Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cartita lui Basescu
-- ZIUA a intrat in posesia unui raport intocmit de un serviciu de informatii strain care a supravegheat jocurile de interese romanesti in afacerea Necolaiciuc
ZIUA Foto
Unul dintre cele mai cautate persoanje din Romania, in momentul de fata pare a fi, cel putin dupa reactiile din presa, Mihai Necolaiciuc (foto), fost director al CFR. Spunem "pare" si vom explica in acest articol de ce. Caci ZIUA a intrat in posesia unui document teribil. Care apartine unui serviciu de informatii din strainatate si care a supravegheat temeinic jocurile de interese romanesti legate de Necolaiciuc, dar si manevrele oculte ale serviciilor noastre legate de aceasta persoana.
Cel ce a dat o teapa statului roman de aproape un miliard de euro a contactat telefonic un cotidian romanesc pentru a se plange ca este catalogat ca unul dintre cei mai mari escroci fugitivi. Oficial, Mihai Necolaiciuc, omul care a fost promovat de Traian Basescu prin Anca Boagiu, a fugit din tara, din fata celor 14 anchete penale pe care i le-a deschis DNA. Realitatea este insa alta. Fostul director a fost scos din Romania cu acordul autoritatilor, cu stiinta ambasadelor noastre de pe "traseu", dar, mai ales, cu sprijinul unuia dintre serviciile secrete fidele lui Basescu, pe care, deocamdata, nu-l vom numi, desi este simplu de dedus. Acelasi serviciu il protejeaza in continuare pe Necolaiciuc, tinandu-l ascuns, pentru a-l "servi" la momentul oportun, cand nevoile actualului presedinte o cer. Si s-ar putea s-o ceara cat de curand. Telefonul lui Necolaiciuc nu este intamplator.
Necolaiciuc, racolat de PD, chiar la nivel inalt, este o adevarata comoara. A aruncat cu bani in stanga si-n dreapta si la PD, dar si la PSD. Strans legat de Basescu, de Boc, de Blaga, dar si de Berceanu, Necolaiciuc este omul care daca ar fi "gasit" si "adus" in Romania ar rasturna multe jocuri politice, ar face multe capete sa cada. Deocamdata, Basescu il tine la cutie, ca pe o "cartita" ce va fi reactivata numai intr-o anumita situatie. Si numai de catre serviciile secrete. Cele care, fapt deosebit de grav, il lasa nestingherit pe Mihai Necolaiciuc sa-si desfasoare afacerile in strainatate.
Raportul "Necolaiciuc"
Cum spuneam, Necolaiciuc este un personaj extrem de valoros. Informatiile detinute de acesta pot fi fatale multor politicieni din fosta si actuala guvernare. Problema este insa ca ex-directorul de la CFR este monitorizat si de unul dintre cele mai importante servicii secrete din lume. Asta din cauza legaturilor lui Necolaiciuc cu unii dintre cei mai importanti demnitari romani. ZIUA a intrat in posesia unor documente extrem de importante privind afacerile din strainatate pe care le desfasoara in acest moment Mihai Necolaiciuc. Un raport care demonstreaza faptul ca autoritatile din tara noastra si serviciile secrete cunosc locul unde se afla Nicolaiciuc. Dar nu fac nimic pentru a-l aduce in tara pentru a raspunde pentru faptele comise.
Raportul prezentat in 14 pagini tip A4 a fost realizat in luna noiembrie a anului 2006. El contine date despre fuga din tara a lui Mihai Necolaiciuc, precum si despre mai multe proprietati pe care acesta le detine in strainatate. Raportul demonstreaza cat se poate de clar ca in prezent serviciile noastre de informatii si autoritatile au cunoscut si cunosc inca locurile prin care s-a perindat si unde se afla actualmente Necolaiciuc, dar nu au facut nimic pentru a-l repatria.
Conform raportului aflat in posesia ziarului nostru, Mihai Necolaiciuc a "fugit" in 2004 in Austria, prin Bulgaria. Fostul director al CFR si-a pregatit insa plecarea cu foarte mare atentie. Astfel, inainte de a fi pus sub acuzare de catre procurorii anticoruptie, Necolaiciuc a depus intr-o banca din Austria suma de doua milioane de euro.
Vizita de la Ambasada SUA
Potrivit aceluiasi raport intern, Mihai Necolaiciuc a fost vazut ultima data la 1 iunie 2005 la Ambasada Statelor Unite de la Viena, impreuna cu o anume Ileana Preda, cetatean roman care locuieste in Florida. Ileana Preda este agent imobiliar in Palm Beach County si este maritata, din 2 noiembrie 2006, cu un alt roman care locuieste in Florida, Doru Haido. Preda a fost imputernicita de Necolaiciuc sa il reprezinte in toate afacerile pe care le are in Statele Unite. Cu acea ocazie, pentru a se identifica, ex-directorul CFR a prezentat pasaportul romanesc.
Chiar daca a fost vazut la 1 iunie in Austria, Mihai Necolaicuc nu a fost inregistrat niciodata ca fiind rezident in aceasta tara. De alfel, raportul precizeaza ca o sursa din Interpol a sugerat faptul ca Necolaiciuc s-ar afla in Mexic (din cauza lipsei acordului de extradare cu Romania). Informatie care pana in prezent nu s-a confirmat. La fel, nu s-au confirmat nici informatiile conform carora fostul director s-ar afla in Spania, Australia sau Africa de Sud. De asemenea, o alta tara in care exista posibilitatea, neconfirmata in prezent, ca Necolaiciuc se se gaseasca, este Canada.
Letargia autoritatilor
Tinand cont de toate aceste aspecte din raportul intocmit in noiembrie 2006, este imposibil ca autoritatile si serviciile secrete din tara noastra sa nu fi stiut unde se afla Mihai Necolaiciuc.
Desi se spune ca acesta a fost scos din Romania de catre oameni ai PSD, este clar ca in momentul de fata Necolaiciuc este protejat de anumite persoane din actuala putere. Altfel, este de neinteles, cel putin la prima vedere, cum Politia, condusa de democratul Vasile Blaga, nu a facut nimic pentru a-l retine si aduce in tara pe Necolaiciuc. Mai ales ca, potrivit informatiilor pe care le detinem, Necolaiciuc a intrat si iesit de mai multe ori in si din Romania, una dintre localitatile in care acesta a fost recunoscut fiind comuna Pojorata din judetul Suceava, unde este tinut fiul acestuia. La fel este de neinteles si modul in care este intrumentat acest caz de procurorii aflati in subordinea ministrului Monica Macovei.
Este cat se poate de absurd ca un personaj de genul lui Mihai Necolaiciuc sa se prezinte la Ambasada SUA de la Viena, cu un pasaport romanesc asupra sa, fara ca autoritatile din tara noastra sa stie. La fel cum este imposibil ca Necolaiciuc sa semneze acte si sa detina proprietati extrem de scumpe in Florida, iar autoritatile de la noi sa nu aiba habar.
Este clar astfel ca cineva are tot interesul ca Necolaiciuc, un simpatizant de nadejde al PD-ului, sa ramana liber. Sa nu fie prins.
Pe de alta parte, raportul aflat in posesia ziarului nostru precizeaza ca o tara in care s-ar putea afla Necolaiciuc este Canada. O informatie extrem de interesanta daca tinem cont de faptul ca mai multe surse ale ZIUA ne-au declarat ca una dintre persoanele care ar putea avea legatura cu ex-directorul CFR si care cunoaste locul unde este ascuns Necolaiciuc, este un anume Dan Pantea. Fost ofiter SRI, omul din Cluj al lui Emil Boc, care in prezent locuieste la Vancouver si care in iunie 2005 i-a luat un interviu lui Traian Basescu la Ambasada Romaniei din SUA.
Proprietatile lui Necolaiciuc
Cert este ca Mihai Necolaiciuc a locuit in Statele Unite. Mai exact, intr-un apartament din West Palm Beach, Florida.
Potrivit raportului prezentat azi de ZIUA, fostul director al CFR detine trei proprietati - nr. 501, 909, 1103 - in Florida, la "The Tower Condominium at City Place", in valoare de 1,25 milioane de dolari. Apartamentul de la nr. 501 este tocmai cel in care se presupune ca ar fi stat Necolaiciuc in perioada mai 2005 - mai 2006. El a aparut inregistrat la aceasta adresa, dar nu exista nici o alta dovada fizica ce arata ca ar fi locuit in respectivul apartament.
Pe de alta parte, Ileana Preda a semnat la 9 iunie 2005, in numele lui Necolaiciuc, o ipoteca de 288,700 de dolari pentru apartamentul 501 din "The Tower Condominium at City Place". De asemenea, Mihai Necolaiciuc a luat o ipoteca de 313,500 dolari pentru apartamentul 1103 si de 311,250 pentru apartamentul nr. 909. Actele au fost semnate personal de catre ex-directorul CFR.
Totodata, pe Internet apar doua apartamente ale lui Necolaiciuc scoase la inchiriat prin aceeasi Ileana Preda. Pretul unei chirii in imobilul respectiv este de aproximativ 3500 de dolari pe luna.
In alta ordine de idei, in baza de date a populatiei din Florida numele lui Necolaiciuc figureaza pentru perioada august 2006 - septembrie 2006 la adresa 5446 Mosley Drive SE, Stuart, Florida.
Contracte pentru sefi din serviciile secrete
Mihai Necolaiciuc a derulat afaceri in numele SNCFR cu firme care aveau ca actionari fosti sau actuali ofiteri din SIE, SRI si SPP sau rude apropiate conducerii Serviciului Roman de Informatii.
Astfel, exista un dosar in care fostul sef al Biroului Zonal Cluj al Serviciului de Informatii Externe, col. (r) Virgil Roatis, este suspectat de spalare de bani, in combinatie cu o firma din Cipru. Firma "Publiferom" a primit bani guvernamentali pentru publicitate. Unul din contractele incheiate, in timpul cand la conducerea SNCFR se afla Mihai Necolaiciuc, prevedea editarea Mersului Trenurilor si a Jurnalului Feroviar. De asemenea, "Publiferom" a primit circa 20 de miliarde de lei pentru tiparirea de materiale publicitare, din care 12 miliarde lei au ajuns in conturile unei firme cipriote. Potrivit legii, Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor verifica toate viramentele peste 10.000 de euro. Aici insa a fost vorba de mai multe transferuri cu putin sub acest cuantum, dar tocmai asta a atras atentia.
Mihai Necolaiciuc a fost pentru multi oameni de afaceri un fel de "Fratele cel Mare". Suceveanul, care a fost si seful Regionalei Iasi cativa ani buni, a derulat numeroase contracte cu firme iesene. Printre acestea s-a numarat si "Ferovia Prest" SA, o firma care avea printre actionari si o ruda a unui fost sef din SRI. Totodata, profitand de relatiile cu liderii PSD, Necolaiciuc a derulat afaceri si cu firme care aveau ca actionari ofiteri SPP sau rude ale acestora. (Doru DRAGOMIR)
Afacerile sotiei
Raportul, finalizat in noiembrie 2006 si prezentat azi de ZIUA, se refera si la afacerile derulate de sotia lui Necolaiciuc, Sanziana Rarita. Aceasta detine 20% din societatea Compania Constructii Feroviare SA. O societate infiintata in anul 2003, atunci cand sotul Sanzianei era director la CFR. In plus, la respectiva firma este actionar si statul roman, care detine 24,8% prin Constructii Feroviare Moldova SA. Managerul general de la Constructii Feroviare Moldova SA, Paul Costel Butnariu, este totodata si detinatorul a 23,2% din actiunile societatii Compania Constructii Feroviare, alaturi de Sanziana Necolaiciuc. Potrivit Camerei de Comert Iasi,
citata de raportul serviciului secret, Constructii Feroviare Moldova SA numara 890 de angajati, iar cifra de afaceri anuala este de aproximativ
8,9 milioane dolari.
Trebuie spus ca sotia lui Necolaiciuc este si director si membru al Consiliului de Administratie a unei companii iesene de transport feroviar - Rapid Transport Line RTL SA.
Partener de tepe cu protejatul lui Basescu
Ascensiunea lui Necolaiciuc se datoreaza in mare parte actualului presedinte Traian Basescu. Pe vremea in care era ministru al Transporturilor, acesta l-a numit in functia de sef al Regionalei CFR Iasi. Mai apoi, Anca Boagiu, care i-a succedat lui Basescu la carma ministerului, l-a adus pe Necolaiciuc la conducerea S.N.C.F.R. Bucuresti.
Din acel moment, celebrul "fugitiv" si-a inceput afacerile si prejudicierea statului. Interesant este ca unul dintre principalii parteneri ai lui Necolaiciuc a fost un alt apropiat al Partidului Democrat. Este vorba despre Dumitru Bucsaru, patronul de la societatea Art Constructii '92 pentru care, asa cum ZIUA a dezvaluit, presedintele Basescu a intervenit la ministrul Transporturilor Traian Basescu. Un personaj apropiat cuplului Elena Udrea - Dorin Cocos.
Una dintre cele mai grele afaceri puse la cale de Necolaiciuc a fost Complexul Astoria din Snagov, de pe urma careia statul a fost pagubit cu peste 600 de miliarde de lei vechi. Astfel, din banii contribuabililor, pentru o oglinda s-au platit 48 de milioane de lei, pentru o masa 113 milioane lei, pentru o lumanare 5,1 de milioane de lei iar pentru o simpla pilota de pat 120 de milioane de lei.
De asemenea, peste 100.000 de euro au fost aruncati pe cateva mii de agende, calendare si carnetele, niciodata folosite. 650 de milioane de lei a costat o instalatie electrica. Mai mult, pentru cele opt ferestre ale halei de la Complexul Astoria, s-au folosit 460 de balamale si o jumatate de tona de cuie. In plus, piscina construita de firma lui Bucsaru a costat fabuloasa suma de 2,7 milioane de euro.
Texte de George TARATA si Mihnea TALAU 
 Afisari: 6213  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Dar Nicolae....D   de Alex2003
o jumatate de tona de cuie ???   de beatle-maniacul
Eu zic sa ne rugam !   de alwis46
Nu fortzatzi!   de Fox-NewZ
un serviciu secret strain, care urmareste interesele romanesti   de simiondan
Vreau si eu o lamurire...   de ursu livia
feceti investigatii in Romania   de pricopsitu
necolaiciuc cfr   de decebal campeanu
Aiurea   de anurim
Ce buni suntem   de popescu aurel
Autorii ne-au coplesit cu "dovezi"...   de Tzepelica
   de diana-andreea
aiurea   de Kapponea
Mai tare decat KGB   de Ionut04
A r h i v a
  Batalia pentru europarlamentare    7 comentarii
  Ziaristii la stabor    6 comentarii
  Cutremur in TVR    7 comentarii
  UDMR si PRM apara Rosia Montana    2 comentarii
  Miracolul din Nuevo Laredo    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02538 sec.