Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv
Tesu SOLOMOVICI 
-- In 1969, din exilul sau parizian, Emil Cioran, un scriitor si moralist care a modelat profilul spiritualitatii epocii noastre, dupa ce si-a facut "mea culpa" pentru greselile tineretii sale legionare, a crezut ca face un bine evreilor amintindu-le de cel care i-a salvat, maresalul Ion Antonescu, caruia i s-ar cuveni o statuie in... Israel.
Scria Cioran: "Maresalul Antonescu era, poate, nebun, insa a dat, totusi, dovada de intelepciune si omenie, a salvat viata a cel putin 600.000 de evrei-romani. Nici un cuvant de recunostinta, nici un monument, nici o strada, in Israel, care sa-i pomeneasca numele". In anii comunismului stalinist Cioran era interzis, cine ii citea cartile putea ajunge lesne dupa gratii, unii chiar au si ajuns!, totusi, vorbele gurului de la Paris circulau oral, statuia ipotetica a lui Cioran a devenit o realitate in convorbirile soptite, statuia putea fi vazuta si admirata la Tel Aviv. Mai tarziu, a circulat si povestea unui Testament al liderului evreu Wilhelm Filderman, care, bineinteles, e tinut in ascuns la Yad Vashem, la Ierusalim. In asa-zisul testament, recunoscator, Filderman ii multumea maresalului, post mortem, pentru salvarea evreimii-romane. Lipsa ratiunii naste nu numai monstri, ci si aberatii!
Filderman nu a intentionat sa-l "reabiliteze" pe maresal, el nu a facut altceva decat ceea ce i se cere oricarui istoric onest, sa nuanteze. Destinele liderului evreu si maresalului roman s-au intalnit intr-un moment crucial al existentei evreimii-romane. A fost sansa evreilor ca Filderman a intuit ca are de-a face cu un om contradictoriu, un inrait antisemit, nu cu o fiara setoasa de sange evreiesc. Din acest unghi de vedere, toate comentariile sunt posibile.
In memoriile lui Filderman exista o propozitiune care a scapat atentiei cercetatorilor. "Sunt singurul politician din sfera de influenta a Axei care accepta sa intalneasca un evreu", i-a spus maresalul lui Filderman. Repet in gand vorbele lui Antonescu si mi-i imaginez stand fata-n fata, soarta evreilor e in mainile romanului, Filderman e si el amenintat, totul depinde de o vorba necugetata, reactiile maresalului sunt imprevizibile, sufera de lungi crize de febra, grijile razboiului il epuizeaza, Hitler ii irita orgoliile, are pe cap o tara intreaga, pe front - mor soldatii romani cu zecile de mii, nu au arme suficiente, nici hrana nu au destula soldatii, nici medicamente, dar uite ca si-a rupt o ora din viata, pentru a sta de vorba cu Filderman, nu poti scapa de evreul asta, iata-l venit din nou cu statistici si citate din Biblie, nu-i va spune nimic nou, i se va plange ca evreii mor cu zecile de mii in Transnistria, ca evreii nu au ce sa manance, si le lipsesc evreilor medicamente, ce vom face?, cine a intrebat, evreul sau maresalul?
Filderman mai spune in memoriile sale, ca 96% din evreii Romaniei dezmembrate au supravietuit Holocaustului. Scrie Filderman: "Maresalul Ion Antonescu a permis pastrarea obiceiurilor religioase, a sinagogilor si a rabinatului, a sistemului de invatamant, cultural, social si de ajutorare evreiasca." Nimeni nu va avea curajul sa-l acuze pe Filderman ca edulcoreaza imaginea maresalului. Acestea si altele sunt gesturile care ajunsesera la cunostinta lui Emil Cioran, asa ca nu trebuia sa mire ca sensibilizat, scriitorul ii va certa pe evrei pentru nerecunostinta fata de "salvatorul" lor? Daca ar fi stiut ceva mai mult despre infernul transnistrean, veci nu s-ar fi intrebat Cioran de ce evreii din Israel nu-i ridica lui Antonescu un monument.
Cine a lansat, mai tarziu, povestea existentei unei statui a maresalului la Tel Aviv, a facut cu buna stiinta sau fara sa vrea o gluma macabra.
 Afisari: 3083  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Ramin intrebari fara raspuns   de flery99
liora ; chiar asa ?   de Aladin
N-am auzit   de roy
Si ? unde-i poanta ? insa chestia cu statuia "ie tare" moncher ! hai ca ati inceput cu povesti,   de ionion
iar ai scris aiurea   de timarmihaly
Cred ca, ca reprocitate sa se faca statuia lui Golda Meir la Bucuresti.   de Aladin
Cum ramane cu reabilitarea lui Antonescu de Curtea de Apel Bucuresti ?   de N. Grue
A r h i v a
  Un motan in calduri    9 comentarii
  Victime colaterale    1 comentariu
  Colapsul statului roman: Tighina- extrema urgenta    8 comentarii
  Alo, Insula Serpilor?    1 comentariu
  La judecata zilei    
  Mana lunga a Mossad-ului    2007-02-06
  Un nor atomic terorist deasupra Europei    2007-01-17
  In pragul razboiului civil palestinian    2006-12-16
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84519 sec.