Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Sindicatele Internationale critica dur Romania
-- Confederatia Sindicala Internationala (CSI) a dat ieri publicitatii un raport privind "Normele fundamentale ale muncii recunoscute international in UE".
Foto: mediafax
In capitolul dedicat Romaniei, dupa ce se enunta existenta drepturilor sindicale de baza, se arata ca "dreptul de constituire a unui sindicat nu este intotdeauna realizabil in practica. Unii patroni tind sa impiedice crearea de sindicate in intreprinderile lor. Altii organizeaza "sindicate" aflate sub controlul lor, in scopul contracararii activitatii sindicatelor independente. In unele cazuri, patronii incearca sa distruga sindicatele independente. A fost semnalat faptul ca patronii cu atitudinea cea mai clar antisindicala - cel mai adesea din cadrul intreprinderilor straine - impun drept conditie de angajare ca persoana respectiva sa accepte sa nu adere sau sa nu creeze un sindicat."
Raportul mentioneaza ca negocierea colectiva este un drept recunoscut in virtutea unei legi din 1996. "Cu toate acestea, o conventie colectiva nu poate fi negociata decat acolo unde exista un minimum de 21 de salariati. Functionarii publici pot negocia orice in afara de salariile care le sunt fixate de guvern. Este semnalat faptul ca numerosi patroni nu respecta dreptul de negociere colectiva si nu incheie conventii colective cu sindicatele. Un mare numar dintre patroni nu fac parte din organizatiile patronale, situatia privind mai ales intreprinderile multinationale din Romania".
Raportul CSI arata ca, desi dreptul la greva este recunoscut prin lege, "lucratorii din serviciile de sanatate, educatie, comunicatii, radio si televiziune, transporturi si furnizarii de servicii esentiale (gaz, electricitate etc.) au obligatia ca, in caz de greva, sa presteze un serviciu minimal de o treime din activitatea lor normala. Organizatia Internationala a Muncii a subliniat ca restrictiile privind dreptul la greva nu sunt justificate decat in cazul "serviciilor a caror intrerupere ar pune in primejdie viata, securitatea personala sau sanatatea unei parti sau a totalitatii populatiei".
In plus, anunta raportul CSI, Romania se mai confrunta cu o problema: "Greva este ilegala daca exista o conventie colectiva de munca, chiar daca litigiul prezent are ca obiect o noua problema care nu este acoperita de conventia colectiva in exercitiu si daca patronul refuza sa negocieze noua problema cu sindicatul. O greva poate fi declarata ilegala din cauza unui viciu de procedura. Iar daca o greva este declarata ilegala, liderul sindical poate fi concediat legal, chiar daca greva inceteaza imediat dupa ce este declarata ilegala".
n Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Afisari: 447  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Paste fara cercei    3 comentarii
  Someri mofturosi    1 comentariu
  Tariceanu in control la CNAS    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00966 sec.