Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Colapsul statului roman: Tighina- extrema urgenta
Victor RONCEA 
-- In urma cu trei saptamani, in timp ce maghiarii din Romania pregateau operatiunea ilegala pentru autonomie teritoriala, cimitirul "General Dragalina" al eroilor romani de la Tighina a fost desacralizat de fortele militienesti de la Tiraspol. Practic, a fost ras de pe fata pamantului, intr-o noua provocare la adresa Romaniei. Atacul vine, ca si alte dati, de pe doua fronturi convergente.
Am patruns pentru dumneavoastra in liniile ostile ale separatistilor transnistreni. Foto-documentarul cutremurator pe care vi-l prezentam astazi in exclusivitate arata de fapt puterea sfidatoare care zace, momentan inlantuita, la Nistru. Dupa ce crucile militarilor romani, germani si suedezi au fost smulse de pe morminte si depozitate pe un loc viran, osemintele profanate au fost lipsite practic de identitate. Deasupra a ceea ce este mai bun din natiunea aceasta se va ridica un monument dedicat "ostasilor eliberatori ai Armatei Rosii care au salvat Basarabia de sub jugul fascist romanesc" - in limbajul propagandei sovietice a vremii, nu foarte diferit de cel al unor asa-zisi analisti aflati in latul neprietenilor Romaniei de azi.
Multi, din cei care umbla mai mult dupa ciozvarte, vor spune: atata scandal pentru niste oase... Si totusi, prin acest gest extrem de simplu efectuat cu inteligenta diabolica de expertii de la Rasarit, demnitatea si onoarea Armatei romane, a statului roman, au fost calcate sub senilele de productie sovietica. Dupa operatiunea continua si ridicata la cele mai alarmante cote a subminarii Familiei romanesti, a Scolii si Bisericii, ce mai lipsea? Armata. Raspunsul statului roman a fost pe masura neputintei sale. Aproape inexistent. Este normal.
Institutiile fundamentale ale statului se afla la ora aceasta sub un atac concertat, venit inclusiv din interiorul unei Romanii re-ocupate de armate civile cu interese straine tarii. In acelasi timp, la scara regionala, atacul este completat de strategii rusi, in coasta Romaniei, la granita NATO, inclusiv cu aportul direct al Ucrainei. Profanarea cimitirului eroilor romani de la Tighina se inscrie in aceasta provocare imensa la adresa noii frontiere strategice a Uniunii Europene si Statelor Unite cu Rusia, prin Marea Neagra.
Nu este prima si, fara indoiala, nici ultima, din lunga serie de provocari care atarna din ce in ce mai greu pe umerii responsabililor tacuti si aproape invizibili din sanul natiuni. Din nefericire pentru Romania, institutiile care ar trebui sa asigure apararea statului, a onoarei si demnitatii tarii, sunt aproape incapabile de o reactie eficienta si coerenta. Cand acuzatii reciproce de relatii cu mafia trans-frontaliera si trans-nationala zboara la cel mai inalt nivel, e greu sa reusesti, de exemplu, ca informatiile ce privesc securitatea statului sa mai circule firesc. Mai ales cand aceasta mafie este dominata ori de aceeasi Rusie care face presiuni in Transnistria ori de afaceristi cu acoperire parlamentara care-si fac de cap si in Harghita si Covasna; doua amenintari de tip Kosovo dintr-un foc.
Aceasta criza fara precedent a statului roman ar putea constitui testul de maturitate si pentru o societate civila romaneasca. Din pacate, aceasta nu exista in mod real si ce avem, societetea in civil, se afla in mare parte sub influenta acelorasi factori numiti mai sus, straini de Romania.
Ramane de vazut ce resurse are aceasta tara pentru o regenerare completa, atat de mult asteptata. Asadar: "Tighina, extrema-urgenta!".
 Afisari: 1922  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Roncea   de dolhasca
Care este solutia   de roy
singura solutie!   de timiseu
Da   de riurik
Domnule Roncea poate va aude cine trebuie ! Va rog insistati !   de belean
Ce va tot vaitati ...si Basescu cu Tariceanu au ajutat la punerea   de ionion
Dle Roncea felicitari   de Tyranosaurusrex
You don't mess around...   de Alex2003
A r h i v a
  Un motan in calduri    9 comentarii
  Victime colaterale    1 comentariu
  Alo, Insula Serpilor?    1 comentariu
  Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv    7 comentarii
  La judecata zilei    
  Raport na turbinka, Tismaneanu!    2007-02-16
  Romania-Rusia: inteligenta ne obliga la egalitate    2007-02-09
  Sa cada!    2007-02-03
  Ayatollahul Basescu, anti-semit si anti-roman    2007-01-08
  Revolutia Romaniei: Adevarul ne va face liberi    2006-12-23
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18417 sec.