Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Malpraxis ramas nepedepsit
-- O tanara si-a pierdut viata pe masa de operatie din cauza unui medic ramas pana in momentul de fata nepedepsit
Cazurile de malpraxis continua sa fie intalnite in spitalele din Romania. Pana in momentul de fata, majoritatea situatiilor de acest gen au fost musamalizate. Asa cum ZIUA a aratat intr-unul din numerele trecute, nici un pacient nu a fost despagubit. Mai grave sunt insa cazurile de malpraxis soldate cu moartea pacientului, in urma carora cadrele medicale vinovate nu au fost trase la raspundere.
Septul care omoara
Valerian Raileanu si-a pierdut unicul copil, in 1997, pe masa de operatii a Sectiei de Chirurgie Plastica a Spitalului de Recuperare Cluj. Moartea Claudiei Bastas Raileanu, de 30 de ani, a reprezentat pentru familia tinerei o adevarata tragedie, care apoi s-a transformat intr-un adevarat calvar judiciar. Totul a inceput la data de 7 mai 1997, cu o banala operatie de sept nazal. Ceea ce s-a intamplat este povestit de tatal tinerei decedate. "La cererea fiicei mele, ne-am prezentat la Spitalul de Recuperare din Cluj, la medicul sef de sectie Dan Alexandru Georgescu, de profesie chirurg ortoped, caruia i-am solicitat sa o planifice pe fata mea pentru o operatie de deviatie de sept. Cererea a fost aprobata, operatia fiind planificata pentru data de 7 mai 1997. Fiica mea s-a prezentat la acel Spital de recuperare, la orele 08.00 dimineata, unde a fost tinuta pe coridoarele sectiei pana la orele 15.00. Nu i s-au facut forme de internare. Nu i s-au facut investigatii si analize preoperatorii. Insa, in jurul orei 15.00, a fost invitata in sala de operatie, unde a facut cunostinta cu medicul anestezist Olimpia Fleseriu si cu mai multe cadre medicale medii. Dr. Fleseriu era deosebit de iritata si a fost intrebata de fiica mea de ce este suparata, la care doamna doctor a raspuns: "Nu sunt obligata sa lucrez in afara orelor de program!". La cererea fiicei mele i s-a facut anestezie generala. In jurul orei 15.15 a venit dr. Dan A.Georgescu, insotit de doi medici stagiari. Au inceput operatia, care a durat circa 25 de minute, dupa care medicul chirurg a plecat in alta sala de operatie. Pe coridor l-am intalnit si mi-a precizat ca totul este in ordine. Plecarea lui de langa pacient contravine normelor elementare de conduita profesionala a medicilor chirurgi", spune tatal fetei.
Autopsie masluita
Tatal victimei a prezentat magistratilor-anchetatori fazele operatiei, finalizata cu moartea fiicei sale, fapte care nu au putut fi negate de medicii acuzati de ucidere din culpa. "Anestezistul Olimpia Fleseriu, la momentul respectiv, era deosebit de nervoasa si de plictisita. A executat de trei ori manevra de intubare, fara a respecta normele acestui procedeu de intubare si detubare respiratorie. Asa a permis scurgerea sangelui in plamani, care s-au blocat, nemaiputand alimenta cu oxigen creierul. Starea fiicei mele s-a agravat continuu, iar in jurul orei 20.00 a decedat pe masa de operatie", a precizat Valerian Raileanu. A doua zi, dupa ce a facut plangere penala la Parchetul Tribunalui Cluj, tatal Claudiei s-a dus la Laboratorul de Medicina legala unde se efectua autopsia. "Acolo erau seful LML Cluj, dr. Petru Mosoigo, si adjunctul acestuia, dr. Florian Stefan. (...) Dupa 90 de minute, dr. Florian Stefan mi-a prezentat mie si procurorului Ioan Irimie rezultatul autopsiei: "D-le Raileanu, fiica dvs era grav bolnava. La deschiderea cutiei craniene am constat un creier anormal, de culoare roz, cu greutate de cca 5,2 kg, de asemenea o malformatie laringiana din nastere si doua glande de marimea unui ou, in abdomen, stanga, sub coaste. Daca nu murea aseara, in spital, ar fi murit in noaptea asta, acasa la dvs". In acel moment, procurorul Ioan Irimie mi-a bagat in buzunar memoriul (n.r. - plangerea penala), spunandu-mi ca nu este cazul sa ma mai plang. Dr. Florian Stefan a stabilit diagnosticul de meningo-encefalita, care a fost completat si semnat de acesta pe foaia de observatie a Spitalului de Recuperare. Insa dr. Florian Stefan, care a efectuat autopsia, a mintit. Diagnosticul de meningo-encefalita nu poate fi stabilit in sala de autopsiere, ci numai in laboratoarele de anatomie patologica. Cu ocazia autopsierii, s-au recoltat probe din toate organele vitale ale victimei, care au fost supuse apoi analizelor de specialitate, iar rezultatele acestor investigatii de laborator nu au indicat ca pacienta ar fi suferit de vreo boala. Aceste dovezi sunt depuse la dosarul cauzei", a dezvaluit tatal Claudiei.
Chirurgie fara analize
Declaratia doctorului chirurg Dan A. Alexandrescu dovedeste modul superficial in care au intervenit cadrele medicale de la spitalul clujean: "Examenul clinic preoperator si discutiile cu pacienta Bastas Claudia au evidentiat o stare fizica si mentala normala. Deoarece oricarui pacient internat i se recolteaza automat un set de analize de laborator, nu am banuit nici un moment ca acestei paciente nu i-au fost recoltate analizele". Faptul ca in acest caz a fost comisa o greseala a fost confirmat de fostul director al Institutului National de Medicina Legala, dr. Vladimir Belis. "In primul rand pacienta Raileanu Bastas Claudia avea un nas fara cusur, astfel incat nu avea ce sa caute la chirurgie estetica. Avand probabil tulburari respiratorii, era necesar sa fie examinata si eventual operata intr-o clinica ORL. (...) In al doilea rand, raspunderea pentru bunul mers al oricaror interventii chirurgicale ii revine chirurgului. (...) In al treilea rand, erau necesare minime investigatii preoperatorii (timp de sangerare, timp de coagulare etc), iar in cazul alegerii anesteziei totale era obligatoriu efectuarea unei EKG (...). Daca dr. Florian Stefan a spus, dupa efectuarea autopsiei, ca decesul s-ar fi datorat unei meningo-encefalite, acesta a facut o greseala, intrucat acest diagnostic trebuia neaparat confirmat printr-un examen microscopic - examen care s-a realizat ulterior si a infirmat existenta acestei afectiuni".
NUP desfiintat de instante
Din 1997 tatal Claudiei Raileanu a incercat sa obtina pedepsirea celor vinovati pentru moartea fiicei sale. Fara succes. Toate plangerile depuse de acesta la Parchet au avut acelasi rezultate: neinceperea urmarii penale. In cele din urma, Judecatoria Cluj Napoca, in mod corect si legal, a desfiintat NUP-ul dat medicilor de Parchetul Curtii de Apel Cluj. In sentinta penala nr. 819/2004 s-a consemnat ca "pacientei nu i s-au efectuat examinari de laborator preoperatorii" si ca "procurorul nu s-a pronuntat in nici un fel asupra vinovatiei chirurgului Dan A.Georgescu (ucidere din culpa, art.178, alin.1 si 2 CP)". Parchetul a atacat sentinta, la Tribunalul Cluj. Dupa stramutarea procesului, Tribunalul Suceava a mentinut insa, ca legala si corecta, solutia data de Judecatoria Cluj.
Din nou la Parchet
Dosarul nr.109/p/1997 referitor la moartea Claudiei Raileanu s-a intors astfel, dupa opt ani de tergivesari si musamalizari, la Parchetul Curtii de Apel Cluj. Practic, prin ordonanta din 18 octombrie 2005, procurorul clujean Marius Chiru s-a vazut obligat sa dispuna inceperea cercetarilor penale si impotriva chirurgului Dan A.Georgescu, pentru ucidere din culpa. Printre masurile luate de noul anchetator se numara si cele necesare identificarii cauzelor medicale reale a decesului, precizarii modului in care s-a inventat diagnosticul de meningo-encefalita in timpul autopsierii. De asemenea, a fost dispusa, conform celor stabilite de judecatori, ca rezolvare a unui viciu grav de ancheta medicala si judiciara, efectuarea unei noi expertize medico-legale.
Chirurgul raspunde
"Raspunderea pentru bunul mers al oricaror interventii chirurgicale ii revine chirurgului" - fostul director al Institutului National de Medicina Legala, dr. Vladimir Belis
Silviu ALUPEI 
 Afisari: 2247  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
A r h i v a
  Calea spre Europa    
  Reporterii Anti-frauda ai ZIUA colaboreaza cu OLAF    5 comentarii
  Oprit cu focuri de arma    
  Sfasiat de elice    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  O societate fara datorii din Botosani intra fortat in faliment    
  Genocid cultural la Sibiu    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02184 sec.