Ziua Logo
  Nr. 3870 de sambata, 3 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare Ultrasecrete
"Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington
-- Noul "Tar" al informatiilor americane, Michael McConnell, pune paie pe focul relatiilor dintre Washington si Moscova, inflamate de discursul de la M�nchen al presedintelui Vladimir Putin
Numit in functie abia saptamana trecuta, McConnell a decis sa isi inceapa activitatea precizandu-si clar pozitia fata de Rusia. O pozitie in mod evident ostila Moscovei. Succesorul lui John Negroponte a avertizat Comisia speciala pentru informatii a Congresului SUA ca recenta tendinta a Kremlinului de a adopta o pozitie mai dura va conduce in mod inevitabil la un antagonism crescut intre Rusia si Statele Unite. McConnell a acuzat Kremlinul ca se indeparteaza de la drumul spre democratie si ca a inceput sa priveasca Statele Unite cu suspiciune. Suspiciune intretinuta, crede el, de consilierii extrem de conservatori care il inconjoara pe Vladimir Putin.
Declaratia nu este singulara, la Washington exprimandu-se tot mai deschis nemultumirea fata de noile tendinte vizibile in politica Rusiei. Ea mai sugereaza ca, desi George Bush a facut o serie de remarci conciliante cu privire la continuarea cooperarii cu Moscova, Casa Alba nu exclude posibilitatea unei reevaluari a relatiei sale cu Rusia, crede "Kommersant". Expertii rusi au analizat in amanunt cuvantarea oficialului american.
Pozitia SUA devine tot mai intransigenta fata de Rusia
"In Rusia, marsul catre democratie a facut un pas inapoi" - a declarat McConnnel, un viceamiral pensionat din marina americana, la audierea de marti a Comisiei pentru Informatii a Congresului SUA pe tema actualelor si viitoarelor amenintari la adresa securitatii nationale a Statelor Unite. In opinia sa, presedintele rus Vladimir Putin se afla tot mai mult sub influenta siloviki, sau a asa-numitilor "duri" din anturajul sau. "Aceia carora Putin le da ascultare... vad lucrurile printr-o lentila care portretizeaza Rusia ca fiind asuprita sau care arata ca noi incercam sa ii lasam in urma, in avantajul Statelor Unite", a spus el, adaugand: "Parerea mea este ca ei nu interpreteaza corect. Dar ei si-au redobandit energia si vigoarea gratie pretului ridicat al petrolului".
Viceamiralul McConnell, care a depus saptamana trecuta juramantul in calitate de director al serviciilor americane de informatii, declara ca Washingtonul este extrem de ingrijorat de faptul ca Rusia, incurajata de preturile la gaz si la petrol, este tot mai inclinata sa-si incordeze muschii.
"O economie infloritoare si politicile interne si externe vazute ca un succes au intarit increderea de sine a rusilor, au permis cheltuieli sporite pentru aparare si au incurajat Kremlinul sa urmareasca obiective de politica externa care nu sunt mereu in acord cu cele ale institutiilor occidentale" - a spus McConnell. In opinia sa, aceasta evolutie va deveni mai pronuntata pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale ruse din 2008, care vor fi insotite de o tendinta autocratica tot mai mare in politica interna a Kremlinului.
In consecinta, McConnell a concluzionat ca "insistenta rusa va continua sa injecteze elemente de rivalitate si antagonism in relatiile dintre Washington si Moscova - mai ales in privinta implicarii noastre in fosta Uniune Sovietica - si ne va distruge posibilitatea de a coopera cu Rusia in chestiuni ca nonproliferarea si combaterea terorismului sau energia si promovarea democratiei in Orientul Mijlociu". In plus, "dupa cum o demonstreaza asasinarea lui Litvinenko, acumularea continua de probleme si de factori iritanti ameninta sa afecteze tot mai mult relatiile Rusiei cu Occidentul", a subliniat McConnell.
Moscova, o amenintare pentru SUA
In rapoartele privind amenintarile exterioare ale SUA, conducatorii serviciilor americane de informatii au subliniat in mod deosebit pericolele din partea Rusiei. Washingtonul este nelinistit de "ofensivitatea" Rusiei, de intensificarea activitatilor ei de spionaj, de cresterea cheltuielilor pentru aparare. Sedinta comisiei senatoriale pentru fortele armate a fost dedicata amenintarilor actuale si viitoare care planeaza asupra securitatii nationale a SUA. Au vorbit in acest sens directorul spionajului intern, Michael McConnell, si seful serviciului de spionaj al Pentagonului.
Maples a aratat ca, in domeniul operatiunilor de strangere de informatii, Rusia dispune de "cel mai evoluat si inalt potential dintre posibilii adversari straini ai SUA". In plus, Rusia si China genereaza principala preocupare si in domeniul militarizarii cosmosului.
"Washingtonul este nemultumit de faptul ca Rusia se comporta mai independent, este nemultumit de necoincidenta pozitiilor in chestiuni importante pentru SUA (Iran), de inlaturarea companiilor energetice straine de pe piata rusa si de procesele din interiorul Rusiei" - a explicat presedintele Nixon Center, Dmitri Simes.
Notiuni invechite
"In calitate de fost specialist in afacerile sovietice, Michael McConnell este robul unor notiuni invechite si iesite din uz. Declaratiile sale sunt lipsite de fundament si nu au nici o legatura cu caracterul si starea relatiior ruso-americane" - a declarat Andrei Krivtov, directorul adjunct al departamentului de presa si informatii al Ministerului rus de Externe.
Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru relatii internationale a Dumei de Stat, crede ca este vorba despre o "diversiune". El a explicat pentru "Kommersant": "Problemele si esecurile politicienilor americani sunt cunoscute de multa vreme si cea mai importanta dintre ele este Irakul. Acesti oficiali sunt cei care au tarat America in razboi si, acum, pentru a distrage atentia de la ineficienta lor si pentru a-si dovedi propria importanta, au inceput sa vorbeasca despre amenintarea rusa." Kosaciov crede ca "remarcile lui Michael McConnell nu trebuie privite ca reprezentand pozitia oficiala a Statelor Unite in privinta Rusiei".
Rusia, alaturi de Axa raului
Criticile viceamiralului McConnell la adresa politicii Kremlinului au coincis cu mai multe remarci similare facute de politicieni si oficiali militari de rang inalt cu privire la Rusia. Vorbind la aceeasi intalnire a Comitetului senatorial, general-locotenent Michael Maples, directorul Agentiei pentru Informatii a Armatei, a declarat ca Rusia, alaturi de China, va continua sa-si sporeasca capacitatile militare din spatiu.
Robert Gates, secretarul american al Apararii, a comentat si el aspiratiile miliare ale Rusiei si Chinei in fata comisiei de specialitate din Senatul american. In urma cu trei saptamani, in timpul unei discutii din Senat cu privire la bugetul Pentagonului, Gates a declarat ca modernizarea armatelor rusa si chineza reprezinta unul dintre motivele pentru care America ar trebui sa-si modernizeze la randul ei propriile forte armate. El si-a repetat opinia marti, adaugand ca Moscova si Beijingul o iau pe "cai nesigure" si ca "investesc in programe sofisticate de modernizare militara". Gates a subliniat ca aceste circumstante, alaturi de pericolul reprezentat de terorism si de amenintarile care vin din Iran si Coreea de Nord, silesc SUA sa-si foloseasca resursele pentru aparare, pentru a putea sa "faca fata in mod adecvat acestor provocari". Mentionand Rusia alaturi de tari ca Iranul sau Coreea de Nord, Gates a pus efectiv puterea de la Moscova laolalta cu regimuri pe care America le priveste ca reprezentand o amenintare la adresa securitatii ei nationale.
Continuarea cooperarii...
O sursa "Kommersant" apropiata Administratiei americane a confirmat ca remarcile viceamiralului McConnell nu au reprezentat nimic neobisnuit. "Moscova si Washingtonul nu se vor retrage niciodata din cooperarea in sferele in care ea este esentiala, dar discutarea multor aspecte ale relatiilor bilaterale si multilaterale va deveni mai dura si se va prelungi".
In decursul ultimelor cateva luni, Rusia si SUA au incercat in mod asiduu sa nu accentueze divergentele intre pozitiile lor. Presedintele american, George Bush, a spus in urma cu cateva zile ca, in pofida "relatiei dificile" dintre Rusia si Statele Unite, cele doua parti pot coopera. De aceeasi parere s-a aratat si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un articol recent din "Washington Post": "Intr-o vreme in care Rusia este pregatita si nerabdatoare sa joace un rol pozitiv in afacerile internationale si sa se integreze in economia globala, este mai degraba rau decat bine sa tratezi Rusia ca pe o natiune ostila de fiecare data cand Washingtonul si Moscova nu cad de acord".
La Moscova, pare sa predomine parerea ca, desi "parteneriatul strategic" dintre Rusia si Statele Unite nu mai poate fi invocat, cooperarea dintre cele doua tari poate continua cu succes.
Comentariile lui Michael McConnell dovedesc, totusi, ca nelinistea Americii provocata de tendintele politicii interne si externe ale Rusiei creste tot mai mult. In plus, directorul serviciilor americane de informatii a fost primul oficial american de rang inalt care a dat glas in mod limpede posibilitatii ca discordia tot mai mare dintre Washington si Moscova sa nu ramana doar la nivelul unui razboi ocazional al cuvintelor. O data ce retorica devine tot mai virulenta, nivelul de confruntare o va lua pe aceeasi cale, ceea ce inseamna ca deteriorarea continua a relatiilor ruso-americane ar putea determina in cele din urma Washingtonul sa-si reevalueze pozitia fata de Moscova.
Nu securitate a cetatenilor, ci a hegemoniei SUA
Komsomolskaia Pravda a cerut parerea politologului si publicistului Mihail Leontiev. El considera ca "Casa Alba intelege perfect ca actuala Rusie reprezinta mai putin ca oricand o amenintare la adresa Statelor Unite. In acelasi timp, insa, Administratia Bush echivaleaza securitatea SUA nu cu siguranta cetatenilor americani, ci cu securitatea hegemoniei americane, a finantelor americane, care nu au nimic comun cu economia SUA. Iar interesele elitei americane nu sunt concentrate in Statele Unite, ci in <<dolarul global>>. La M�nchen, Putin a pus la indoiala hegemonia americanilor, iar ei au sarit asupra noastra".
Aleksandr Pikaev, expert in dezarmare si reglementare a conflictelor la Institutul pentru Economie Mondiala si Probleme Internationale de pe langa Academia de Stiinte a Rusiei, a declarat pentru "Moskovski Komsomolet": "Discursul lui Michael McConnell este doar un nou exercitiu de retorica al inaltilor oficiali din cadrul Administratiei Bush, fondat pe teza ca viitorul Rusiei este imprevizibil si, de aceea, SUA trebuie sa dispuna de mijloace pentru a raspunde la posibilele amenintari. Pana la McConnell, despre acest lucru a vorbit ministrul Apararii, Gates. In fond, nu este nimic nou in aceste afirmatii. Este o reflectare a politicii americane din ultimii ani. Pe de o parte, SUA ar vrea sa colaboreze cu Rusia, pe de alta incearca sa impiedice intarirea pozitiilor Moscovei. Inainte pur si simplu nu se vorbea despre asta. Cat despre esenta declaratiei sefului serviciilor americane de informatii, McConnell nu acuza partea care trebuie. Rusia a fost cea care, in toti acesti ani, s-a dezarmat, si-a retras trupele din Europa Centrala si de Est, nu a impiedicat republicile baltice sa intre in NATO. Statele Unite au incercat sa slabeasca pozitiile ruse, ducand NATO spre Est, preconizand sa amplaseze in apropierea frontierei ruse elemente ale scutului antiracheta, infiintand baze militare americane pe teritoriile unor tari sud-est-europene. Americanii inteleg ca toate aceste actiuni pot provoca reactii din partea Rusiei, si nu atat de inofensive ca in anii 1990."
Cine zgaltaie barca?
"Teama fata de Rusia ca potentiala amenintare militara la adresa Statelor Unite si a aliatilor lor europeni, o teama care a mocnit de la destramarea URSS-ului incoace, redevine tot mai apasatoare in mintile statului major american" - scrie Serghei Strokan in "Kommersant". El explica: "Motivele acestei frici nu sunt numai indiciile venite din partea oficialilor rusi cu privire la un "raspuns adecvat" si un soi de arma miraculoasa in fata careia America ar ramane neajutorata. Cand Moscova ameninta ca se va retrage in mod unilateral din Tratatul sovieto-american al Fortelor Nucleare din epoca lui Gorbaciov, in replica la expansiunea sistemului american de aparare antiracheta in Europa, amenintarea ei este luata foarte in serios. Mai serios de atat nu se poate. De altfel, sa nu uitam ca, daca Rusia va denunta intelegerea privind eliminarea rachetelor cu raza medie, rachetele ruse atintite impotriva Europei de Est vor sili Polonia si Republica Ceha sa regandeasca pretul sustinerii lor neconditionate fata de Statele Unite. Acesta este viitorul pe care il viseaza generalii rusi si care ii forteaza pe cei americani sa se alature corului de critici la adresa democratiei ruse.
Discutiile privitoare la inrautatirea relatiilor ruso-americane au devenit ceva obisnuit. Pentru a se salva aceasta relatie, va trebui sa se inteleaga cine anume zgaltaie aceasta barca - cine este forta motrice din spatele acestei tendinte negative. Este clar ca nu e vorba de cei doi presedinti, cunoscuti pentru prietenia care-i leaga, si ca nu este vorba nici macar despre cele doua parlamente (Duma si Congresul). Este vorba de <<vanatori>> - iar ei vin din ambele parti. Daca acest lucru va fi inteles, lucrurile vor ramane asa cum sunt."
Agentia "Rusia la zi" 
 Afisari: 2012  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
In sfirsit s-au trezit americanii!   de marius dobrica
Pregatim decuplarea Rusiei de Iran? :-))   de Nababul123
A r h i v a
  Marsul candidatilor republicani la Presedintia Statelor Unite    2 comentarii
  SUA si hegemonia mondiala    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sarmizegetusa vanduta (7485 afisari)
 SUA si hegemonia mondiala (3808 afisari)
 Polemica Liiceanu (2655 afisari)
 Pledoarie pentru Goma (2100 afisari)
 "Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington (2012 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale partidei Poli Timisoara - Dinamo Bucuresti (1-1) (0-1) (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01812 sec.