Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Anna Karenina a cucerit inimile scriitorilor
-- Cand scriitorii "seriosi" se relaxeaza, ei citesc. In Marea Britanie, editorii revistei Time au intocmit o lista a cartilor preferate chiar de catre scriitorii moderni. Astfel, 125 de autori de marca din Marea Britanie, America si Australia si-au dezvaluit preferintele in domeniul literaturii, iar rezultatele sondajului vor forma un nou volum care va vedea lumina tiparului luna viitoare.
Se pare ca acest top este dominat detasat de catre autorii rusi. Pe locul I a castigat cele mai multe voturi "Anna Karenina" a lui Lev Tolstoi. Tot Lev Tolstoi ocupa si locul al treilea cu "Razboi si Pace". Interesant este ca in top 10 mai apar alti doi autori rusi, Vladimir Nabokov cu Lolita (locul al patrulea) si povestirile lui Anton Cehov pe locul noua.
Pe locul al doilea in topul preferintelor scriitorilor s-a situat Gustave Flaubert, cu "Madame Bovary". Evident ca din lista nu putea lipsi Shakespeare, cel mai apreciat autor englez, care a ocupat locul al saselea cu "Hamlet".
O aparitie interesanta care spune foarte multe despre gusturile scriitorilor si despre faptul ca unele carti ale copilariei raman intiparite pentru totdeauna in mintea si sufletul cititorilor este cartea "Aventurile lui Huckleberry Finn" a lui Mark Twain, care a fost votat ca cel mai mare roman american. Astfel, nazdravanii baieti Tom Sawyer si prietenul sau Huckleberry stau la loc de cinste alaturi de personaje dramatice memorabile care au scris istoria literaturii.
Singura femeie care a reusit sa impresioneze scriitorii moderni si care au nominalizat-o in acest top este George Eliot cu romanul sau "Middlemarch".
De fapt, cei 125 de autori au nominalizat 544 de titluri. Printre nominalizati exista si autori contemporani, insa ei au fost probabil victimele "colegilor de breasla", pentru ca au primit una sau maxim doua nominalizari. De exemplu, volume memorabile ca "Ispasire" a lui Ian McEwan, care urmeaza sa fie ecranizat cu actrita Keira Knightley in rolul principal, a avut doar un vot, ca si Martin Amis cu romanul "London Fields". Chiar si "Midnight's Children" a lui Salman Rushdie, care a castigat prestigiosul premiu "Booker of Bookers", a primit o singura nominalizare.
Sondajul nu se doreste a fi o nominalizare a cartilor Secolului, ci doreste sa arunce o raza de lumina asupra preferintelor scriitorilor contemporani, preferinte care poate nu coincid cu cele ale publicului larg. De exemplu, scriitoarea Margaret Drabble, autoare a 17 romane, a fost singurul scriitor care a ales "Antoniu si Cleopatra" a lui Shakespeare ca autor preferat. Thomas Keneally, care a castigat si el premiul "Booker" pentru "Lista lui Schindler" a ales faimosul roman de dragoste "La rascruce de vanturi" al lui Emily Br´┐ŻntI ca volum preferat.
Scriitorul de literatura horror, Stephen King, a declarat ca opera sa literara preferata este "Corabia de Aur", care este de fapt o antologie de 55 de povestiri scurte, scrise de mai multi autori, printre care se numara si Hemingway si Fitzgerald. Antologia a fost publicata pentru prima data in 1947 si reeditata in 1955. Atunci, Stephen King a cumparat-o pentru doar 2,25 dolari. King a povestit ca "la acea vreme aveam doar patru dolari si ca sa dau jumatate din ei pe o carte insemna o decizie dificila. Nu am regretat niciodata alegerea facuta atunci, pentru ca m-a invatat multe despre ce inseamna o poveste scrisa bine. Am invatat din aceasta antologie mai mult decat am invatat la toate scolile unde am fost". Astfel, topul preferintelor lui Stephen King este: 1. "Corabia de aur" editata de Van H. Cartmell si Charles Grayson, pe locul al doilea "Aventurile lui Huckleberry Finn" de Mark Twain, locul 3 - "Versetele satanice" ale lui Salman Rushdie; locul 4 - "McTeague" de Frank Norris, locul 5 - "Imparatul mustelor" a lui William Golding, locul sase - "Casa Umbrelor" scrisa de Charles Dickens urmata de "1984" a lui George Orwell, pe locul 8 - "The Raj Quartet" Paul Scott, urmata de "Lumina de august" a lui William Faulkner si "Blood Meridian" scrisa de Cormac McCarthy.
Editorii care au intocmit topul au povestit ulterior ca au fost uimiti sa descopere ca romane clasice ca "Ulysses" a lui James Joyce nu a reusit sa intre in top 10. "Insa gusturile nu se discuta. Exista totusi si o serie de preferinte colective, care nominalizeaza caracterele memorabile, drame ale iubirii si mortii, reflectate in conflicte nuantate, deosebite" au declarat acestia.
Cartile din TOP 20
1 - Anna Karenina - Lev Tolstoi
2 - Madame Bovary - Gustave Flaubert
3 - Razboi si Pace - Lev Tolstoi
4 - Lolita -
Vladimir Nabokov
5 - Aventurile lui Huckleberry Finn - Mark Twain
6 - Hamlet -
William Shakespeare
7 - Marele Gatsby -
F. Scott Fitzgerald
8 - In cautarea timpului pierdut - Marcel Proust
9 - Povestiri -
Anton Pavlovici Cehov
10 - Middlemarch - George Eliot
11 - Don Quijote - Miguel de Cervantes
12 - Moby Dick - Herman Melville
13 - Marile Sperante - Charles Dickens
14 - Ulysses - James Joyce
15 - Odiseea - Homer
16 - Oameni din Dublin - James Joyce
17 - Crima si Pedeapsa - Fiodor Dostoevski
18 - Regele Lear - William Shakespeare
19 - Emma - Jane Austen
20 - Un veac de singuratate - Gabriel Garcia Marquez
Monica BICA 
 Afisari: 1119  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Top 20   de griar
Aha   de Libris
A r h i v a
  Luat de la parinti pentru ca l-au imbuibat    4 comentarii
  Ploaie, lapovita si ninsoare    
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03167 sec.