Ziua Logo
  Nr. 3868 de joi, 1 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Romania si Ungaria se afla in competitie pentru reprezentarea UE la Chisinau * Comunistii lui Voronin joaca pe cartea Budapestei * UE a trimis la Chisinau un diplomat maghiar corupt
Batalia euro-maghiara pentru Republica Moldova
-- Romania se afla in concurenta directa cu Ungaria in ceea ce priveste reprezentarea Uniunii Europene la Chisinau.
Guvernul comunist din stanga Prutului incearca din rasputeri sa se fereasca de Romania promovand un centru comun de vize pentru Uniunea Europeana creat de Ungaria, Austria si Slovenia. Intre timp, populatia din stanga Prutului se orienteaza in masa catre Romania: peste 800.000 de oameni au cerut cetatenie romana, a afirmat ieri presedintele Traian Basescu. Autoritatile de la Bucuresti se afla in fata unei sarcini istorice: trebuie sa gestioneze profesionist fluxul de oameni care se indreapta catre Romania - fie cerand vize, fie cerand cetatenie. Intre timp, Uniunea Europeana a numit ca reprezentat la Chisinau la 12 februarie 2007 pe diplomatul ungar Kalman Mizsei - care se lauda ca zboara cu avionul personal al lui George Soros. El a fost obligat sa demisioneze din cadrul ONU in septembrie 2006, in urma mai multor acuzatii de frauda.
Combinatiile lui Mizsei la ONU
Kalman Mizsei (foto) a detinut anterior numirii la Chisinau functia de adjunct al secretarului general al ONU si director regional al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru Europa si statele membre ale Comunitatii Statelor Independente. In cursul anului 2006 Mizsei a fost acuzat in presa ruseasca de deturnare de fonduri iar un raport de audit intern al Organizatiei Natiunilor Unite releva o lipsa de 190.000 de dolari in timpul mandatului diplomatului ungar, se arata intr-o serie de articole de investigatie publicate de pagina electronica www.innercitypress.com.
Un audit financiar intern al Organizatiei Natiunilor Unite releva faptul ca: "A fost detectata o potentiala frauda in cadrul biroului ONU din Federatia Rusa care va fi supusa unei investigatii amanuntite. Biroul de Audit a realizat o investigatie si a publicat un raport la data de 6 decembrie 2005. Concluzia acestui raport a indicat faptul ca o plata in valoare de 190.000 de dolari a fost frauduloasa. Alte plati efectuate, care este posibil sa fie frauduloase se afla in continuare sub investigatie".
Cotidianul rus Kommersant a publicat in 2005 un articol cu titlul "Frauda de 1,2 milioane dolari la Biroul UNDP din Moscova" in care il cita pe purtatorul de cuvant al UNDP care afirma ca: "pare sa fie o operatiune sofisticata care a fost foarte greu de detectat. Din nefericire am descoperit-o abia anul acesta". Fraudele amintite mai sus s-a produs in perioada in care Kalman Mizsei conducea Biroul UNDP din Moscova.
Goana dupa vize
Budapesta a pregatit la Chisinau in cooperare cu Slovenia si Austria un centru comun de eliberare a vizelor europene pentru Republica Moldova - centru care urmeaza sa fie inaugurat in luna aprilie. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, si-a anuntat intentia de a participa la inaugurarea centrului, care va putea procesa cel putin 10.000 de solicitari pe an. In paralel Romania a solicitat Comisiei Europene permisiunea de a infiinta un Centru Comun de eliberare a vizelor in Republica Moldova, care este in prezent discutata de grupurile de lucru ale Comisiei Europene, urmand sa fie prezentate noi detalii referitoare la aceasta initiativa.
Propunerea formulata de ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la ultimul Consiliu JAI al UE, a fost criticata de Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau pentru ca a fost inaintata fara o consultare prealabila a R. Moldova.
Basescu vrea acordarea rapida de cetatenie
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca a solicitat Guvernului sa realizeze legea cetateniei romane care sa permita acordarea rapida a cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova. "Este o necesitate politica, Romania nu poate reactiona decat decent la aceste solicitari. Cand am fost in ianuarie la Chisinau erau 800.000 de cereri depuse si nici un dosar deschis", a declarat Basescu. "Am rugat Guvernul sa ia in considerare inclusiv posibilitatea unei ordonante de urgenta pentru acordarea cetateniei", a mai afirmat presedintele Basescu, care a apreciat ca centrul de vize ungar de la Chisinau "va avea o capacitate redusa, de aceea Romania are obligatia sa creeze un centru cu capacitati sporite".
George DAMIAN 
 Afisari: 1539  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ciudat....   de alamar
A r h i v a
  Washingtonul schimba tactica fata de Iran si Siria    10 comentarii
  Start fara licitatie pentru "Romania - Fabulospirit"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Profitorul tuturor regimurilor (6049 afisari)
 Bebelusul inviat din morti (5615 afisari)
 Ceausescu, judecat de un tribunal ilegal (5241 afisari)
 O alta gafa a domnului Traian Basescu (2752 afisari)
 Un atac antiintelectualist (2727 afisari)
 "Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie (1022 afisari)
 "Stop Murder. Brasov = Auschwitz" (346 afisari)
 Fantana (The Fountain) (220 afisari)
 min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca (119 afisari)
 Parlamentarii nu vor vot uninominal (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01069 sec.