Ziua Logo
  Nr. 3870 de sambata, 3 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Liviu Babes, comemorat la Poiana Brasov
-- Pe 2 martie 1989, Liviu Babes isi dadea foc pe partia Bradul din Poiana Brasov, protestand impotriva regimului Ceausescu.
Scena a fost observata de sute de oameni. Agonizand, Liviu a mai avut puterea sa scoata de sub hainele carbonizate un carton pe care scria: "Stop Murder. Brasov egal Auschwitz". Ieri, a fost dezvelita o placa comemorativa in amintirea eroului.
Mircea Brenciu, un apropiat al familiei Babes, ne-a declarat ca ceremonialul comemorativ a avut loc in curtea bisericii din Poiana Brasov, unde a fost dezvelita placa (realizata de artistul brasovean George Jipa), cu sprijin financiar de la Primaria Brasov si Institutul Revolutiei Romane din Bucuresti. "Este un prim pas pentru cinstirea acestui erou, pe nedrept uitat. Al doilea va fi realizarea unui monument pe care credem ca-l merita cu prisosinta. Vom cere si deshumarea osemintelor si mutarea lor la cimitirul Eroilor Revolutiei", a declarat Mircea Brenciu. Totodata, a fost creat un site (www.liviubabes.ro) in care este prezentata pe larg personalitatea lui Liviu Babes. Pictor amator, (electrician) Liviu Babes a ales ca, pe 2 martie 1989, sa recurga la forma de protest extrem fata de regimul comunist din Romania. Sotia sa a declarat ca, spre deosebire de alti romani, care sau suportat regimul lui Ceausescu fara sa ia atitudine, Liviu Babes a ales altceva, chiar daca a platit cu viata. Ultimul sau tablou purta scris pe spate "ende" ("sfarsit", in germana). La mai bine de zece ore de la producerea tragediei, postul de radio Europa Libera transmitea stirea ca un roman si-a dat foc in semn de protest fata de regimul criminal al lui Ceausescu. Autoritatile comuniste au supravegheat cu atentie inmormantarea eroului la Cimitirul Municipal din Brasov, cauza mortii fiind, oficial sinuciderea.
Tudor BORCEA
 Afisari: 415  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  "Codul penal Macovei" debuteaza cu stangul    6 comentarii
  Sentinta fara urmari    
  Stiri pe scurt    
  Intelectualii interbelici    
  Pelesul si Foisorul se vor intoarce la stat    3 comentarii
  Razboi prelungit intre familia Sturdza si Radu Mazare    
 Top afisari / comentarii 
 Sarmizegetusa vanduta (7485 afisari)
 SUA si hegemonia mondiala (3808 afisari)
 Polemica Liiceanu (2655 afisari)
 Pledoarie pentru Goma (2100 afisari)
 "Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington (2012 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale partidei Poli Timisoara - Dinamo Bucuresti (1-1) (0-1) (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01695 sec.