Ziua Logo
  Nr. 3869 de vineri, 2 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Stapanii adevarului
Zoe PETRE 
-- Nu e prima data cand exprim dezacordul meu explicit fata de denigrarea unor personalitati intelectuale si civice. Am protestat fata de invectivele calomnioase la adresa lui Andrei Plesu, Vladimir Tismaneanu, Andrei Pippidi, Smaranda Enache, Renate Weber, Gabriel Liiceanu.
Protestez din nou fata de atacul la care este supusa, prin intermediul lui G. Liiceanu, intreaga intelectualitate care a avut ghinionul de a trai in "epoca de aur" si bucuria de a-i supravietui. Protestez insa si impotriva degradarii care e astfel impusa ziarului, candva o tribuna libera si " datorita mai ales maestrului Ion Barbu" adesea vesela a schimbului de opinii, si care e tot mai frecvent invadata de un ton inchizitorial-incrancenat. Cand, in acelasi numar in care este "demascat" dl Liiceanu, aflu in ce fel Ceausescu nu era, cum am simtit-o direct, nationalist, ci internationalist deghizat, ingrijorarea mea fata de deriva anti-intelectualista la care asist sporeste exponential.
Pentru a nu lasa loc de speculatii, adaug ca nu Editura "Humanitas" mi-a tiparit cartile. Nu stiu ca dl Liiceanu (sau oricare dintre tintele articolelor la care ma refer cu atata neplacere) sa ma fi aparat vreodata de calomniile care nu au lipsit de cand opinia publica a aflat ca exist. Nu ma numar nici printre apologetii dlui Basescu, chiar dimpotriva. Nu ma amagesc cu iluzia ca, spunand asta, imaginatia fertila si frustrata a celor ce au vocatia demascarii nu-mi va gasi vreo oblica si impura complicitate cu cineva, cumva. Ma incumet totusi sa spun ca orice dezbatere trebuie sa respecte cateva reguli elementare de logica si de civilitate, si sa-mi exprim regretul atunci cand ziarul "Ziua" deroga de la aceste reguli.
Alcatuirea din fragmente rau interpretate de realitate a unor sumbre rechizitorii e cu mult prea departe de spiritul originar al ziarului si mult prea aproape de cel al delatiunii. Falsul intelectual care asimileaza explicarea unui text cu plagierea lui vadeste o semidocta rea-credinta care ma intristeaza. Perseverenta cu care oricine a avut parte de o clipa de indulgenta sau de nebagare de seama a "organelor" e mintenas denuntat ca exponent al acestora vadeste nu numai ignoranta, pana la urma scuzabila la cei tineri, cu privire la modul in care sistemul functiona - in realitate, nu in imaginarul manicheist al unora dintre ei; vadeste insa si un exercitiu mult prea bine asimilat al practicilor inchizitoriale comuniste, pentru care nimic nu era intamplator si totul era suspect. Ca dovada sta faptul ca, atunci cand denunta "poporului" societatea civila, dl. Iliescu foloseste aceleasi teme si acelasi vocabular.
Nu cred ca avem dreptul sa scormonim dosare de cadre ca sa inventam culpe ale fiilor sau nepotilor pe temeiul biografiei inaintasilor: asta era o practica generala a regimului comunist, si nu are legatura cu responsabilitatea persoanei, ci cu "lichidarea burgheziei ca (sic!) clasa". Nu cred ca, inlocuind sintagma "intelectualitate burgheza" cu "intelectualitate rosie", progresam in intelegerea raului din care pretindem ca vrem sa evadam. Infierarea nu are azi nici valoare de cunoastere, nici valoare etica, cum nu a avut nici in vremea dictaturii proletariatului.
Fiindca, de fapt, despre asta e vorba: despre o dictatura cu alt semn, dar cu aceleasi mijloace, unica depozitara a adevarului absolut. Nu mi-a placut cand dl Liiceanu a clamat ca nu are timp de nuante, nu-mi place nici cand i se refuza dlui Liiceanu sau oricui altcuiva - dreptul la un rationament nuantat.
 Afisari: 2821  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Nu te iubesc, dar ai dreptate !   de unchiuletul
Mi-a placut comentariul lui Balota   de doctorul
Doamna Petre...   de Pasager
credeam ca te-ai pensionat   de istros
Si totusi, de ce nu poate exista o vinovatzie colectiva?   de moroianu
DAR, NU MA MIRA SPRIJINUL DOMNIEI VOASTRE ...   de Theodor Constantinescu
dar ce vreti Dna Petre, marioneta Roncea   de PANTAGRUEL
Despre Secretarul Partidului Comunist din Facultatea de Istorie   de Harkonen
   de Viorel
Doamna Zoe Petre un consilier prezidential de exceptie   de balota
Nu mai...   de andanro
Intelectualii cameleoni   de Socrate
pentru Vasile Bleaga   de Gabriel Preda
Intre noi criminalii   de sandu
vinovati   de Dan Iasi
Bundesverdienstkreuz..   de neamtu tiganu
Doamna Profesor,   de briel
dar...   de Sobru
despre Liiceanu   de nvt
A r h i v a
  Ce asteptam de la filosofi    6 comentarii
  Israel si nostalgia NATO    13 comentarii
  Asemanari tot mai mari intre Rusia si Venezuela    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Victime colaterale    2007-02-23
  Eu si materia moarta    2007-02-16
  Dulceata din galosi    2007-02-09
  Proverbe    2007-02-02
  Talleyrand si "plebicistul"    2007-01-26
 Top afisari / comentarii 
 Furia lui Cozma (5639 afisari)
 Ochiul lui Videanu (3612 afisari)
 Al treilea proiect de Cod Penal (2968 afisari)
 Stapanii adevarului (2821 afisari)
 Israel si nostalgia NATO (2243 afisari)
 "Antisemitul" Sacha Baron Cohen, premiat in Israel (212 afisari)
 Opozitia vrea amanarea alegerilor europarlamentare, presedintele si premierul, nu (169 afisari)
 Ministrul Culturii: Proprietarul neposesor a dat in judecata pe posesorul neproprietar (126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17238 sec.