Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Familia Sturdza cere 65 de milioane de euro despagubiri la CEDO
-- Statul roman este pe cale sa piarda 65 de milioane de euro, bani pe care familia Sturdza, prin reprezentantul Ion C.C. Sturdza, ii cere drept despagubiri, la un proces intentat la CEDO, pentru neretrocedarea unui teren din orasul Constanta, teren cu o suprafata de 65 de hectare.
Reprezentantii firmei de colectare si recuperare a debitelor, Urban& Asociatii, mandatarii familiei Sturdza au aratat ca "dupa ce a constatat faptul ca orice plangere penala depusa impotriva celor vinovati de nereconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 65 hectare, obtinut prin hotarare irevocabila din septembrie 2005, familia Sturdza a ajuns la concluzia ca nu mai are nicio optiune decat aceea de a intenta statului roman cel mai mare proces pe care Romania l-a avut vreodata la CEDO". Mandatarii familiei Sturdza au precizat ca au fost angajati in procese (25 la numar) derulate cu Primaria Constanta 17 avocati, fara un rezultat concret, desi cererea de retrocedare dateaza din 2001. "Dupa sase ani de procese, situatia juridica a acestei proprietati este la fel ca in 1945, adica fara sa fie intoarsa in patrimoniul proprietarilor de drept. S-a decis initierea acestei actiuni, pe care statul roman si intreg sistemul juridic si administrativ din Romania, care permit unui primar cum este Radu Mazare sa nu tina cont de efectele pe care le are refuzul sau de a respecta hotararile judecatoresti, vor trebui sa raspunda acum patrimonial, aruncand nepasarea si neglijenta in povara financiara a intregului popor roman", au precizat reprezentantii Urban&Asociatii. Suma ceruta reprezinta valoarea de piata a terenului revendicat. In caz ca familia Sturdza va castiga procesul, statul roman va achita si onorariul avocatilor, estimat la 800.000 euro. Primaria Constanta a fost sanctionata de prefectul judetului, Danut Culetu, anul trecut, cu 5000 ron pentru tergiversarea cazului.
Hanul lui Manuc, retrocedat lui Serban Cantacuzino
Pe de alta parte, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat, printr-o decizie definitiva si irevocabila, retrocedarea cladirii istorice Hanul lui Manuc arhitectului Serban Cantacuzino, dupa mai multi ani de procese, demersul acestuia privind revendicarea cladirii incepand din 1999. Proprietarul va fi insa obligat sa nu modifice destinatia actuala a cladirii. Hanul lui Manuc a fost administrat pana in prezent de firma Trocadero SA, societate la care AVAS are 69 la suta din actiuni. Pe parcursul proceselor, SC Trocadero SA au refuzat restituirea in natura a Hanului lui Manuc invocand faptul ca imobilul nu a conservat nimic original din structura de altadata. "Expertiza tehnica facuta in cadrul procesului arata ca actuala constructie nu mai are nimic din ceea ce a lasat Manuc mostenire, fiind reconstruit in intregime de cateva ori de stat", au spus reprezentantii firmei. Avand doua sute de ani vechime, Hanul lui Manuc se afla pe un teren cu o suprafata de aproape 4000 de metri patrati, fiind evaluat de proprietar la zece milioane de dolari. Cladirea se afla, la ora actuala, in renovare. (Tudor Borcea)
 Afisari: 1217  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
draga Cicero   de Bosfor
De ce?   de cicero
A r h i v a
  Dezmat la Finante Iasi    2 comentarii
  Nastasiu si Cristescu cercetati de Parchet    1 comentariu
  Gabriel Bivolaru iese la aer    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Ingropati cu acte false    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01912 sec.