Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Actiunea de inregistrare a ovinelor este in foarte mare intarziere * In consecinta, romanilor le ramane sa manance miel de import
Paste fara cercei
-- Romanii vor consuma de Paste miei proveniti in special din import, pentru ca animalele autohtone nu pot ajunge la cumparatori din cauze tehnice, sustin crescatorii de ovine. In fapt, orice animal, inclusiv mieii, nu au voie sa paraseasca fermele daca nu au fost identificati, prin intermediul unor crotalii (n.r. - "cercei" inseriati, prinsi de urechi), procesul de identificare fiind responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Foto: Mediafax
Angajamente de gura UE
"ANSVSA s-a angajat sa incheiere procesul de identificare intr-un timp nerealist si a interzis circulatia animalelor, chiar daca nu a incheiat procesul de identificare. Mai mult, in noiembrie anul trecut autoritatea a retras toate crotaliile din teritoriu", a declarat, ieri, la forumul "Standarde europene pentru industria alimentara romaneasca", organizat de Mediafax, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu.
Legislatia UE prevede ca identificarea animalelor sa se faca prin intermediul a doua crotalii, nu unul singur cum era stipulat in legislatia nationala de dinainte de aderare. Numai ca ANSVSA a demarat procedurile de achizitii pentru crotaliile duble prea tarziu, astfel ca licitatia va avea loc pe 5 martie, prea tarziu ca producatorii romani sa poata vinde miei in perioada sarbatorilor pascale, cea mai prolifica perioada de vanzari din an. Dumitriu a acuzat modul de organizare a licitatiei, avand in vedere ca cele 8,6 milioane de crotalii trebuie sa fie puse la dispozitie in doua transe, din care prima reprezinta peste 7 milioane de crotalii. "Crotaliile trebuie livrate in doua saptamani de la desemnarea castigatorului licitatiei. Numai ca o firma poate produce cel mult un milion de crotalii pe luna, iar firma care poate asigura sapte milioane inseamna ca stia ca este castigatoare", a completat Dumitriu. Romanii consuma anual circa 3,5 milioane de oi, la care se adauga alte 2,5 milioane de animale exportate, din care 20-30% in perioada sarbatorilor de Paste. "Vom avea miei din import de Paste. Deja marile lanturi de retail importa din Bulgaria carne de miel", a spus presedintele PACERO.
Tinta Avram
De altfel, toti reprezentantii industriei alimentare prezenti la seminar au avut ca principala "tinta" presedintele ANSVSA, pe care il considera responsabil de degringolada din domeniu, pentru ca a promovat acte normative care nu respecta normele comunitare. Mai mult, ei au sustinut ca actele normative specifice ANSVSA permit "cotizatii" din partea celor controlati de inspectorii veterinari. "Romania este tara cu cei mai multi inspectori. Nu au salarii mari, dar sunt in stare sa cotizeze ca sa fie inspectori. Firmele care nu respecta normele nu pot sa refuze sa cotizeze si ele, la randul lor", a declarat Sorin Minea. presedintele Romalimenta. Atacurile intre reprezentantii industriei si seful ANSVSA, Marian Avram, au fost directe, industriasii acuzandu-l pe oficialul veterinar ca nu cunoaste legile, iar actiunile lui sunt pentru a impune cat mai multe taxe. Pe de alta parte, Avram a sustinut ca toate atacurile indreptate impotriva sa sunt pentru ca, prin controalele pe care le preconizeaza, va stavili evaziunea fiscala. "Si in industria alimentara sunt baieti destepti", a spus Avram, dar nu a vrut sa dea exemple. "Vom descoperi secretul lui Bachus", a mai declarat Avram, cu adresa la industria vinului, afirmatie considerata de Minea ca o amenintare directa la adresa industriei alimentare.
In cele din urma, cele doua parti, ANSVSA si producatorii, nu au ajuns la nici o solutie, fiecare sustinandu-si punctul de vedere. Avram a amintit ca crescatorii de oi au la dispozitie, in cele din urma, ceva peste un milion de crotalii, astfel incat comertul cu miei sa nu fie afectat.
n Luminita MOROIANU 
 Afisari: 344  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
o noua balba a desteptilor de la ANSV   de spaiu'
Paste   de Viorica Ianc
crotalii pentru conducatori   de gbagape
A r h i v a
  Sindicatele Internationale critica dur Romania    
  Someri mofturosi    1 comentariu
  Tariceanu in control la CNAS    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02216 sec.