Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
"Comunitatea Moldovenilor" desfiintata
-- Parchetul Iasi contesta decizia de infiintare a asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Republica Moldova", urmand ca aceasta contestatie sa fie judecata pe 5 martie. Reprezentantii asociatiei au facut pasul inapoi afirmand ca asociatia se va autodizolva in cazul in care va fi folosita politic - dupa cum s-a intamplat deja prin declaratiile presedintelui Voronin.Delegatia "Comunitatii Moldovenilor din Romania" care a vizitat Chisinaul a fost primita, in 22 februarie, cu aplauze in Parlamentul Republicii Moldova, dupa ce s-a intalnit cu presedintele moldovean Vladimir Voronin. Reprezentantii organizatiei au fost introdusi in Parlament de liderul comunist Victor Stepaniuc. Dupa intalnirea cu CMR, Voronin a dat un interviu mass-mediei moldovene in care afirma ca in Romania traiesc 10 milioane de moldoveni care sunt discriminati.
Vladimir Voronin si Alexei al II-lea, patriarhul Rusiei, au suferit un esec
Parchetul intra in actiune la sesizarea presei
Parchetul sustine ca este nelegala decizia de infiintare a Comunitatii Moldovenilor din Romania, intrucat in tara noastra nu exista oficial etnia moldoveneasca si nu se poate recunoaste personalitatea unei asociatii al carei fundament de existenta il constituie o minoritate etnica inexistenta, informeaza Mediafax. Termenul de recurs a fost depasit, intrucat instanta nu a comunicat in timp util actele necesare pentru ca Parchetul sa poata verifica legalitatea constituirii CMR. Totusi, Parchetul a fost repus in termen dupa ce, in 8 februarie, s-a facut o noua comunicare.
Parchetul Judecatoriei Iasi contesta infiintarea acestei asociatii si arata ca in Romania nu exista o etnie moldoveneasca sau cetateni romani de etnie moldoveneasca. "Nici actul constitutiv al asociatiei nu explica ce se intelege prin etnie moldoveneasca, sensul putand fi dublu", arata Parchetul.
De asemenea, Parchetul amendeaza si articolul 7 din statutul CMR, care prevede ca asociatia are ca obiectiv sustinerea drepturilor colective ale minoritatilor nationale in spiritul documentelor internationale referitoare la protectia minoritatilor, "indiferent daca Romania si-a asumat sau nu obligatia si raspunderea respectarii si aplicarii" documentelor.
Conducerea Judecatoriei Iasi a constatat disfunctionalitati in procedura comunicarii inscrisurilor catre Parchet in dosarul referitor la inscrierea Asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" (CMR), astfel ca s-au dispus masuri administrative, au declarat surse judecatoresti.
Pasul inapoi
Asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania" (CMR) se va dizolva daca actiunile sale vor fi interpretate si folosite in scopuri politice, a declarat, luni, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al CMR, Lucian Timofticiuc. Potrivit lui Timofticiuc, CMR si-a propus sa fie o organizatie culturala, sa ofere burse de studiu, sa organizeze targuri si expozitii care sa promoveze specificul moldovenesc. "Din nefericire, primele noastre actiuni, care vizau stabilirea de contacte cu moldovenii de dincolo de Prut, au fost folosite in scopuri electorale de politicienii din Republica Moldova si Romania. Daca aceste lucruri vor continua, vom dizolva asociatia", a declarat Lucian Timofticiuc.
Romania si "minoritatile inventate"
Intr-un studiu alcatuit de Centrul European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane si Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti se arata ca: "Exista o similitudine de nume, scop si actiune intre asociatia <<moldovenilor din Romania>> si o alta, intitulata <<Comunitatea Aromana din Romania>>, ai caror reprezentanti, in urma cu doi ani, se considerau delegatii a 150 de mii de aromani, si doreau inregistrarea ca minoritate etnica in Romania. In acea vreme atrageam atentia asupra faptului ca, in viitor, se pot ivi cereri asemanatoare din partea unor indivizi stipendiati care sa-si aroge dreptul de a vorbi in numele moldovenilor, oltenilor, banatenilor, maramuresenilor (cazul Gherman este un exemplu asupra acestei bizare "contaminari") etc. Interesant ar fi sa vedem cine se afla in spatele acestor "comunitati" si daca nu e vorba de una si aceeasi coordonare".
n George DAMIAN 
 Afisari: 1133  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Re: Comunistii de peste Prut   de plongeur.alpin
comunitatwea mol...   de scurtu adrian
Subiect pt Externe   de griar
Acesti fripturisti ar putea demonstra exact contrariul.   de Aladin
Comunistii de peste Prut   de Contele Makof
Baaaaaaaai.......   de Arefu
A r h i v a
  Haga a decis in cazul Srebrenita    1 comentariu
  Cehia si Polonia, amenintate de Rusia    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01061 sec.