Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Varsovia, in verva lustratiei
Desi Romania a inceput prima procesul deconspirarii trecutului securistic al unor ziaristi si lideri ai societatii civile si politice, Polonia isi infrunta trecutul comunist sub gemenii de dreapta Kaczynski cu mult mai multa efervescenta. Lentoarea romaneasca pare sa fie inca o dovada ca sistemul este stapanit inca de fantomele trecutului.
In vreme ce presedintele polonez, Lech Kaczynski, a promulgat o lege care interzice fostilor colaboratori ai serviciilor secrete comuniste sa acceada in posturi de conducere in cadrul companiilor de stat sau sa ocupe functii in justitie, fratele sau, Jaroslaw, aflat in fruntea Executivului de la Varsovia, pregateste intrarea in vigoare, la 1 martie, a unui proiect legislativ care va face publice numele informatorilor fostului regim, convertiti, intre timp, in "figuri publice".
Initiativele in materie nu se opresc aici, premierul avand in vedere adoptarea unei legi care ii sa priveze de pensie pe agentii fostelor servicii secrete, iar presedintele retrogradarea generalului Jaruzelski, ultimul lider al Poloniei comuniste, responsabil pentru decretarea legii martiale in tara, in 1981, de care fusese absolvit de Parlamentul de la Varsovia 15 ani mai apoi.
Polonia are nevoie de aceste legi pentru a definitiva tranzitia la democratie, explica gemenii Kaczynski, criticati de unele voci, potrivit carora demersul lor este catalogat drept "o adevarata vanatoare de vrajitoare".
Pe urmele "societatii civile"
Initiativa fratilor Kaczynski, fosti membri ai sindicatului independent Solidaritatea, pare sa fi produs deja primele "victime", ambasadorii Poloniei in Austria, China, Kuweit si Turcia figurand drept agenti ai Serviciului de Informatii al Armatei intr-un raport al adjunctului ministrului Apararii, Antoni Macierewicz, alaturi de alte persoane, aflate in misiuni sub egida ONU.
Gemenii par sa se fi intors pana si impotriva fostului lider al Solidaritatii, Lech Walesa, primul presedinte al Poloniei postcomuniste fiind acuzat, alaturi de succesorul sau, Aleksandr Kwasniewski, de tolerare a colaboratorilor fostului regim.
"Avem un imbecil drept presedinte", a fost replica lui Walesa, deputatii partidului conservator Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, sesizand Parchetul in legatura cu aceasta remarca.
Si, totusi, crucida anticomunista a fratilor Kaczynski este pe placul polonezilor, 58% dintre acestia pronuntandu-se in favoarea deschiderii arhivelor de dinainte de 1989, potrivit unui sondaj realizat in septembrie, anul trecut. (A.M.L.)
 Afisari: 385  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Prodi, infrant in Afganistan    3 comentarii
  Basescu nu tradeaza SUA    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00931 sec.