Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Alo, Insula Serpilor?
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Convorbire imaginar-reala
-Alo, alo... Insula Serpilor? Ma auziti?
-Alo, da, asta-i numarul, dar aici e Belai, sat ucrainean, de mii de ani! Dumneavoastra ce limba vorbiti, ca nu prea inteleg totul?
-Limba moldovineasca, a lui Voronin, pretinul voua si al lui Stalin. Ce fel de amic v-a fost, nu bag foalele in foc, pardon in Marea Neagra, Ciornai Mori, de-a dat pe gat Ucrainei o stanca nelocuita, doar cu niste jivine, fara apa si pamant, inca de la inceputul lumii.
-In primul rand, tinere, ca dupa glas, tinar esti, nu Stalin ne-a oferit aceste 17 hectare sfintite de... bunul Soare, ca el nu credea in Dumnezeu, ci fratii vostri din fostul regat, din vremea tovarasei Ana Pauker, dupa ce va eliberasem, cu trupe sovietice, de pervai clas. La inceput, nici noi nu stiam ce sa facem cu aceasta stearpa, precum o oaie pricajita, pana ce Moscova n-a implantat acolo un far si zicea ca in vagaunile ei va fi un mare adapost pentru submarinele care trebuie sa controleze tot Pontul Euxin, cum ii spuneti voi, pe romaneste.
-Alo, alo...s-a intrerupt!
-Da, pentru ca telefonistul nu are la indemana "Dictionarul moldovenesc-romanesc", sa stie in ce limba vorbim.
-Sigur ca intelege, dar el trebuie sa raporteze despre fiecare nuanta a limbii ce-o vorbim, ca nu cumva sa se strecoare vreun cuvant ce nu-l pricepe, nici in ucraineana, nici in rusa, nici in moldoveneasca.
- Stai putin, ca esti om scolit, dupa cum imi dau sama, basarabenii vorbesc un subdialect, un grai, precum oltenii, banatenii, maramuresenii si chiar moldovenii nostri. De unde aceasta suspiciune?
-Din istoria voastra contemporana, multilateral dezvoltata, cum si noi am invatat-o, numai ca aici e altceva, cu cernautenii si romanii din regiunea Odesa.
- Noi ne-am cam debarasat de ea, chit ca mai exista insi nostalgici dupa "iepoca de aur" a ceausismului triumfator...Alo, alo... s-a intrerupt... alo,satul Belai?
-Da, am reluat legatura. Sa stii ca acum nu-i de glumit, chiar daca voi ne-ati reclamat la nu stiu ce forum european, pentru Canalul Bastroe si aceasta magnifica asezare de pe Insula Serpilor, a intrat de ieri-alaltaieri pe hartile Europei, ca sat si viitor oras, o localitate demna si stapana pe destinele ei, in Ucraina. Spune-mi, la voi in tara, nu apar noi localitati, catune devenite sate, sate ajunse comune, comune transformate in orase?
-Ba da, dar acolo, lumea era de cand e lume, cativa la inceput s.a.m.d., dar aceasta stanca, amintita in antichitatea greco-romana, n-a fost sa fie locuita niciodata, doar ca refugiu temporar, pentru niste pirati, hoti ai marii. De cand aceasta dragoste subita pentru ea? De nici Stefan cel Mare, stapanul Gurilor Dunarii, n-a locuit-o?
-De cand, chiar prospectiunile voastre in Marea Neagra au demonstrat ca, in jurul ei e o punga de ulei, adica un zacamant de petrol si gaze, ce face bine tarii careia ii apartine. Alo, alo, da, da, mentinem legatura... Si pentru ca sunteti interesati de soarta noastra aici, pe aceasta stanca inospitaliera (si marea noastra, pentru vechii greci era inospitaliera!), trebuie sa va spun, credeti sau nu, ca Rada Suprema a Ucrainei, de acord cu Consiliul regional Odessa, a hotarat sa transforme insula - satul Belai - intr-un paradis turistic, cu hoteluri, cafenele, spital, farmacie etc, chiar daca acum cei 150 de locuitori adusi recent beau apa din cisternele venite cu vapoarele de pe continent.
 Afisari: 1463  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Da - sto ti raskajesi ?!   de Arogantu'
A r h i v a
  Un motan in calduri    9 comentarii
  Victime colaterale    1 comentariu
  Colapsul statului roman: Tighina- extrema urgenta    8 comentarii
  Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv    7 comentarii
  La judecata zilei    
  O Doamna si trei nomenclaturisti    2007-02-10
  Trei zile, in trei tari    2007-01-30
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.78579 sec.