Funciara terenul si Palatul Asociatiunii.
Actiunea a fost insa atacata in instanta de Biblioteca Judeteana ASTRA. Muzeul ASTRA a castigat procesul asa cum reiese din sentinta Judecatoriei Sibiu nr. 2560/1999, pronuntata in dosarul nr.11.024/1998, ramasa definitiva prin decizia Tribunalului Sibiu nr.1545/1999 si devenita irevocabila prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000 (vezi facsimil). Consecintele juridice dispun anularea incheierii de intabulare nr. 11675/1997 operata in Cartea Funciara 305 Sibiu, conform careia, in baza Hotararii Consiliului Judetean Sibiu nr. 51/1997, s-a intabulat dreptul de administrare asupra Palatului Asociatiunii, aflat in domeniul public al statului, in favoarea Bibliotecii Judetene ASTRA. Instanta de fond a anulat aceasta intabulare si a dispus restabilirea situatiei anterioare, retinand in motivarea sentintei dreptul de administrare al Muzeului ASTRA asupra imobilului din str. Gheorghe Baritiu nr. 5, avand drept temei HG 811/1992. Muzeul ASTRA nu a inaintat nici o actiune in vederea preluarii efective a cladirii. Desi avea incheiat un Protocol cu Consiliul Judetean Sibiu, nr.2099/14.06.1994, in care se stipulau urmatoarele: "1. Consiliul Judetean Sibiu va preda Muzeului ASTRA imobilul situat in Sibiu, str. Gheorghe Baritiu nr.5, inscris in CF nr.365, nr. top.1533, constructii si teren in suprafata de 1548 mp. 2. Biblioteca Judeteana ASTRA va functiona in continuare in imobilul descris la pct.1 pana la construirea unui nou imobil care sa satisfaca nevoile unei biblioteci judetene, fara obligatii fata de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA".
In anul 2000, ministrul Culturii, Ion Caramitru, pus sub o ancheta parlamentara condusa de senatorul Corneliu Bucur, directorul Muzeului ASTRA, il convinge pe primul ministru Mugur Isarescu sa semneze o alta HG, nr.1364/2000, prin care, omitand informarea Guvernului asupra hotararii irevocabile a Judecatoriei Sibiu, este transmis spre administrare Palatul Asociatiunii Bibliotecii Judetene.
Biblioteca are doua spatii, Muzeul nici unul
Aceasta Hotarare de Guvern nu a fost retinuta nici macar de Ministerul Culturii.
Conform prevederii HG nr. 2060/2004 privind inventarierea bunurilor din domeniul public al statului, imobilele situate in Sibiu, str. Gheorghe Baritiu nr. 3-5 (cladirea si terenul aferent) se afla in domeniul public al statului si in administrarea Muzeului ASTRA, fiind identificate cu numerele de inventar MF 38065 (constructia) si 38047 (terenul). In aceeasi HG din 2004 este precizat termenul legal al dreptului de administrare al Muzeului ASTRA, respectiv HG nr.811/1992.
Totusi, acum Biblioteca Judeteana are doua sedii: unul ultramodern, suficient pentru a administra fondul de carte format din anul 1950, inaugurat in prezenta lui Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, si sediul istoric al Asociatiunii din perioada 1905-1950. Muzeul ASTRA nu dispune in prezent de nici o cladire pentru depozitarea colectiilor sale si este somat sa paraseasca Palatul Bruckenthal si Casa Albastra, unde sunt depozitate toate colectiile sale, cu exceptia celor apartinand Muzeului in Aer Liber.
Directorul Muzeului ASTRA, Corneliu Bucur, este convins ca in cele din urma situatia se va remedia. "Documentele cu titlu juridic privind proiectarea si construirea Palatului Astrei, colectarea de fonduri si formarea colectiilor, repartizarea spatiilor din Palat, potrivit unui Regulament aprobat de conducerea ASTRA si stabilirea (prin hotararea comitetului central al ASTRA) a inscriptionarii, pe frontispiciul cladirii, a cuvintelor ce stabileau si destinatia principala a edificului: "Muzeul Asociatiunii", intre care se afla si Discursul rostit de presedintele ASTRA la inaugurarea sediului, in 19 august 1905, Iosif Sterca Sulutiu (si care contine textual, si testamentul ctitorilor privind functionarea, de-a pururi, a Muzeului Astrei, in acel sediu), ne vor da, in mod indubitabil, castig de cauza, in caz de actionare in Justitie a Bibliotecii, in situatia in care aceasta va dori sa beneficieze de ambele sedii, in detrimentul Muzeului ASTRA (fapt profund imoral si necolegial)", ne-a spus Corneliu Bucur.
"Patrimoniu al judetului Sibiu"
ZIUA i-a cerut presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, un punct de vedere privind problema Muzeului ASTRA. Acesta ne-a raspuns extrem de diplomatic, afirmand ca atat Muzeul ASTRA, cat si Biblioteca Judeteana sunt coordonate de catre Consiliul Judetean Sibiu. Bottesch a mai spus despre Palatul Asociatiunii din str. Gheorge Baritiu nr.5 revendicat de CNM ASTRA ca "e patrimoniu al judetului Sibiu".
Eliminarea sechelelor comuniste
Directorul General al CNM ASTRA, Corneliu Bucur, invoca in tot acest caz un argument politic cat se poate de actual. "Avand in vedere ca actuala situatie a celor doua institutii se datoreaza unui dictat comunist din anul 1950 (prin care s-a decis dizolvarea Muzeului ASTRA, evacuarea colectiilor sale din Palatul ASTRA si extinderea Bibliotecii ASTRA, dupa o severa epurare, pe criterii ideologic-comuniste, in locul Muzeului), odata cu condamnarea regimului comunist din Romania, de catre presedintele Romaniei, in Parlamentul tarii, normal ar fi sa se elimine toate sechelele produse de acel regim, intre multe altele si cea privind situatia produsa prin evacuarea tuturor locatarilor legitimi (Asociatia, Muzeul Asociatiunii si Revista Transilvania) si reconstituirea situatiei locative din anul 1949, ceea ce presupune functionarea, aici, si pe mai departe, a bibliotecii formata din fondul de carte al ASTREI constituit intre 1905 si 1950", sustine Corneliu Bucur.
"Spatiu vital" necesar colectiilor Muzeului ASTRA
Muzeul National Brukenthal a solicitat ferm evacuarea spatiilor ocupate de colectiile CNM ASTRA, pentru a le putea repara capital si a le utiliza potrivit unui proiect aprobat de MCC, care a asigurat fondurile necesare. Corneliu Bucur a declarat ca in acest moment "se impune alocarea unui sediu corespunzator pentru mutarea colectiilor Muzeului ASTRA. Intrucat Muzeul ASTRA nu-si poate valorifica patrimoniul de 17 ani, din 1990 pana astazi, prin aplicarea unui proiect modern, validat de Adunarea Generala ICME, din anul 2001 de la Barcelona, este obligatia Consiliului Judetean sa asigure muzeului "spatiul vital" necesar valorificarii patrimoniului". Anul trecut, Muzeul ASTRA si-a aniversat centenarul. Cu acel prilej, Corneliu Bucur a prezentat un proiect de anvergura europeana si de conceptie moderna, multiculturala si interdisciplinara, care este intitulat "Muzeul Civilizatiei Transilvane" si care sa functioneze in Palatul Asociatiunii de pe str. Gheorge Baritiu nr.5.
Restituirea, un act reparatoriu
Presedintele Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, prof. univ.dr. Ionel Candea, i-a trimis, la 8 ianuarie 2007, o scrisoare oficiala presedintelui Consiliului Judetean Sibiu. Prezentam in continuare un fragment din aceasta.
"(...) CNM ASTRA se afla in imposibilitatea asigurarii unor spatii de depozitare pentru cca. 50.000 de bunuri culturale de o valoare inestimabila (colectiile de etnografie si arta populara romaneasca), situatie de natura sa creeze prejudicii iremediabile atat patrimoniului muzeului, cat si patrimoniului cultural national. De asemenea, Palatul ASTRA, cladire in care au functionat intre 1905-1950 Muzeul Asociatiunii (cel mai important dintre beneficiarii de spatiu), Biblioteca ASTRA (fondul de carte constituit intre 1861 si 1949), revista Transilvania si Asociatiunea ASTRA, este ocupat in prezent integral de Biblioteca ASTRA, institutie careia Consiliul Judetean Sibiu i-a alocat un nou sediu, aflat in faza de finalizare. In aceste conditii, consideram ca restituirea Palatului ASTREI institutiilor care au functionat pana in 1950, anul desfiintarii muzeului de catre autoritatile comuniste, reprezinta atat un act reparatoriu, cat si un act de sprijinire a patrimoniului cultural national", se arata in scrisoarea prof.univ.dr. Ionel Candea trimisa presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch.
Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 576  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Calea spre Europa    
  Reporterii Anti-frauda ai ZIUA colaboreaza cu OLAF    5 comentarii
  Oprit cu focuri de arma    
  Sfasiat de elice    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Malpraxis ramas nepedepsit    1 comentariu
  O societate fara datorii din Botosani intra fortat in faliment    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02498 sec.