Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Femeia-profet cu ochi de aur
-- In Iran a fost descoperit primul ochi artificial al omenirii * Obiectul are o vechime de 5000 de ani si apartine unei prezicatoare
Un glob ocular artificial, vechi de 5000 de an, care i-a apartinut, dupa toate aparentele, unei prezicatoare sau femei-profet din Persia antica, a fost descoperit de catre o echipa de arheologi iranieni si italieni. Ochiul artificial, cel mai vechi descoperit pana in prezent, ii impresiona puternic pe cei care il vedeau, acestia fiind convinsi ca femeia, incredibil de inalta, era posesoarea unor puteri supranaturale si ca le putea prezice viitorul.
Obiectul a fost gasit de Mansour Sajjadi, liderul echipei de arheologi iranieni care sapa in zona unei vechi necropole de langa Shahr-i-Sokhta, in desertul Sistan, de langa granita iraniano-afgana, de noua ani de zile.
Arheologii italieni au precizat, ieri, ca femeia-profet a fost inmormantata alaturi de o oglinda ornata din bronz cu maner, pe care se presupune ca o "consulta" in privinta viitorului.
Ochiul sau este o jumatate de sfera, cu un diametru de aproximativ doi centimetri, fiind fabricat dintr-un material usor, asemanator bitumului. Suprafata sa este meticulos gravata, irisul fiind reprezentat de un cerc inconjurat de linii aurii asemanatoare razelor de soare. Lorenzo Costantini, liderul arheologilor italieni, spune ca ochiul artificial mai poarta inca urmele aurului care fusese aplicat in strat subtire pe suprafata sa. De asemenea, ochiul prezinta si doua gauri minuscule prin care era trecut firul ce-l sustinea in orbita.
El mai precizeaza ca femeia avea 1,85 metri inaltime, fiind cu cel putin un cap mai inalta decat majoritatea femeilor si barbatilor din vremea sa. Avea intre 25 si 30 de ani, o frunte inalta, barbia proeminenta si pielea maslinie, fapt care sugereaza ca ar fi de origine araba. Farad Foruzanfar, un antropolog iraninan, este si el de parere ca inaltimea femeii-profet si structura "africanoida" a craniului acesteia indica faptul ca era din Peninsula Araba.
"Trebuie sa fi fost o figura frapanta si exotica", a precizat profesorul Costantini pentru cotidianul italian "Corriere della Sera". El marturiseste ca initial a crezut ca ochiul artificial i-a fost pus femeii la inmormantare, dar ulterior in timpul examinarii la microscop a realizat ca in orbita exista urme ale contactului prelungit cu ochiul aurit. De asemenea, in orbita exista urme ale firului de care era prins ochiul artificial, fapt care demonstreaza ca femeia il purtase in timpul vietii.
Profesorul Sajjadi spune ca femeia-profet a fost inhumata in perioada 2900-2800 i. Hr, Shahr-i-Sokhta fiind pe atunci un oras deosebit de prosper si un punct de legatura intre Orient si Occident. El mai spune ca este posibil ca femeia sa fi sosit acolo cu o caravana din Arabia. Shahr-i-Sokhta inseamna "Orasul Ars", nume care se refera la faptul ca localitate a ars din temelii si a fost reconstruita de trei ori de-a lungul istoriei zbucimate a Persiei. In jurul anului 2000 i. Hr, orasul a fost distrus definitiv. Arheologii nu au stabilit care ar fi cauzele mortii femeii. Profesorul Costantini mai spune ca in mod clar ochiul artificial nu fusese creat pentru a-l inlocui pe cel real, ci avea "un scop precis, special. Trebuia sa straluceasca spectaculos, conferindu-i femeii o aura misterioasa si supranaturala". Acest "accesoriu" era probabil foarte important pentru cineva care pretindea ca este capabil sa ghiceasca viitorul, cum erau prezicatoarele sau femeile-profet.
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 2692  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
dupa toate aparentele   de DJT
interesant   de beatle-maniacul
A r h i v a
  Lupta pe locul de inhumare al Annei Nicole Smith    1 comentariu
  Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Ploaie si frig    
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01046 sec.