Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Din nou absolut independentele Polonia si Cehia
Vitali Tretiakov 
-- Premierii Cehiei si Poloniei si-au anuntat disponibilitatea de a gazdui pe teritoriile tarilor lor rachete americane si sisteme de radiolocatie. Asa s-a terminat scurta istorie a independentei acestor state care au trecut permanent din mainile unui stat in mainile altui stat. Desi fericirea parea atat de aproape.
Abia smulsi din ghearele de otel al "imperiului ruso-sovietic al raului", disidentii Havel si Walesa au preluat conducerea popoarelor, iubitoare de libertate, ceh si polonez. Mai departe - independenta, drepturile omului si libertatea puse in slujba politicii externe si interne, alegerea libera a aliatilor, reveniea la conditii de egalitate printre celelalte membre ale "civilizatiei europene" si, fireste, bunastarea materiala.
Aproape 20 de ani a durat aceasta miscare dulce spre raiul democratic. Acum - amplasati rachete. Vreti sau nu - nimeni nu va intreaba in mod deosebit. Demonstratiile de protest nu sunt interzise in Piata Vaclaw, dar si rachetele le vom amplasa. Dar pana atunci - trimiteti-va soldatii in Irak si in Afganistan (URSS nu i-a obligat nici pe unii, nici pe ceilalti sa lupte in Afganistan, cand a luptat singura).
Se spune ca, din punct de vedere material, cehii si polonezii o duc mai bine (in cazul ultimilor nu am vazut shimbari pozitive in acest sens, dar sa-i credem pe cuvant). Dar pentru fericirea de a-si cumpara un burger trebuie platit. Nu e scump - doar independenta voastra. Politica si militara.
Austro-Ungaria, Germania, Rusia, SUA - cuiva tot i se vor subordona. In sensul acelor de ceasornic. In cazul unora - cu zambetul pe buze (astazi). In cazul altora - fara (probabil, ieri). Asta e toata diferenta. Sa fii satul si zambetul - este tot ce vi se permite. Pana la urmatoarea criza, fireste.
Despre onoarea de stat a Rusiei. Doua evenimente aparent fara nici o legatura unul cu celalalt. In componenta delegatiei moscovite, care, in frunte cu Iuri Lujkov, urma sa ajunga in Crimeea, trebuia sa se afle si Konstantin Zatulin. Presedintele Viktor Iuscenko a interzis personal granicerilor sa permita intrarea in tara a lui Zatulin. Ca urmare, deputatul Dumei de Stat a ramas la Moscova.
Presedintele Estoniei a calificat trupele sovietice, care au eliberat Estonia de fascism, o "sleahta", similara "grupului de banditi" care au fost, in opinia lui, nazistii.
In ambele cazuri a fost lezata onoarea de stat a Rusiei, dar nici unul, nici celalalt caz nu trebuie sa ramana fara o reactie dura din partea Moscovei. Presedintele Estoniei trebuie sa fie declarat persona non-grata, public si prin vocea ministrului de Externe. In ce priveste Ucraina, aici totul este clar, mai trebuie gasiti vreo doi-trei deputati ai Radei Supreme carora sa le fie interzis accesul pe teritoriul Rusiei.
In acelasi timp, referitor la Estonia, e cazul sa ne gandim inclusiv la sanctiuni, unele substantiale si dureroase, astfel incat elita etnocrata sus-pusa a tarii sa regrete vorbele spuse, inclusiv din punct de vedere al avantajelor materiale.
Comentariu publicat de Moskovskie Novosti, retransmis de Agentia "Rusia la zi"
 Afisari: 1049  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
gospodin Tretiakov...   de calator
tipul asta, varsa cinism cu tona   de simiondan
Gazeta de perete.   de Arogantu'
Tezaurul si Basarabia inapoi   de ARP
cata grija   de iskra
A r h i v a
  P.F.R.    8 comentarii
  Radicalismul celor fara perspectiva    14 comentarii
  Nationalism comunist nu exista    11 comentarii
  O dubla problema grava pentru Romania    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84271 sec.