Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Eroii Romaniei sub senilele Tiraspolului
-- ZIUA a reusit sa patrunda in perimetrul intesat cu militienial Cimitirului "General Dragalina" din Tighina
Lucrarile de distrugere a cimitirului ostasilor romani de la Tighina continua intr-un ritm alert. In ultimele trei saptamani au fost scoase toate crucile si nivelat terenul. In prezent este adus pamant pentru inaltarea nivelului solului. Osemintele ostasilor romani au fost profanate prin lucrarile executate deasupra lor, identitate eroilor fiind pierduta definitiv. Dupa cum a titrat si Realitatea TV alerta Oficiului National pentru Cultul Eroilor si a Asociatiei Civic Media, autoritatile transnistrene intentioneaza sa construiasca un memorial al Armatei Sovietice care sa stearga complet amintirea soldatilor romani. Excavatoarele si buldozerele prezente in cimitir indica cat se poate de clar intentia ferma a Tiraspolului de a sterge de pe fata pamantului orice dovada a fostului cimitir. In cimitirul de la Tighina se mai afla inmormantati soldati germani decedati in al doilea razboi mondial in zona, precum si morminte ale soldatilor suedezi prezenti in regiune in razboaiele din secolul al XVIII-lea.
Cruci romanesti printre gunoaie, militieni transnistreni si utilaje peste osemintele eroilor
Conform datelor Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in orasul Tighina existau, in anii 1941 - 1944, doua cimitire de razboi in care erau inhumati 372 de militari, astfel: 351 in Cimitirul Eroilor, General Dragalina" (319 militari romani identificati, 14 neidentificati si 13 prizonieri sovietici) si 21 in Cimitirul parohial din oras (13 militari romani, din care 11 identificati si 8 militari germani).
Cruci la groapa de gunoi
Autoritatile transnistrene nu au efectuat exhumari ale ramasitelor soldatilor romani - s-au rezumat la indepartarea crucilor care se gasesc in prezent depozitate la marginea fostului cimitir, langa gramezi de gunoaie. In fostul cimitir, intesat de militieni transnistreni, se desfasoara in prezent lucrari intense: basculantele aduc pamant pentru a ridica nivelul solului. Astfel va disparea orice urma a prezentei fostului cimitir militar romanesc. Actiunea face parte insa dintr-o provocare complexa la adresa Romaniei. Reactia oficialitatilor romane a fost insa minima: dupa reactiile media, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a instructat Ambasada Romaniei la Chisinau sa solicite autoritatilor Republicii Moldova incetarea activitatilor distructive la cimitirul din Tighina al soldatilor romani decedati in al doilea razboi mondial, dar localitatea respectiva este sub controlul regimului separatist de la Tiraspol, nerecunoscut oficial de Romania.
Cimitirul romanesc din Tighina acum 60 de ani
Smirnov, omul Moscovei
Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov l-a primit miercuri, la sediul Ministerului rus de Externe, pe pretinsul presedinte al Transnistriei, Igor Smirnov, in cadrul discutiilor fiind abordate masurile pentru diminuarea tensiunilor dintre Tiraspol si Chisinau, informeaza Rompres. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, la intalnirea dintre ministrul de Externe Serghei Lavrov si liderul de la Tiraspol, Moscova "si-a reafirmat dorinta de a acorda si pe viitor ajutor maxim pentru restabilirea increderii intre Chisinau si Tiraspol si diminuarea confruntarii intre cele doua parti".
Cimitirul romanesc din Tighina in prezent
Chisinaul a reactionat la aceasta intalnire: denumirea de "presedinte al Transnistriei", atribuita lui Igor Smirnov in comunicatele Ministerului rus de Externe, genereaza suspiciuni privind caracterul impartial al acestei tari in calitate de mediator in diferendul transnistrean, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau.
Texte si foto de George DAMIAN 
 Afisari: 2108  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Neortodoxi   de otto2496
Nu vrea neofiti la mijlocul mandatului ...   de Arogantu'
Acesta este exemplul cel mai graitor cum se ingrijeste Basescu de soarta romanilor !   de ionion
Inadmisibil ...   de Deceanu Ovidiu
Ce mai poate fi spus ? Ce mai poate fi facut ?   de Liviu2002j
A r h i v a
  Scenariul anti-Basescu    17 comentarii
  Ceausescu la Ghencea - nici o dovada    5 comentarii
  Corijentele Justitiei    4 comentarii
  Doi chirurgi s-au incaierat in timpul operatiei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01903 sec.