Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Prodi, infrant in Afganistan
Cabinetul lui Romano Prodi a pierdut votul consultativ privind viitorul politicii externe italiene * "La ce te poti astepta daca ai adepti ai lui Trotki in Parlament?", avea sa se intrebe, dupa vot, seful diplomatiei, Massimo D'Alema
Italia a plonjat, din nou, intr-o criza politica, dupa demisia prezentata, miercuri seara, de premierul Romano Prodi, in urma infrangerii suferite de Guvern in Senat. Presedintele Giorgio Napolitano, arbitrul situatiilor de criza, a demarat ieri consultari politice pentru a sonda care lideri se bucura de suportul majoritatii parlamentare, in vederea formarii unui nou Guvern, si a evita astfel declansarea alegerilor anticipate. Romano Prodi poate spune ca are experienta unui deja vu. In1997, Guvernul de centru stanga pe care il conducea pierdea votul de incredere in urma retragerii sprijinului politic al aliatilor comunisti, determinandu-l sa demisioneze. Anul urmator, Prodi a demisionat tot ca urmare a retragerii sprijinului politic al tovarasilor sai comunisti.
Guvernul de centru-stanga al lui Romano Prodi nu a reusit, miercuri, sa obtina majoritatea in Senat pe tema politicii sale externe. Votul pe marginea motiuniii Guvernului de sustinere a politicii externe a fost unul pur consultativ, iar majoritatea necesara adoptarii textului privind mentinerea trupelor italiene in Afganistan era de 160. Guvernul Prodi a obtinut 158 de voturi pentru, 136 impotriva, iar 24 de senatori s-au abtinut. Lovitura de gratie a fost administrata Executivului de votul negativ dat de doi reprezentanti ai comunistilor si de abtinerea senatorului pe viata Giulio Andreotti. Inaintea testului din Senat, ministrul de Externe, Massimo D'Alema, a dramatizat miza votului, in speranta ca va obtine sprijinul radicalilor (comunisti si ecologisti) din cadrul majoritatii. Tot el a fost cel care a apreciat ca, daca motiunea nu va trece in Senat, guvernul va trebui sa demsioneze. "La ce te poti astepta daca ai adepti ai lui Trotki in Parlament", avea sa afirme, dupa vot, D'Alema.
Esecul Cabinetului de la Roma era insa previzibil, avand in vedere furia pe care a starnit-o in randul aliatilor comunisti decizia premierului de a mentine contingentul italian in Afganistan. Decretul privind refinantarea trupelor fusese aprobat de Guvern in ianuarie, desi trei dintre membrii Cabinetului Prodi s-au opus vehement. Nu in ultimul rand, infrangerea din Senat a intervenit intr-un moment extrem de delicat, la patru zile de la amplele manifestatii anti-americane fata de extinderea bazei SUA de la Vicenza.
Variante pentru deblocarea crizei
Consultarile parlamentare initiate ieri dimineata, si la care au fost prezenti presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si senatorii pe viata, urmeaza sa se incheie in cursul zilei de azi. Variantele aflate la indemana sefului statului, pentru a debloca actuala criza, sunt multiple. Daca presedintele Napolitano constata ca exista sprijin suficient din partea partidelor de centru-stanga, exista posibilitatea ca Prodi sa formeze un nou Guvern, din care sa faca parte si crestin-democratii din opozitie, sau se va incerca obtinerea unui vot de incredere in Parlament pentru mentinerea in functie a acestuia. In cazul unui sprijin parlamentar fragil, seful statului ar putea desemna un alt membru al coalitiei de guvernamant de centru stanga pentru a forma noul Guvern, unul dintre numele vehiculate fiind cel al ministrul de Interne, Giuliano Amato.
In ultima instanta, daca nu se ajunge la un acord, presedintele ar putea dizolva Parlamentul si ar convoca alegeri anticipate. Partidul fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, a propus formarea unui Guvern tehnocrat care sa conduca tara pana la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Luciana POP 
 Afisari: 358  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Prodi infrant de politica lui externa, falimentara, NU de Afghanistan   de Oriana
:-))))))))))))))))))))))   de ConanTheBarbarian
Inca un pas mic spre criza economica   de Ratacitul
A r h i v a
  Basescu nu tradeaza SUA    5 comentarii
  Varsovia, in verva lustratiei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01110 sec.