Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Sunteti de acord cu organizarea alegerilor in circumscriptii electorale uninominale?", vor fi chestionati electorii la referendumul privind votul uninominal initiat de Basescu
Intrebarea de baraj
-- Seful statului a discutat, ieri, la Cotroceni cu reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale cu preocupari in reforma sistemului electoral, pe tema introducerii votului uninominal. Basescu a insistat ca intrebarea care va fi pusa populatiei in cadrul referendumului sa fie clara si simpla si sa nu dea posibilitatea Parlamentului de a interpreta vointa populara. In consecinta - sustin surse care au participat la discutii - intrebarea care va figura pe buletinul de vot la referendum va fi formulata astfel: "Sunteti de acord cu organizarea alegerilor in circumscriptii electorale uninominale?". Este posibil, conform acelorasi surse, ca intrebarea sa fie "usor ajustata" pana la referendum, intrucat presedintele a anuntat ca se va mai consulta cu reprezentantii societatii civile, dar si cu partidele politice. Amintim ca intalnirea de la Cotroceni a avut loc in preziua mitingului de sustinere pentru Monica Macovei si pentru lupta anticoruptie organizat, la Bucuresti, de cateva ONG-uri.
foto: www.presidency.ro
Avantaje si dezavantaje
Presedintele a declarat, la finalul intalnirii, ca intrebarea care va fi adresata populatiei la referendumul privind votul uninominal va fi inclusa in decretul prezidential care va anunta data consultarii. Basescu le-a promis celor prezenti ca va mai avea loc cel putin o discutie cu ei inainte ca intrebarea sa fie formulata definitiv. El a precizat ca, in acest stadiu, se gandeste ca ar fi de ales intre doua sisteme de vot uninominal, cel care cuprinde unul sau doua tururi in circumscriptii sau cel propus de Asociatia Pro Democratia. Conform presedintelui, primul dintre aceste sisteme presupune ca sa fie declarat alesi parlamentarii care in primul tur de scrutin au intrunit in circumscriptie mai mult de 50% din voturile exprimate, iar in cazul in care nici unul dintre candidati nu intruneste acest prag, primii doi clasati sa mearga in turul doi. "Acest sistem ar face foarte puternici parlamentarii fata de sefii de partide", a spus Basescu. El a mentionat insa ca mai trebuie analizate dezavantajele si avantajele sistemului. Celalalt sistem mentionat de presedinte este cel promovat, in ultimii ani, de Asociatia Pro Democratia (APD). "Aici m-as cantona, la aceste doua solutii", a spus Basescu.
"Explicata din judet in judet"
Potrivit presedintelui, votul uninominal trebuie explicat in fiecare judet in parte. Campania va trebui "facuta apostolat, explicata din judet in judet", a spus Basescu, sustinand ca exista sanse minime ca mass-media sa promoveze informatii lamuritoare privind votul uninominal. El si-a manifestat disponibilitatea de a participa direct la eforturile de informare a populatiei privind votul uninominal. "Eu stiu ca o astfel de campanie este eficienta cand purtatorul ei este inca popular. Cand apare o erodare, campania este sortita esecului", a spus Basescu, potrivit Rompres.
La intalnirea de la Cotroceni au participat, intre altii, Cristian Parvulescu (APD), Victor Alistar (Transparency International), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Andrei Oisteanu (Grupul pentru Dialog Social), Radu Nicosevici (Academia de Advocacy), Adrian Moraru (Institutul pentru Politici Publice).
Traian Basescu a aratat ca trecerea rapida prin Parlament a subiectului legat de referendumul pentru votul uninominal este "o simpla chesiune de respect catre electorat", dat fiind ca parlamentarii stiu ca acest tip de vot este puternic sustinut de populatie. "Nu se vrea schimbarea structurilor statului. Am mentionat ca posibila data pentru referendum cea de-a doua jumatate a lunii martie, plecand de la premisa ca Parlamentul va trata cu prioritate solicitarea presedintelui", a spus Basescu. Parlamentul va lua in discutie joi cererea pe care seful statului a trimis-o in legatura cu referendumul privind votul uninominal, subiectul va ajunge apoi la Comisia juridica, aceasta va face un proiect de hotarare, iar Camerele reunite ale Parlamentului vor adopta hotararea finala. Apoi, conform Constitutiei, dupa aceea trebuie sa treaca 30 de zile de la emiterea decretului prezidential pana la data referendumului.
Ovidiu BANCHES, Anca HRIBAN 
 Afisari: 1123  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
in caz exterm 49 % din voturi se risipesc - e chiar asa de democratic???   de meditare
Boc, Udrea si Cocos, Videanu...   de catalin_mattei
Tupeu FSN-ist   de catalin_mattei
   de taunul
Votului (Uni)nominal are mai Multe Avantaje decat Dezavantaje   de Machiavelli
Propunere de Amendament la Constitutie pentru o Nou Structura Parlamentara   de Machiavelli
DA, DA, SA MEARGA BASECU ........ cu flota din judet in judet si sa egzplice ce si cum   de logofatul de taina
Sa votam pentru cei pe care ii cunoastem si gandesc ca NOI !!!   de Aladin
De acord!   de Fulga
DA DA DA   de Arefu
A r h i v a
  Geoana se balbaie si se dezice    6 comentarii
  PNL nu mai sustine suspendarea    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Expertiza psihiatrica pentru Iliescu    12 comentarii
  Noaptea Cartitei    2 comentarii
  Constantin Barbu: Liiceanu sufera de "plagiocefalie"    
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02062 sec.