Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Doua dreptare pe un traseu cultural
-- Pictorul Sorin Dumitrescu si Fundatia Anastasia - cei care si-au asumat misterul "umplerii" cu eveniment cultural a celor cinci locatii din cuprinsul Traseului Cultural strada Pictor Verona - propun edililor metropolei si bucurestenilor cinci dreptare culturale. Acest concept curatorial global a fost ales pentru a fi opus gravei dezordini axiologice cu care se confrunta azi Romania, tulburare a ordinii valorilor care, vorba poetului "face sa nu se mai vada om de persoana".
Dreptarul sau canonul cultural nu reprezinta o interdictie castratoare a libertatii de expresie, ci dimpotriva procedeul de a o mentine libera, corectia providentiala care o fereste de ideologizare. In acest sens, dreptarul cultural expus la Carturesti actualizeaza unul dintre demersurile cele mai solide si mai coerente ale culturii artelor vizuale - Galeria Catacomba - distrus si interzis in mod iresponsabil.
Cea de a doua escala, de azi, nu va fi una, ci doua - la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania (Str. Pictor Verona colt cu Pitar Mos) va fi deschisa (orele 18.00) compunerea spatiala "Gorduz dupa Gorduz", o expozitie-eseu conceputa de Sorin Dumitrescu, iar la orele 19.30 la Casa Ghika Bossy (Str. Dionisie Lupu nr. 33), bucurestenii sunt invitati sa contemple frumusetea interioarelor fin du siecle, in curs de restaurare, dimpreuna cu frescele pictate de pictori laici notorii, aflate in colectia de arta contemporana a Fundatiei Anastasia.
Compunerea spatiala "Gorduz dupa Gorduz" etaleaza dreptarul cultural dupa care se cere contemplata intimitatea si tacerea locvace a atelierului unui mare sculptor, canonul subtil dupa care privitorul ocazional poate percepe vizual ratiunea tainica ce guverneaza ambianta unui atelier de creatie. Dreptarul cultural "expus" la Casa Ghika Bossy incearca sa induca vizual cauza principala pentru care sunt urat si incult pictate bisericile noastre, precum si solutia posibila a acestei grave crize a canonului picturii bisericesti. Indiscret si cat se poate de simplu oricine intelege ca vina o poarta racirea credintei artistilor de seama si migratia geniului lor nesfant in spatiul expresiei laice... (L.I.)
 Afisari: 243  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Design de vita nobila    
  Sibiul, insuficient promovat    
  Arta si fiasco    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00854 sec.