Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
O dubla problema grava pentru Romania
Cristian Unteanu 
-- "Comunitatea Moldovenilor din Romania" are drept scop "apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au originea etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central".
Comunitatea Moldovenilor din Romania sustine desfasurarea de catre Romania a unor relatii speciale cu Republica Moldova, pentru cultivarea si consolidarea spatiului cultural partial comun. Pentru pastrarea identitatii nationale, culturale si spirituale a cetatenilor romani de etnie moldoveneasca, Comunitatea Moldovenilor din Romania va organiza manifestari care sa reflecte cu consecventa valorile culturii si spiritualitatii moldovenesti, se mai arata in statut" - transmitea Mediafax. Iar Voronin, de la Chisinau, ii asigura pe membrii organizatiei legal inregistrate la Iasi sub numele de "Comunitatea Moldovenilor din Romania" ca le va da tot sprijinul juridic necesar pentru afirmarea lor deplina. Sprijin juridic inseamna lucrarea atat pe dimensiunea interna cat si pe cea internationala.
Aici lucrurile se complica brusc. Nu mai e vorba despre o gluma peste care statul roman sa treaca usor cum ii e obiceiul. Este a doua formulare, dupa Tinutul Secuiesc, in favoarea obtinerii de drepturi colective. Proces care incepe, invariabil, prin cererea de drepturi culturale. Voronin anunta chiar si dimensiunea populatiei implicate, 10 milioane de persoane, ceea ce inseamna un semnal de alarma intr-o Europa unde exista state independente care nu ating acest numar de locuitori.
Este vorba, in primul rand, de un esec grav al politicii initiate de presedintele Basescu, cel care, mai deunazi, pleda cauza intrarii Republicii Moldova in UE, cu Romania ca garant al procesului. Voronin raspunde din nou foarte violent, dar de data asta ridicand palierul insultei, caci contraoferta lui este ca tara sa sa sustina drepturile unei minoritati nationale pasamite persecutate in Romania si ale carei drepturi vrea sa le sustina in fata comunitatii internationale. Si daca ar fi fost numai o simpla insulta, poate inca n-ar fi fost prea grav, caci diplomatia noastra stie sa incaseze in tacere si cu gratie lovituri similare, fara ca cineva sa vrea sa reactioneze.
De data asta, problema "Comunitatii Moldovenesti" trebuie pusa in contextul deschis de nefericitul plan Ahtisaari pentru Kosovo, cel care deschide posibilitatea aparitiei unor asemenea revendicari de autonomie. Problema Transnistriei devine secundara pentru Romania, caci s-au creat doua probleme serioase, potential de acelasi gen, chiar pe teritoriul nostru. Cu voci oficiale de cel mai inalt nivel, maghiare si moldovenesti, care sa sustina revendicarile. Deocamdata, doar Tinutul Secuiesc anunta un potential scenariu de tip Kosovo. "Comunitatea Moldoveneasca" nu este decat la inceput. Deocamdata, vajnica justitie a doamnei Macovei i-a certificat existenta legala. Ce urmeaza? In ce va consta exact sprijinul juridic intensiv promis de Voronin?
Ai nostri ce fac, in afara insultelor si acuzatiilor la tvr? Ce fac si ce stiu serviciile noastre de informatii? Ce are de zis clasa noastra politica? Mi se pare uluitor ca nimeni, absolut nimeni nu a reactionat - cel putin in spatiul critic de 48 de ore - la afirmatiile lui Voronin. De ce aceasta tacere care denota fie inconstienta, fie delasare, fie incompetenta? Chiar nu se vede cum se deseneaza un scenariu cu fundament politic si juridic care prefigureaza o combinatie de probleme nationale cu consecinte distrugatoare pentru interesele nationale ale Romaniei europene?
 Afisari: 1712  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Gentleman - e timpul sa cinstim memoria lui Suca si nea Marin - si sa fundam Comunitatea Oltenilor   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Iosif Visarionovici Voronin   de Arefu
A r h i v a
  P.F.R.    8 comentarii
  Radicalismul celor fara perspectiva    14 comentarii
  Nationalism comunist nu exista    11 comentarii
  Din nou absolut independentele Polonia si Cehia    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Mai multe Romanii, aceiasi actori: rezultat nul    2007-02-20
  Unde va exploda bomba Kosovo?    2007-02-13
  Germenii Apocalipsei    2007-02-06
  Ce va spune Traian Basescu?    2007-01-30
  Romania 2007: Aliniati, directia bulau!    2007-01-26
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19177 sec.